Jumaat, 16 Ogos 2013

Keletah Baby Zarif Dipagi Raya...

Muhamad Zarif Umar....Baby Zarif

Bismillahirrahmanirrahim...

As Salam,

Kalian ingat tak lagi dengan budak kecil yang keletah ni...  Inilah Muhamad Zarif Umar bin Rosli.   Dia ni anak jiran bunda,  bunda mengasuh dia sejak dia masih berumur 6 bulan lagi.


Lihatlah ragam dia sepagi raya dirumah bunda...  datang beraya lah konon..


pagi2 datang, lepas salam raya... masih sopan... masih tertib jer...


Pada 6hb Ogos yang baru lepas ni genaplah Zarif berumur 3 tahun.  Masa tu 2 hari lagi sebelum raya...  Zarif sambut harijadinya kat Singapore,  kampung atuknya.


bila dah lama sikit,  mulalah tak senang duduk..


Selepas keluarga Zarif balik semula selepas raya,  kami ambil Zarif kerumah,  raikan harijadinya secara sederhana....  anak-anak bunda lah punya layan.


 mulalah , kesana  kesini..... melompat, memanjat..


Mereka sayang sangat budak kecik ni...  maklum lah mereka takder adik.   Anak-anak bunda panggil dia Baby Zarif..


pantang  jer  dengar orang nak kekedai...  dah siap2  tunggu..  kat  dalam kete pun duduk tak diam..


Zarif pun dah biasa dan manja sangat,  kemana pergi pun nak ikut... mummy ngn papa dia pun tak kisah.



bila  dah  tengahari,  mula  dah  bosan..  orang  pun tak  layan  , mengantuk.. mulalah  bawa  diri..
terlelap  dibuai  mimpi  dek  kepenatan..


p/s:  Itulah Zarif...  pengarang jantung dan penglipur lara  bunda dan anak-anak..  Syaaayang baby..  anak  syape niii..

46 ulasan:

  1. Wah, memang nampak sungguh keletahnya.. tentu penat menjaganya kan, tapi dia takde sunyi sepi jadinya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul...penat dengan budak lasak dan banyak mulut, banyak kerenah ni...tapi cerdik...kalu takder 2 3 hari jer dah rindu...sunyiii...

      Padam
  2. alahai comelnya Zarif di hari raya..;)

    **akk jom join giveaway saya buat..mana tahu rezeki akk..:)

    BalasPadam
  3. Comey nyer zarif gerammm rase nk cubit jer hehhehe :)

    BalasPadam
  4. he3 byak btol gambarnya =) ni msti rapat sgt2 dgn bunda kn..

    BalasPadam
  5. comel je zarif pakai topi aji
    salam lebaran

    jemput baca & komen entry yumida:

    http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

    pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

    BalasPadam
  6. kalo dah jaga dari kecik lagi memang terasa cam anak sendiri kan bunda??
    memang geram nengok keletah budak kecik ni..

    BalasPadam
  7. Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya : Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?

    BalasPadam
  8. Comeynya dia..salam lebaran bunda..;)

    BalasPadam
  9. Best yer jadi bb zarif senantiasa disayangi...ju nak jadi baby bonda boleh hehehehhe

    BalasPadam
  10. comei...selamat hari raya

    DIGI satu

    BalasPadam
  11. Beruntung baby Zharif dapat pengasuh keluarga KN ygpenuh dgn kasih sayang. Dia pun dah rasa macam keluarga sendiri sebab tahu di rumah KN semua org sayang dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. rumah kami dah sunyi takder budak kecik...kehadiran zarif menceriakan ...

      Padam
  12. senangnya baby zharif tido..nagntuk boleh lelap tak perlu buaian

    BalasPadam
    Balasan
    1. sejak kecil dia tak tido buai...kat mane pun bolih lelap..

      Padam
  13. Kiranya dah jadi macam anak KN yang bongsu lah ni. Bertuah Zharif dapat ibu pengasuh macam KN. Mummy dan Daddy Zharif pun tak runsing tinggalkan dia pada keluarga KN.

    BalasPadam
    Balasan
    1. begitulah lebih kurang...dia pun sama panggil KN mak...

      Padam
  14. Memang lincah dan nampak cerdik budak ini hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang lincah dan cerdik budak ni... anak bungsu dari 5 beradik..

      Padam
  15. Salam Aidilfitri Bunda...
    amboi Zharif..untung la ade org perhatian lebih kat dia...
    maunye tak sayang kan Bunda...

    BalasPadam
  16. salam bunda.. =)

    seronok ada budk kck kat umah kan bunda..
    yaya pon xde adik..bila dpt ank buah mmg seronok sgt..ari2 melayan keletah dier..comei je ^,^

    BalasPadam
  17. salam bunda..

    hihi..bdk encem ni!
    cma suke dgn rambut dieee... geram! :)

    BalasPadam
  18. Salam Bunda,
    Memang masa2 umur cam gini, ligat dan macam2 keletahnya yg menarik hati. Seronoknyalah dia beraya di rumah bunda...

    BalasPadam
  19. comelnya baby zarif...bila dah jaga dari kecil...mesti sayang sangat2 kan...macam anak sendiri je dah...

    BalasPadam
  20. IM pun bila melihat cucu IM berlari ke sana kemari tanpa kenal letih, menghiburkan. Tapi jauh di sudut hati IM itu belum menggembirakan sebenarnya.

    Lihat saja nanti bila dia sudah mula bersekolah dan kenal dunia luar.

    IM selalu pesan pada anak IM bahawa anak ini masa kecil adalah madu, bila besar bukan mustahil menjadi julap...

    BalasPadam
  21. Memang kalau melihat telatah anak kecil ni boleh jadi seronok. Hati yang duka boleh boleh jadi gembirakan bunda.

    BalasPadam
  22. macam2x ragam...comel je tgk..

    BalasPadam
  23. salam bunda..
    comelnya budak kecik tu...

    BalasPadam
  24. comeinya baby zarif.patutla jdi kesayngan smua org kan?

    BalasPadam
  25. Alamak....kesayangan satu unah...memang confirm nakal..kikikiki

    BalasPadam
  26. assalamualaikum bunda

    selamat hari raya..seronoknya bunda melayan kerenah si manja...

    BalasPadam
  27. hensom nyer dia
    suka tgk telatah kanak2 :)

    BalasPadam
  28. comel betul zarif.. anak saudara aiza semua dah besar.. tinggal cucu saudara aje la.. hehe..

    BalasPadam
  29. hensem baby zarif..

    salam aidilfitri bunda.. ;)

    BalasPadam
  30. Sweetnya baby zarif tidoo...
    Selamat Hari Raya Zarif boy...

    BalasPadam
  31. salam bunda... alololo, comel sangat dia..

    BalasPadam
  32. Kalau dah jaga dari kecik, mmg sayang macam anak sendirikan bunda

    BalasPadam
  33. sama le mcm Aleesya. asal org pakai tudung je, terus nak ikut. Comelkan kanak kanak seusia begini. kalau tak de sunyi je rasa.

    BalasPadam
  34. hensem baby zarif ni..rambut dia tu suka saya tengok

    BalasPadam
  35. comel nyerrrr..pinjam rambut bleh? ;-)

    BalasPadam
  36. haha siap isap ibu jari time tido tu...comel je....

    BalasPadam
    Balasan
    1. berbelas tahun bunda mengasuh budak2 silih berganti...ini lah 1st time bunda jumpa budak yang habitnyer suke isap ibu jari ..tak kira waktu, bile boring apa lagi time tido...dah tak boleh buat camne lagi..takut habit ni sampai ke besar nanti...

      Padam