Isnin, 19 Ogos 2013

Herbal Cina / Pil 'Chi Kit' Teck Aun....


Bismillahirrahmanirrahim...

As Salam,

Pernah tak kalian tengok dan makan pil 'Herbal Cina' seperti dalam gambar tu?.... Sejak di musim raya beberapa hari ni,  perut bunda selalu meragam.

Agaknya sebab bunda makan macam-macam tak tentu masa, manis, pedas, lemak dan makanan berangin bercampur baur.

Sejak raya ketiga , bunda asyik berulang alik kebilik termenung...nak kata serius sangat pun tak jugak...tetapi memang tak senang duduk lah...Nak berjalan jauh-jauh pun rasa tak selesa.. Kadang-kadang angin naik kepala dan satu badan...

Dah puas minum air teh pekat, dah makan panadol, dah minum air garam...pun tak jalan juga... Last-last bunda suruh anak belikan herbal cina Pil 'Chi Kit' Teck Aun.

Banyak kedai tak buka lagi...yang ada pun kat seven eleven berhampiran rumah bunda yang satu-satu dibuka 24 jam. Selain dari farmasi dan Watson..kat pasar raya.

Alhamdulillah...legaaa, tak sampai 2 jam...kepala pun ringan sikit. Besoknya sebelum kami balik beraya kat Sungkai, bunda suruh anak bunda beli lagi lima kotak untuk spare. Alaah..RM1.50 je sekotak..

Dewasa makan 1 sachet sekali gus...ubatnya bulat kecil-kecil jer..rasa herbal, berangin lebih kurang macam gula hacks... Tapi kalau sakit perut yang serius tu kene terus jumpa doktor jugak...

Tiba-tiba bunda teringat zaman bunda kerja kilang kat Kemunting, Taiping masa lepas sekolah dulu...kalau ada yang sakit perut, leader akan beri pil Chi Kit Teck Aun ni,  lepas tu berehat kat bilik rehat...

Lama betul bunda tak makan dan tak jumpa herbal ni, ingatkan dah tak ujud lagi dah...rupanya masih ada lagiii...

Nostalgia gitew..

50 ulasan:

  1. salam pg bunda,lme m3h x jmpe pil ni,teringat mase kecik2 dlu kalo sakit perut mak m3h bg mkn pil ni la,kejap je baik..hehe

    BalasPadam
  2. salam bunda..
    tetiba teringat pula anna masa kecil2..
    bapa anna slalu beli ubat ni..
    siap dipaksanya anna makan bila anna cirit birit..hihihihih

    BalasPadam
  3. Salam bunda.. Memang biasa makan pil ni kalau sakit perut. Kesan pun cepat dan selalunya mujarab. Hehe

    BalasPadam
  4. pernah jugak makan tp tak pasti keberkesannanya...saya suka sapu minyak angin bila sakit perut..kadang2 sapu losen mustajab tu...

    BalasPadam
  5. assalam bunda.. aiza pernah makan pil tu, masa tu tersalah makan masa balik dari kenduri kahwin.. alhamdulillah memang menjadi..

    BalasPadam
  6. pernah makan jgak..hoho..tp mun xmakan semua..makans eparuh je..

    BalasPadam
  7. Salam Bunda..lame Yayang tak jmpe pil ni..teringat mase kecik2 dulu..mak penah belikan tapi YaYang tak makan pun coz YaYang tak suke makan ubat..so, ubat tu YaYang sorokkan bawah almari hehehe..

    BalasPadam
  8. Salam Bunda.. Selamat Hari Raya..

    Saya pun pernah makan pil nie bila sakit pewut.. faham dah kalau jalan2 open house macam2 makan kan..

    BalasPadam
  9. Pil turun temurun yang cukup terkenal utk merawat sakit perut, tapi sekarang ni dah lama sgt xmakan.

    BalasPadam
  10. saya pn slalu mkn pil tu klu kna cirit birit..:)

    BalasPadam
  11. moga dah ok ye bunda & jaga diri

    BalasPadam
  12. wajib ada bila nak buat perjalanan yang jauh. sebab selalu sakit perut bila jalan jauh..

    BalasPadam
  13. amboi! makin mahal...rasanya dulu baru 80sen je satu sachet.. :P

    BalasPadam
  14. salam bunda,
    moga cepat lega ye..

    cikda pun jenis perut tak tahan.. agaknya perut kita terkejut kot bunda.. makan macam2 ..

    selamat hari raya n maaf zahir batin ye bunda.. :)

    BalasPadam
  15. masa kecil kat kg , arwah ayahanda mmg akan beli benda tu bila sakit perut tak beres ...

    BalasPadam
  16. Kalau KN nak tahu puasa 6 syawal masuk hari ke tiga hari itu kakak pun kena sama. Kakak pun telan satu sachet pil chi kit teck aun ni. Hubby kakak panggil pochai. Tapi macam serasi jugalah sebab ubat pharmacy tak jalan last pergi sinseh dia bagi ini. Lega terus...

    BalasPadam
  17. Assalam bunda..xpnh lg cuba ubat ni..ada tnda halal x??

    BalasPadam
  18. biasaa lah perut mengalami kejutan budaya lepas pose...


    ita tak pernah pil ni..sebabb tak sedap..hehehehe

    BalasPadam
  19. untuk sakit perut memang terbaik....:)

    BalasPadam
  20. kalau perut meragam memang mama suruh makan ubat ni.. hihi..

    BalasPadam
  21. Lahaiii bunda....kemana pgi poochai sentiasa nekcik bawak bersama....lagi lagi lah raya...sekotak terus beli....oh mmg laku bila rayer...ramai pesakit lho

    BalasPadam
  22. hahaha. saya kalau cirit birit, memang pil ni yang akan saya cari dulu.hehehe

    BalasPadam
  23. Mmg herba nie lah yg D5 selalu mkn kalau sakit perut.. Sekejap je dah ok dah cirit birit tu kan Bunda :)

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum Bunda...hehe..
    Pil herba ni mmg best...kecik2 dulu mmg kena paksa telan...
    Tapi nmpak gaya dah lama tak cari pil nih...mmg best bau Phil Chi Kit Teck Aun nih...

    ^_^
    x0x0

    BalasPadam
  25. Betul tu Bunda ....memang berkesan makan pil ni...OKje pun pernah makan

    BalasPadam
  26. Salam Bunda..

    dulu2 pernah makan...
    skrg kalau kena diarrhea, saya lebih suka minum air garam (ubat) or 100+..

    BalasPadam
  27. Assalamualaikum bunda.

    Saya pernah nampak, memang slalu nampak..tapi tak pernah makan..
    Perut saya pun jrg meragam, jadi takda la pernah mencubanya.. yg saya tahu, memang ianya berkesan :)

    BalasPadam
  28. Saya kena sakit perut masa malam raya sampai le ke hari raya, makan pil nilah terus okay...

    BalasPadam
  29. ubat ni sentiasa ada spare kat rumh saya..anak saya yg kedua selalu meragam perutnya kalau makan bercampur campur tak kira dimusim raya ataupun hari biasa dan ubat ni mmg serasi dengan dia..

    BalasPadam
  30. kalau sakit perut inilah ubatnya.. wahh dah mahal sekarang nie

    BalasPadam
  31. Huhuhuh...lama wan tak jumpa pil ni. Apapun mmg mujarab. Untuk sakit perut.

    BalasPadam
  32. Kat rumah T memang ada stock pil ni Bunda. Memang sesuai kalau terlebih lawas.

    BalasPadam
  33. ada lagi bunda.. mama masih mengamalkannya.. hihi

    BalasPadam
  34. byk jula ni bonda..kat watson pun ada.. mmg berkesan!

    BalasPadam
  35. salam bunda..saya kalu sakit perut dihari raya,ikut petua arwah mak je, makan sikit ciku muda, berkesan mmg terus hilang sakit perut...hehehe

    BalasPadam
  36. Dah lama pil ni kan, seingat ummi masa ummi kecik2 dulu pun dah ada, dan terbukti mujarabnya dengan izin Allah.

    BalasPadam
  37. Huhu...bukan setakat pernah..tapi selalu makan. Mmg slalu ada stok kat umah,dan dlm kereta, standby time emergency sakit perut..hehe..

    BalasPadam
  38. salam bunda
    Dulu pil ni la yg atok ta berikan pada ta..masa dulu ada jual kat kedai2 makan..farmasi dulu tak de.nak gi klinik dah malam..

    BalasPadam
  39. ms g indon tempohari, entah berapa kotak sy mkn..berkesan!

    BalasPadam
  40. salam bunda ..
    aby pun ada beli juga ..
    klu anak2 kene cirit birit .. pegi kedai ubat beli sekotak 2 ..
    kt kedai runcit biasa dijual dgn harga rm1/ jer.
    tp kt 7-11 dijual dgn harga rm1/70 ..
    lebih 70% harga biasa tuh ..

    BalasPadam
  41. krole pon waktu permulaan raya tu slalu sakit2 perut...mngkn byk makanan yang best2 masuk kan bunda?. Huhuhu...lama tak nampak ubat sakit perut tu...kalau dulu selalu makan...em...amat berkesan~

    BalasPadam
  42. Salam Bunda..

    Cma kalu sakit perut mmg cari ubat ni...
    tp bercinta betul nk habiskan 1 peket tu.. huhuhu

    BalasPadam
  43. mmg biasa mkn ubt ni kalau skit pwot cmtu..huuu

    ehh rasenyer mcm tgh musim la skit pwot time raya, yaya 1fml pon sama jgk..
    ade lg mmbr yaya pon sme..apakah?? @o@

    BalasPadam
  44. Rasanya pnh mkn sekali je kot pil teck on ni..hehee
    tp memang cepat kesannya kan bunda

    BalasPadam
  45. sy tak pernah makan ubat ni...biasa kalau sakit perut mmg menahan dan standby dekat tandas je lah....

    BalasPadam
  46. ibu selalu bagi makan pil ni time kecik2 dulu bila kami adik beradik sakit perut

    BalasPadam
  47. saya pun kadang2 kalau dah terdesak,husband mesti beli kat 7E.murah dan kadang2 berkesan jugak he3...

    BalasPadam
  48. Dulu kcik2 bila skit cirit mak rajin bagi makan ubat ni..=D

    BalasPadam
  49. Saya beli pil ni rm3.00 sekotak di kedai cina
    Memamg dasar babi keturunan cina ni
    Fuck la cina babi kulup bodoh

    BalasPadam