Khamis, 15 November 2012

Mengetuk Pintu Taubat

                     Bismillahirrahmanirrahim..

As Salam,

Hari ini 15hb November 2012, cuti 'Awal Muharram 1434H'. Dalam pukul 8 pagi tadi bunda ada menonton tv Astro Oasis, program 'Selami Jiwa' musim terbaru.  Sebuah program bual bicara yang penuh motivasi yang di hostkan oleh Dato' Dr. Hj Fadzilah Kamsah.

Artis-artis jemputan ialah Jamal Abdillah dan Sham Kamikaze. Tajuk kali ini 'Mengetuk Pintu Taubat'. Membawa kita menyelami perasaan Jamal sebagai bekas penagih dadah serta berkongsi pengalaman mereka dan liku-liku hidup mereka sebagai anak seni.

Jamal Abdillah
Jamal menceritakan bagaimana sepanjang dia dalam peroses kembali kepangkal jalan dan berhijrah kejalan Allah , begitu payah sekali untuk dia menyakinkan hati segelintir masyarakat. Namun dia tak berputus asa, dalam mencari keredhaan Ilahi dan demi masa depan diri dan kedua puteranya. Malah selama dia telah berhijrah ini semakin murah pula rezkinya.

Begitu juga dengan cerita Sham Kamikaze bagaimana selama 30 tahun lebih hidupnya,  baru kini dia sedar dan kembali bertaubat dan berhijrah kepada kehidupan yang lebih baik dan diredhai. Dia berterus terang  selama ini dia hanyut dengan dunia galamour sebagai artis, tidak bersolat mahu pun mengucap 'Salam' sesama rakan.

image terbaru Sham Kamekaze
Sehingga lah pada suatu hari rakan lama ia itu rakan seperjuangannya juga yang pertama kali menyedarkan dia dan membawa dia kejalan Allah. Sham juga sempat berpesan kepada kita semua.."gunakanlah laman sosial, facebook, twitter dan sebagainya kejalan yang benar, sampaikan nasihat berunsur keagamaan, ibadah dan nasihat kejalan Allah".

Bunda sendiri sangat tersentuh dan mengalir air mata menonton program ini terutama apabila mendengar lagu syahdu dendangan Jamal, 'keinsafan' dengan petikan gitar solo Sham dihujung siaran.. Sungguh menyentuh kalbu liriknya.  Sedikit sebanyak dapat meginsafkan, kita ini hanya  manusia biasa yang tak sunyi dari berbuat dosa. 

Sama-samalah kita bermuhasabah diri kita dan saling ingat mengingati.

Wallahualam.

16 ulasan:

 1. x tengok pon rpogram tu.. bace ape yg akak tulis dpt bayang cmne program tu..

  BalasPadam
  Balasan
  1. akk pun tengok ulangannya, siarannya pd raya haji ritu klu tak salah..

   Padam
 2. inilah bentuk hijrah ya, tiap manusia pasti ada melakukan kesilapan..

  BalasPadam
 3. kuasa Allah.
  semoga kita juga diketuk pintu hati :) supaya menuju ke jalan yang diredhaiNya.

  BalasPadam
 4. insyaalah..amin.. semoga kita sma2 tidak mudah tersesat dr jalan Allah.... =)

  BalasPadam
 5. dah tengok juga , kat youtube pun ada

  BalasPadam
 6. salam ziarah...jenguk kejap.....saya juga pakdinrasa.blogspot.com

  BalasPadam
 7. saya dah follow.... nice blog n boleh berkunjung selalu

  BalasPadam