Isnin, 15 April 2013

Ayam Masak Hitam...


                                      Bismillahirrahmanirrahim.

As Salam,

Pada hari sabtu lepas anak bungsu bunda bawa balik roomatenya kerumah, kat kolej dah dua hari tak ada air. Kesian pulak, budak tu orang Kelantan.

Anak-anak yang lain pun balik weekend juga. So bunda pun masak lah lebih sikit dari biasa. Bunda masak resipi baru 'Ayam Masak Hitam'.

Saja jer bunda masak ini nak cuba Rempah Masak Hitam yang bunda beli dari Izan mama mia (rakan blogger kita jugak tu).

Dari dalam kuali lagi dah ada yang curi-curi rasa...sedap lah tu.. Sesiapa yang nak beli rempah masak hitam dengan resipinya ni bolih lah order ngan izan

p/s: Izan, bunda dah cuba...laku sangat..sampai bunda tak sempat nak  'plating' cantik-cantik. ..dah ada yang ngap !

42 ulasan:

  1. Sayapun kalau masak selalu guna rempah segera juga.. Saya selalu buat daging masak hitam. Anak2 memang suka..

    BalasPadam
  2. kak dah review rempah, bolehlah saya order dari izan nanti kak...

    BalasPadam
  3. masak hitam nih kira masak kicap kan kak..??

    BalasPadam
    Balasan
    1. lbh kurang lah, tapi ada bahan tambahan yg lain sikit....lagi pun masak kicap basah2/berkuah sikit..masak hitam ni kering...

      Padam
  4. daging masak hitam kadang2 masak jg tp ayam pernah cuba lg..huhu

    BalasPadam
  5. Terima kasih Bunda,..sudi membeli dan mencuba.... lepas ni,..bolehlah cuba dengan daging pula....

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang bunda nak cuba juga masak daging masak hitam pulak, tapi masaalahnya kami tak bape suka makan daging...

      Padam
  6. salam bunda
    Lawatan pg tirana aduka
    Pekabar bunda?

    BalasPadam
  7. Mesti sedap...

    Dulu kakak ipaq makchaq jual ayam masak hitam ni masa bulan puasa.. laku sangat2 sampai bertempah.. makchaq kira pembeli setia la sebab anak2 semua suka..

    tapi buat belum pernah lagi...

    BalasPadam
  8. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    BalasPadam
  9. Terliur tgk masakan bonda....air tgn ibu mmg besttt....

    BalasPadam
  10. bestnya bunda....telior pula he heee....

    BalasPadam
  11. sedapnye bonda....salam perkenalan dr Alin Marlini

    BalasPadam
  12. selalu daging masak hitam orang buat, tapi ubah ke ayam pon best jugak kan bunda :)

    BalasPadam
  13. takde lauk lain pun takpe...makan dgn roti,lemang,pulut kuning pun sedap jugak,kan..

    BalasPadam
  14. wak tengok pon nmpk sodap makk..,ahHKs

    BalasPadam
  15. Salam Bunda...terbayang sedapnya....sebab makan daging masak hitam pun best :)

    BalasPadam
  16. Hahaha..kena ngap dah.
    Ada baca resepi tu tempoh hari.
    Tak lama fofular ler masakan ni..

    BalasPadam
  17. Salam bunda....

    Menyelerakan....

    BalasPadam
  18. ramai yg membeli dengan mama mia,dan semuanya kata sedap..:)

    BalasPadam
  19. Betoi tu Bunda..mmg mabeles sgt Masak hitam ni

    BalasPadam
  20. salam bunda =)

    ummm sedap plak tgok aym msk hitm tu..lame xmkn >,<

    BalasPadam
  21. salam bonda..
    nampak sngat sdap..
    x smpt bonda nak plating dah hbis org mkn :) mesti sdap sngat kan..

    BalasPadam
  22. as salam bunda :)

    ayam mask hitam memang antara mknan kegemaran sy...sedap sgt...:)

    BalasPadam
  23. Kalau dekat sya pun nak jugak order rempah ni, nampak pun sangat la sedap. saya tak pernah lagi masak ayam style gini, selalu daging jer.

    BalasPadam
  24. salam bunda... wah, kesukaan anna ni.. kalo dihidangkan, boleh hbs 3-4 pinggan anna makan ni..hihihihi

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum bunda.. wah.masak hitam.kegemaran husben ni..sedap ek rempah tu? ima nk try lah beli. Thankz bunda. :)

    BalasPadam
  26. lama gila xmkn bnda ni..xsbr nk balik kg..

    BalasPadam
  27. menag sedap , tak guna santan kan ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang tak gune santan, cume air asam jer, ringkas sgt, lagi kering lagi sedap...berseredak kata org utara..

      Padam
  28. bunda sedapnya.... wahh kering sedap nampak :)

    BalasPadam
  29. biasanya dgr daging masak hitam je...

    BalasPadam
  30. remy yg tengok pun terliur......

    BalasPadam
  31. sedapnya bunda
    kalau tukar dengan daging kambing pun best juga nih

    BalasPadam
  32. KA dah cuba lama dah mmg sedap cuma for KA kena kurangkan manis dier tu sikit hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. bunda guna kicap saus manis ABC, so ltk skit jer gula...

      Padam
  33. Salam Bunda..
    rempah hitam dari kak izan ke?
    cma pun dah try.. mmg sedap kak.. sampai hubby puji soh msk lagi.. hihih..
    dah habis stock.. nnti nk order ldi :)

    BalasPadam
  34. saya pun dah masak jugak bunda..menggunakan rempah izan mama mia..mmg sedap.

    BalasPadam
  35. eh nampak sedap la tuh... terliur...

    BalasPadam