lempeng kelapa sambal bilis |
Bismillahirrahmanirrahim, As Salam...
Selamat berhujung minggu semua, dah lama bunda tak berkongsi resipi kat sini. Minggu lepas bunda ada beberapa kali buat lempeng kelapa, nampaknya ramai yang gemar kat rumah bunda ni. Apa lagi lempeng ni makannya dengan sambal...lebih menyelerakan. Lain dari pankek yang manis-manis tu.
Kadang-kadang tu malam-malam pun bunda buat, ikut permintaan...hujan-hujan begini.....sejuk, lapar, nak keluar malas....
Jom kita tengok bahan-bahannya:
@ 1 - 2 cawan tepung gandum.
@ Sedikit baking powder
@ Kelapa parut yang putih (agak2lah)
@ Garam & gula
@ Air secukupnya + sedikit garam
@ Sedikit majrin untuk lanser pan.
Cara-caranya:
1) Bancuh tepung dengan sedikit b/powder dan air garam secukupnya, jangan masin sangat. Bancuhan seperti buat bancuhan pankek...jangan cair sangat atau pekat sangat.
2) Kelapa parut digaul dengan sedikit garam dan gula...seimbangkan rasanya. Ketepikan
3) Panaskan pan anti lekat dengan sedikit majrin, senduk adunan tepung tadi di tengah pan biar bancuhan tepung merata...cepat-cepat letak/ taburkan kelapa parut atas permukaan bancuhan tepung tadi . Kemudian letak sesenduk lagi bancuhan tepung keatasnya...nipis-nipis jer. ..biar merata (kaedahnya menutup kelapa parut tadi)
4) Biar bahagian bawah tadi garing sedikit dengan api sederhana baru di terbalikkan sebelah lagi dengan proses yang sama. Tekan-tekan tengahnya sedikit ..pastikan masak dalam nya...atau sekali-sekali terbalik-terbalikkan beberapa kali hingga benar-benar masak kedua-dua belahnya.
5) Bunda suka buat style macam ni.. bunda tak campur semua tepung dengan kelapa parut nya sekali. Bunda ikut macam mak bunda buat dulu-dulu dengan dapur minyak tanah jer. Sebab bunda suka rasa kelapa nya yang masih fresh... lemak, masin dan manis. (sedikit jer manisnya).
6) Kemudian boleh di cicah dengan sambal bilis, sambal sardin atau kari. Boleh dimakan bila-bila masa sahaja.
***Selamat mencuba...kalau dah cuba , kalau sedap bagitahu bunda, kalau tak sedap diam-diam jer tau....
lempeng kelapa dengan sambal tumis....sedapnya bunda....makan panas2 .
BalasPadamasalam Bunda memang sedap ada pernah juadah ni di masak,ada dalam blog lama
BalasPadamas salam bunda
BalasPadammlm2 singgah sini..
terus lpr tgok lempeng tu..
emmm yummy
Waduhhh... buat breakfast & makan malam2 pun sedap ni Bunda... menyelerakan.. :)
BalasPadamDah lama tak makan lempeng kelapa ni.
BalasPadamSetakat makan lempeng biasa.
lempeng.. lama dah tak makan. Nak kena terai ni.. =D
BalasPadamsedapnya bunda
BalasPadamkalah roti canai ni :)
Lempeng kelapa memang sedap bunda tmbh2 kelapa yg muda kan
BalasPadamsaya biasa jugak buat bila ada kuah kari ikan/ayam berlebihan..
BalasPadamSedapnya.
BalasPadamDi Utara lempeng juga dipanggil peknga (kependekan dari tempek di belanga). Saya sukakannya!!
BalasPadamMacam sedap aje. Biasa makan lempeng tepung aje. Boleh cuba juga ni.
BalasPadamWalau simple tapi pasti sedap. Sering juga isteri saya buat untuk kami seisi keluarga....
BalasPadamoo..peknga rupanya. saya sangka peknga ni sebutan di utara saja. terkejut juga ada kedai dengan nama peknga juga di ipoh..
BalasPadamkalau saya lempeng juga, bunda
Peknga mmg sebutan orang utara...tempek dlm belanga..
PadamOrang dulu2 buat lempeng ni dlm belanga...tempek tu sendiri bermaksudu
lempenglah juga...
"tempek apa?" "tempek nyiok"..
sedapnya cicah gulai...
BalasPadamp/s mmg pokok betul bunda suami nor ambil msa visit anak kt asrama. seremban... no edit bunda... hihi..
BalasPadamini pokok benar2.
ritu el wat lempeng kosong je..kelapa xde
BalasPadammakan ngan kari daging nyum3x
Wehhh...sedap nih! feveret my hubby...
BalasPadamDulu arwah mak kak zai selalu buat sampailah anak2 dan cucu semua suka.
BalasPadamKak zai selalu buat cicah dengan sambal sardin.
Sedapnyaaa..
BalasPadamnak try lah.. tak pernah mkn lagiii.. hihi.. tq share resepi ye bunda..
BalasPadamaduhaii singgah singgah ada lempeng kelapa...
BalasPadamaduss sedap sekali....klau nekcik boleh jer 4 keping tu...
Salam Bunda
BalasPadamSedapnya..lempeng kelapa cicah sambal tumis ni favourite abah saya. :)
Hujung minggu begini kalau pekena lempeng + sambal tumis memang meletop! Makan pula di kampung...huhu
BalasPadamLama tak makan lempeng kelapa..sedapnya
BalasPadamAlorrrrrrrrrrrrrrr bunda, suka sangat tunjuk menu orang lama2, feveret saya tu, tiba2 teringinlah pula..
BalasPadamwah wah wah bunda.. makan tak ajak..! hahahhaha =D
BalasPadamRESEPI SAYA TAK ADA SUKAT2 , MAIN BOH SAJA ....HAHAHA.
BalasPadamNASIB BAIK JADI JUGA.
makan dgn sambal memang lagi best...sekali sekala ubah angin asik makan nasi..huhu
BalasPadamsedapnya bunda...terliur tgk tmbah makan time hujan....berkeping-keping abis...in shaa allah nak buat la minggu nie...
BalasPadamsedapnya..terliur lak dengan lempeng ni
BalasPadamSedapnya bunda. Rasa mcm nak buat lagi jer.
BalasPadamTerima kasih berkongsi. Memang syok makan ni lagi musim hujan ni.
BalasPadamdh lama x mkn lempeng kelapa ni..mkn dgn air kopi atau teh panas ni..mmg terangkat lah
BalasPadamSelalu buat lempeng biasa tak de letak kelapa pun....tetap sedap kalau buh kelapa sure 2 x ganda sedapnya kan KN
BalasPadamtetiba teringin nak makan..
BalasPadamassalam bunda..
BalasPadamsedap ni pekena dgn kopi o kan.
peberet cik abe :)
Lamanya tak pekena lempeng. Selalu pun Mak yang buatkan. Lepas tu kakak. Lepas kahwin memang tak pernah buat sendiri walaupun mudah jekan. Spesies malas cam saya ni memanglah tak tahu nak kata....
BalasPadamaduhai terliuq kita
BalasPadamsedap ni, nenek suka buat, mak tak ingat resepinya. nak cuba buat
BalasPadamOrang zaman2 dlu je suka makan lempeng bunda... budak2 sekarang roti canai mamak ajerr
BalasPadam