Khamis, 12 Disember 2013

Macam Cantik Jer....Macam Comel Jer...



Bismillahirrahmanirrahim,

As Salam...

Tentu ramai yang sudah maklum berkenaan video parodi seorang gadis comel iaitu  Shasha.. "MaCam CanTik Jer...MaCam CoMel Jer"...

Video parodi ini tiba-tiba menjadi popular di you tube...Ada yang memandangnya secara negatif dan ada juga beranggapan sebagai satu hiburan.

Sebelum ini dah banyak juga video-video parodi yang menjadi topik perbualan dan ikut-ikutan.

Disini bukan video Shasha ini sahaja yang bunda nak ceritakan, tetapi berkenaan lirik lagu yang diambil ilham dari tajuk video parodi itu oleh seorang penyanyi lagu-lagu berbentuk dakwah ia itu Amar.

Sama-samalah kita hayati lirik lagu ini dan ambil nya dari sudut positif...


       lirik lagu : .... MaCam CanTik Jer..MaCam CoMel Jer....

Perhatikan keadaan alam dan diri
Betapa agungnya kuasa Ilahi...
Hebatnya Dia yang Maha Pencipta...
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar...

Kecantikan, keindahan yang diberi...
hanya pinjaman sementara...
sebagai ujian untuk kita...
Apakah bersyukur atau sebaliknya..

Macam cantik jer...Macam comel jer...
semua ciptaan Allah...
Macam cantik jer...Macam comel jer..
Segala pujian kembali kepada Nya..

Macam Cantik jer.. Macam comel jer..
Indahnya Tuhan ciptakan kita...
Macam Cantik jer...Macam comel jer..
Ajaibnya alam semesta...

Kecantikan keindahan yang diberi..
Hanya pinjaman sementara..
Sebagai ujian untuk kita...
Apakah bersyukur atau sebaliknya...

Sesama kita jangan mengata,
Usah menghina kelak sama tarafnya.
Janganlah pula meletak diri yang mulia ini..
Pada tahap yang rendah menjadi fitnah...

Kita ada maruah,
Kita punya amanah..
Cantikkan akhlak Comelkan peribadi...
Ia pemikat hati,
Ia hiasan diri

Kembalilah kita kepada fitrah kejadian..
Keindahan alam dan diri sempurna..
Ciptaan yang Maha Esa...

Macam Cantik jer...Macam Comel jer...
Semua ciptaan Allah...
Macam Cantik jer...Macam Comel jer..
Segala pujian kembali pada Nya..

Macam Cantik jer...Macam Comel jer..
Indahnya Tuhan ciptakan kita..
Macam Cantik jer...Macam Comel jer..
Ajaibnya alam semesta..

Macam Cantik jer...Macam Comel jer...
Semua ciptaan Allah..
Macam Cantik jer...Macam Comel jer..
Segala pujian kembali kepada Nya..
Bersyukurlah kita dengan nikmat Nya..

by: AMAR


45 ulasan:

  1. Assalamualaikum Bunda. lama nya tasneem tak mai sini. hikhik tu laa ramai yang dah terikut dengan shasha ni. mula mula tengok mcm gedikks tapi kan kan macam macam comel pulak :) hehe

    BalasPadam
  2. sekarang ni ary putra pn sibuk berduet ngan syasya ni..hihi..senang2 je jd retis sekarang ni kan.. ;)

    BalasPadam
  3. salam bunda..intan baru jer buka..tp tgk sikit jer..tak tgk abis...senang kan jadi retis sekarang....huhu..bunda sihat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam, betul tu intan macam senang jer nak jadi retis sekarang ni kan...
      kesihatan bunda on off, baru beransur baik batuk dan semput...

      Padam
  4. Salam Bunda... sihat?

    Sebenarnya idah tak pernah lagi tengok video tu... selalu dengar orang cerita jer... tapi rasanya kalau tak tengok pun tak rugi pun kan... :D

    Lagu amar tu pun idah x pernah dengar lagi... tapi liriknya nampak bagus.. :)

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum Bunda

    saya suka lagu ni

    BalasPadam
  6. aiza pun tak pernah lagi menonton video tu bunda.. lagu nyanyian amar tu memang menarik liriknya untuk kita hayati.. :D

    BalasPadam
  7. Best tak lagu tu? Nak dengar lah :)

    BalasPadam
  8. KN, saya tak pernah tengok video parodi ni... apa yang dikatakan parodi tu saya tak tahu... hehe teruk saya ni kan ketinggalan zaman kot!

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. Apa kurangnya dgn blog ni...macam menarik aje....

    BalasPadam
  11. indah liriknya bunda
    yumida pun baru update citer ni td
    ske lagu amar tu
    penuh kesyukuran nikmat yg diberikan olehNya

    BalasPadam
  12. Yang negatif pun boleh jadi positif.
    Memang sedap lagu tu...kenapa bunda tak masukkan videonya sekali?

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah...bunda terlupa..dh publish br tringat...

      Padam
  13. saya mmg tak rajin gi u tube . selalunya tau benda2 ni drp blog jer ...

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum bunda..

    Memang menjadi bualan hangat di dunia maya dan nyata kan bunda....

    Saya hrp bunda sihat2 saja.....

    BalasPadam
  15. belum tengok lagi parodi tu..patutlah words 'mcm cantik jer, mcm comel jer'..popular sekarang ni..

    BalasPadam
  16. member sy dok tgk video yg ori nya berulang kali... kelakor katanya... haha.

    BalasPadam
  17. mcm bru sekali je dgr kat hot fm bunda..

    BalasPadam
  18. ehe..saya belom pernah dgr lagu ni.. radio x rajin dengar..layan youtube pon tak...

    BalasPadam
  19. Salam Bunda..lame tak jenguk sini..cheqkaq pnah dengar lagu ni..kt THR gegar..hehe..best gak..yg penting bukan menyindir video tu..tp membawa meseg yang mendalam..

    BalasPadam
  20. salam bunda...sedap jugak lagu tu...jadi trend skang ni...asyik2 buat parodi...mcm2 parodi dah ada..

    BalasPadam
  21. Salam Bunda... dah jadi artis shasha ni skrg..hehe..galmour dah..
    yg Amar nyanyi tu dah pernah juga dengar.. best lah jgk... apa pun bersyukur lah dengan ciptaan Allah kan...:)

    BalasPadam
  22. Sape sangka dia blh glamer kan:/))

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum Bunda
    Selamat berhujung minggu...liriknya mengandungi makna yang cukup mendalam..

    BalasPadam
  24. Tak pernah tgk video & tak pernah lagi dengar lagi ni.

    BalasPadam
  25. Kakak ni ketinggalah KN. Kakak tak pernah tengok pun videonya, tapi bila baca liriknya indah dan oklah..

    BalasPadam
  26. indah sungguh lirik lagu nynyian amar tu bunda.. :D

    BalasPadam
  27. dah dengar lagu ni.. boleh tahan..

    BalasPadam
  28. dengarnya dah dijadikan lagu kan..Ery Putra yang nyanyi..boleh tahan sedap lagu dia..budak shasha ni pun bakal popular jugak nanti ni....

    BalasPadam
  29. Ummi pernah juga dengar lagu ni, sedap juga kan.

    BalasPadam
  30. Salam Bunda..

    hehe.. pemes express syasya solero ni..
    bagus jgk ada yg buat video parody berunsurkan islamic mcm ni.:)

    BalasPadam
  31. sekali tengok macam meluat, dua kali tengok, kesian pulak, tah-tah kawan dia yg upload

    BalasPadam
  32. tak tau la.
    hati tu syasya ni ads dijemput ke whi

    BalasPadam
  33. Myra tak pernah tengok video tu, dengar org bercerita je :)
    Lagu plak tak perasan penah dengar ke tak

    BalasPadam
  34. barulah el tau kwn2 dlm fb dlm blog n kt mn2 dok sebut
    macam comel je mcm cantik je
    rupanya pasal video si shasha ni
    hahahah glemer tetiba si shasha ni kan bunda

    BalasPadam
  35. da femes da kan dier..huhu..

    ade juga dgr lagu dari Amar tu..ble than ^_^

    BalasPadam
  36. Okje pernah dengar 2 lagu pasal tajuk ni Bunda....satu lagi pelakon yg nyanyi...lupa nama dia...

    BalasPadam