Selasa, 17 Disember 2013

Mood Berblog Merudum...


Bismillahirrahmanirrahim,

As Salam...

Semenjak dua menjak ni mood untuk berblog makin merudum....mana tidaknya, dulu pakai TM Wifi...setelah banyak sangat masaalah selalu kene ceroboh bertukar pula pakai PortaWifi Celcom.

Pada mulanya okaylah...walaupun satu rumah mengguna yang sama dan kadang kala intenetnya lembab lebih dari siput.... Tup tup baru-baru ni pc antik bunda tu pulak buat hal... kadang ok kadang tak ok...macam tuannya jugak, kadang sihat kadang tak sihat... haiii..macam-macam...

Tapi bila difikir-fikirkan balik pc bunda ni dah banyak jasanya...selama ini bunda tak payah keluar rumah untuk bayar bills, sewa rumah, bayar kereta dan beli topup pun hanya online jer...

Yelahkan bunda ni mana pandai drive atau bawa motor. Bas pulak tak masuk kat kawasan perumahan bunda tinggal ni...nak naik teksi?...memang tak lah, sebab bunda ni jenis penakut sangat...anak-anak pun tak harap sangat bunda keluar sendiri...

Selama ini keluar pun dengan anak-anak dan balik kampung pun dihantar dan di jemput anak-anak kat setesyen bas...

Anak-anak bunda kerje/belajar... selagi bunda mampu buat sendiri ...tak lah semua hal nak harap kat anak-anak. Bunda masih bolih berdikari.

So sekarang nak buat entri pun hilang mood....masa kita ada idea masa tulah pc meragam...apa lagi nak blog walking...memang jarang lah...kalau ada pun blog walking hanya guna handfon endroid  cinonet bunda tu...walaupun bunda jarang update entri baru tapi bunda ronda-ronda juga baca blog kawan-kawan tau...

Tapi lama manalah  sangat kan...campur ngn wechatnya, whatsappnya, instagram dan fbnya...sekejap jer abis bateri...haiii!...sabar jerlah...Nak tukar pc atau lap top atau tab.. masih tak ada rezki lagi...Bunda tak suka pula berkongsi dengan anak-anak punya...

InsyaAllah kalau ada kelapangan dan time pc good mood bunda update lagi...

Salam sayang dari bunda...semoga berjumpa lagi..."Selamat Menyambut Tahun Baru 2014" yang tak berapa lama jer lagi...

68 ulasan:

  1. Salam Bunda..sabar ye bunda..kadang2 byk yg meragam..sura pun jarang nak updated n3 dah..masa mencemburui...busy mengalahkan pak menteri..hehehe..

    BalasPadam
  2. Salam Bunda..
    Patutlah lama tak nampak.. semoga bunda sihat2 selalu ye..
    nanti bila semua dah ok, rajin2 update blog yer :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam...InsyaAllah sayang...doakan bunda murah rezki.

      Padam
  3. Cheqkaq baru je nak bangun balik, bunda lak yang x de mood..huhu..sedey..T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaupun bunda tak aktif nanti...bunda tetap melawat kalian dr jauh...doakan bunda sehat dan murah rezki...
      hingga berjumpa lagi sayang ku CK...

      Padam
  4. janji tak menghilang terus ya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah tak menghilang terus...
      Rasanye sebahgian masa dan hati bunda dah bersama blog n kalian...tak mudah untuk dipisahkan...apa lagi bunda jarang keluar...

      Padam
  5. Janji tahun baru ade entry baru bunda :)

    BalasPadam
  6. Semoga Bunda sentiasa bersabar, nanti Ok lah tu.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. mudah2an begitulah...terima kasih JR...

      Padam
  7. Tak pe, sabarlah dulu Bunda...nanti adalah rezekinya tu. Sesekali minta bantuan anak2 apa salahnya. Sebagai anak sebenarnya menanti sahaja Bunda bersuara :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah...yg dua tu tengah belajar lagi...masih memerlukan byk belanja...
      takper ...bunda okay...anak2 lebih penting...

      Padam
  8. semoga semuanya berjalan lancar dan dapat berblog semula ...

    BalasPadam
  9. Sabar ya bunda... biasalah tu...

    BalasPadam
  10. salam bunda.. lama tak singgah sini. kadang2 wifi buat hal jugak

    BalasPadam
  11. biasalah tu bunda kadang ada mood banyak entri ..kalau tak de mood nak satu entri pun susah

    BalasPadam
  12. kasihan bunda.. sabar je la bunda.. kena beli pc baru juga tu bunda..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah, bunda pun teringin juga pakai yg canggih2 ...tapi buat masa ni kene dulukan mana yg penting dulu...

      Padam
    2. betul tu bunda.. kena dahulukan yang penting.. semoga bunda terus bersabar..

      Padam
  13. Assalamualaikum bunda...

    Sebak plak saya baca entri bunda ni....saya faham perasaan bunda tu...sypun kalau boleh nak keluarkan entri setiap hari tp sy ada masalah sama seperti bunda....

    Bagusnya anak2 bunda menjaga bunda,walaupun tak tau memandu dn sebagainya,tp bunda pandai juga dgn dunia IT...itu kelebihan yg bunda ada...wapun jarang keluar tp bunda blh berhubung dgn sekadar di hujung jari...bayar bill n topuppun guna online...hebat bunda ni.....tahniah...sypun x pandai sgt dlm hal ni...

    Moga bunda dpt laptop@pc@tab satu masa nnti supaya bunda boleh terus bersama kami....salam sayang dari saya juga buat bunda...moga bunda sihat2 saja ye bunda......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...setakat itu jer kebolihan bunda yg dh berumur ni...
      doakn bunda sehat dan murah rezki...
      InsyaAllah kita jumpa lg dilain entri bunda...
      Sayang dari bunda...

      Padam
  14. Salam bunda..sabar ya bunda...insyaAllah segalanyaakan baik baik saja....

    BalasPadam
  15. salam bunda..

    moga semuanya baik2.. inshaaALLAH.

    BalasPadam
  16. Cuba ketuk-ketuk sikit pc antik..mana tau laju pulak lepas ni he he..macam tv dulu-dulu..take care bunda..

    BalasPadam
  17. Kakak percaya kalau anak KN baca N3 ini tak lama akan dibelinya PC yg baru. Cuma line ajelah harap-harap smooth. Kalau tak pun tersenggut juga walau PC baru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu kalu yg baru pun tapi line problem pun x gune jugak....
      PC tu dah 2 kali rosak n 2 kali direpair...sekali ni x nak pakai lasak sangat...takut rosak terus...
      Sementara ni selagi boleh gune utk urusan perbankan dari rumah ni biarlah dulu...
      Kalau ada rezki baru tukar baru... huhu..:(

      Padam
  18. Salam Bundaa... :)

    Selamat tahun baru juga untuk bunda yea...
    Ida doakan moga anak2 bunda baca keluhan bunda nie... dan dorang belikan laptop baru.. hehehe.. Ameen!

    BalasPadam
    Balasan
    1. laptop semua tu bunda slow sikit...ada yg anak bunda punya yg lama tu...bunda yg x reti gune...

      Padam
  19. Salam bunda, jangan la stop blogging. Blog ni dah ramai follower kan. Rugi tau. Setidak2nya masih boleh share ilmu bunda bila pc bunda dah berganti nnt.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya bunda tak stop terus kot...Bunda ramai kawan di alam maya ini utk bertukar info dan pengalaman..
      Bukan saja masaalah PC, tenet dan kesihatan saja...tapi MASA juga membatasi bunda utk aktif seperti dulu...
      Tiap bulan bunda terpaksa berulang alik kampung ziarah bapak bunda yg uzur...kadang sampai 2 miggu bunda disana...
      Kat kampung takder talian internet...

      Padam
  20. Saya pun camtu gak! kat rumah tnet mmg tenat! slow gaban tul. Sesekali je bukak.

    BalasPadam
  21. xpelah bunda, take yr time amik2 mood dulu. hehehe

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum bunda :)
    masalah internet slow tu yang menjadi penghalang nak buat entry kan.. Ros pun kalau internet slow terus tak de mood.. nak BW pun macam payah sangat.. tapi, kalau internet laju, bukan main ligat lagi buat entry.. hihi..

    semoga bunda berada dalam keadaan yang sihat selalu.. dan moga dapat pengganti PC tu :)

    BalasPadam
  23. Ummi pun macam tu gak Bunda, kadang2 mood berblog hilangentah kemana hehe..rehat kejap lepas tu datanglah balik mood tu. Harap Pc tu cepat2 ok moodnya tuu.

    BalasPadam
  24. Assalammualaikum...bunda,

    mood mselim3 pun kekadang teruk gak... cuma tabah dan sabar aje. Semua itu ada dugaanNya tersendiri, Harap2 bunda cepat2 sihat k dan ceria3 selalu disamping keluarga tercinta.Amin

    mselim3

    BalasPadam
  25. mg semuanya kembali ok... ye bunda

    BalasPadam
  26. dah lama tak singgah rumah bonda ni..

    BalasPadam
  27. Kak Zai pun macam bunda, sudah agak jarang berinternet.

    Selamat tahun baru juga buat bunda.

    BalasPadam
  28. Kalau dah internet slow, mmg malas lah nak update atau BW kan bonda.. mmg sedikit tensen...:)

    BalasPadam
  29. Salam Bunda..

    huhu..walau ketiadaan mood pun ttp jgk singgah/komen belog cma..
    mekasih tau bunda! sayanggg bunda.. :)

    marilah kita seru sama2 mood kembali.. hehehe.. cma ni puin baru nk start enjin... ;p
    selamat tahun baru 2014 jg ya.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah anakanda ku Cma...klu bunda free bunda jln2 jgk baca blog kengkawan..
      mungkin dh tak dpt dpisahkn kot...
      Cuma bunda jer kurang aktif...pc bunda tu tak boleh lasak sgt takut rosak trus...
      BW ..fb ngn insta bunda gune hp cinonet jer..
      Kan msh blh jumpa bunda kat fb...bunda tak kemana..
      sayaaang Cma...

      Padam
  30. Salam bunda, sama ar ngan iqa. Semangat dah berkobar2.. Lappy lak rosak. huhu

    BalasPadam
  31. assalamualaikum bunda...bila jd mcm2 memg mood berblogging ke laut..sy pun kdg2 mcm tuh jugak

    BalasPadam
  32. kekadang, sayapun dilanda mood yang macam ni bunda

    BalasPadam
  33. salam bunda..menulis blog ni mengisi sunyi n stress juga...jika xberblog terasa kehilangan pula...moga masalah bunda cepat selesai.

    BalasPadam
  34. assalamualaikum bunda, selamat petang,
    mama sebulan lebih cuti dari media sosial gara-gara mood ke laut.. hihi

    BalasPadam
  35. salam bonda. pertama kali singgah ke blog bonda dan follow bonda:)
    terus berblog bonda.
    saya harap bila saya seusia bonda, sy pun masih dpt mengikuti perkembangan semasa seperti bonda.
    sgt admire bonda..:)

    BalasPadam
  36. ASsalam bonda.
    mmg x boleh nak buat apa la kalau mcm tu. mcm sy hari tu la masa blk kg. slalu gna hp satu ni alih alih blk kg satu bar pon x naik. haru ..

    BalasPadam
  37. sma juga spt SB..sibuk memanjang, entry sekarang ni cam seminggu sekali je updated..moga KN sihat selalu

    BalasPadam
  38. Samala kita kak mood blogging makin jauh.. tmbah kalau ada problem line lagi geram kan :)

    BalasPadam
  39. Assalamualikum Bunda.. Mood blogging datang pergi itu sudah biasa..mulakqn tahun 2014 dgn mood yg baru. Swlamat tahun baru juga.

    BalasPadam
  40. assalamualaikum bunda...terima kasih sudi singgah di blog saya.
    sama la dgn saya ni kdg2 mood takde utk berblog, tp sayang dgn kawan2 yg ada di alam maya ni, tu yg terus juga menulis

    BalasPadam
  41. SELAMAT TAHUN BARU MOGA 2014 BAWA RZKI YG MELIMPAH N BOLEH GANTI LAPTOP BARU YA BUNDA.....

    BalasPadam
  42. Biasalah tu bunda. Ada masa akan ada takde mood untuk berblogging. Harap2 semuanya kembali ok ye bunda :)

    BalasPadam
  43. el pun tgh lemau berblog ni bunda
    sejak berbadan dua ni malas betul nak update blog
    ni pun gigih nak balas komen2 uols ni hehe

    BalasPadam
  44. sedang berblog walking dan terjah bunda punya sites

    BalasPadam
  45. Assalamualaikum Bunda.

    Jika PC dengan line internet puncanya, memang sedikit menggangu mood untuk berblog kan.. Payah juga nak menulis, apatah lagi nak blogwalking dsbgainya bila dua2 ni meragam dan banyak halnya.

    Bersabar saja bunda..moga ada rezeki lebih untuk dapatkan yg lebih baik selepas ni.. :) Awal dulu, saya pun melalui situasi sama..dah lama skit, baru keadaan lebih selesa..alhamdulillah..

    BalasPadam
  46. Harapnya tahun baru nanti mood berblog tu datang yer Bunda….

    BalasPadam
  47. harapnya bunda dapat beli or pc baru..hehe nt boleh cepat2 update blog & blogwalking!! :)

    BalasPadam
  48. salam bunda..=)

    lama juga xsinggh blog bunda ni...btul tu bunda, internet lau cam ciput, lebh lmbab pulak dri ciput mmg mud ilang trus..trus pegi mood men game..hehe ;p

    BalasPadam
  49. Salam Tahun Baru Bunda....
    mmg bunda.... kdg tu mood mmg merudum tambah lagi ada masalah lain ....tambahlah merudumnya

    BalasPadam