Sabtu, 29 Disember 2012

Khasiat Minyak Kelapa Dara

                          Bismillahirrahmanirrahim

As Salam,

Entry kali ini nak bercerita tentang minyak kelapa dara. Tentu ramai antara kalian dah biasa dengar berkenaan 'Minyak Kelapa Dara'. Banyak syarikat-syarikat telah menggunakan minyak kelapa dara ini sebagai asas produk kesihatan, kosmetik dan juga sebagai minuman kesihatan.


Minyak kelapa dara sudah terkenal serata dunia. Ia juga dikenali sebagai 'Virgin Coconut Oil' atau VCO. VCO adalah sumber alam semula jadi. VCO juga banyak khasiat untuk penyembuhan berbagai penyakit. Antaranya untuk penyakit kulit (ekzema), jerawat, resdung, tyroid, athma, jantung kencing manis dan banyak lagi.

Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar pakar negara barat sejak awal tahun 1930. Mereka merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia.

Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diperoses tanpa penggunaan haba atau kimia. dimana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan.

Berbanding dengan minyak kelapa biasa dimana haba dan kimia digunakan sewaktu memperoses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya.

Minyak Kelapa Dara apabila diminum akan mampu membunuh bakteria, virus, protozoa dan fungus serta mampu meningkatkan kekebalan sistem imuniti anda.

Antara khasiat minyak kelapa dara:

@ Dapat meningkatkan daya tahan tubuh
@ Kebaikkan dalam hubungan suami isteri
@ Untuk kesihatan dalaman.
@ Untuk kecantikkan luaran
@ Sebagai pembunuh virus, bakteria dan kulat.

Pengambilan minyak kelapa dara secara berterusan dan konsisten dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan tubuh kita.

p/s: Keluarga bunda sendiri sedang menggunakan produk VCO dari keluaran syarikat www.bio-asli.com

47 ulasan:

  1. yups
    kajian memang banyak kata berkhasiat :-)

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. cuba klik iklan bio asli bunda kt sebelah tu utk maklumat lanjut..

      Padam
  3. tengkiu share info ni kak...hihi... btw tengkiu singgah blog jaa... jaa dah follow sini.. :)

    BalasPadam
  4. boleh kah minyak kelapa dara ni digunakan dalam masakan..?
    minyak kelapa boleh juga menghitamkan rambut, tu pengalaman orang2 dusun..boleh buat minyak kelapa untuk minuak rambut merfeka...

    BalasPadam
  5. minyak rambut mereka> minta maaf salah eja..

    BalasPadam
  6. Org dulu2 memang buat sendiri minyak kelapa ni kan kak, buat masak dsbnya. Sekarang ni dah dikomersialkan, dah packing cantik, harga pun boleh tahan..

    BalasPadam
  7. Salam Bunda...
    selalu nisah dengar tentang Kelapa ni, tapi tak pernah tahu tentang khasiat ni..

    terima kasig Bunda, berkongsi ilmu di sini (^_~)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Bunda, berkongsi ilmu di sini (^_~)

      Padam
  8. pernah dengar jugak cara buat minyak kelapa dara ni.. tapi tak ingat... yang pasti amik pati dia.. lapisan atas santan kalau tak silap...

    BalasPadam
  9. Balasan
    1. wsalam intan ..selamat malam juga..

      Padam
  10. Ayah saya memang buat minyak ni sendiri. Pure. Buat urut badan.

    BalasPadam
  11. memang terbaiklah minyak kelapa dara ni.. banyak khasiat dia rupanya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam tu lah spt yg dibaca n didengar..

      Padam
  12. dulu pernah makan VCO, tapi Skrg dah stop

    BalasPadam
  13. kak nora beli kat mana minyak nih..kat farmasi ada jual tak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada kot kt farmasi, mcm syarikat dan jenama yg berasaskan minyak kelapa dara ni..akak beli ngn syarikat bio-asli terus..

      Padam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  15. mcm best je kak produk ni =) mcm bminatlah,heheh nnt nk try ushar

    BalasPadam
    Balasan
    1. kliklah iklan bio-asli kat tepi tu..baca lah artikel dan penerangan dan testimoninya..

      Padam
  16. Assalam bunda tersayang :')

    thank you for visiting my blog. saya pun makan VCO ni jugak, tapi yang jenis Pil punya, so kesan dia agak lambat jugak lah. hehe, tapi saya tau VCO memang good untuk health :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada juga dalam bentuk soft gel..ada jgk yg terus minum minyaknyer dengan sudu..

      Padam
  17. btul..yaya pon guna VCO ni..so far ok la.. ^_^

    BalasPadam
  18. byk jugak khasiat dia yer...menarik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak nora beli mna mnyak ni...bioasli tu at mna

      Padam
  19. bunda,VCO ni bagus ea?? :) ti nk try le... :)

    BalasPadam
  20. banyak jugak dgr pasal VCO ni. tp blum tertry lagi. hihi..

    BalasPadam
  21. Mna nk dpat mnyak ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh layari website ini..

      www.bio-asli.com/?id=nora2u

      Padam
  22. Saya duk cari mnyak ni tp xtau nk beli at mna...sya msalah sembelit yg taraf kritkal dh nu

    BalasPadam
  23. layari website ini..

    www.bio-asli.com/?id=nora2u

    BalasPadam