Selasa, 4 Mac 2014

Kreatifnya Dia..


Bismillahirrahmanirrahim, As Salam...
                  cerita ni cerita tertunggak semasa bunda masih di kampung dua minggu lepas...
                                                Bunda nak cerita kisah si Mirza ni lagi...


 Hari-hari balik saja dari tadika,  lepas mandi terus buat homework...
tengah rajin lah tu konon...
Mak Long ada kan.. nak menunjuk lah tu... mak long tanya "tak nak makan ke?..
"tak nak mirza dah kenyang makan kat sekolah" 
terus ambil beg sekolah, tapi memang betul pun kata ibu...,
kadang tu banyak juga homework dia...
sampai 2 - 4 page..
mula-mula tu nampak steady jer dia buat..


Siap satu page.. lagi satu page..masuk page ke 3....dah mula menggeliat...kejap-kejap padam..kejap-kejap padam...ada je salahnya...
Sebenarnya mata tu dah mengantuk...
Tapi nak menunjuk kat Mak Long punya pasal,
maintain rajin lah konon..


 dalam mengantuk tu di gagahinya jugak...orang cakap nanti-natilah buat lagi Mirza...
tak nak..nangis-nangis nak buat jugak..
ikutkan je lah... budak-budak camni suka ikut kepala dia jer...macam tulah Mirza...
ibu cakap memang kepala angin jugak dia ni..tengoklah tu...
muka dah tak manis dah...
air mata air hidung dah meleleh dah tu...sabo jer lahhhh..



  Last-last...tengok apa yang dia dah buat?... oooh! kreatif jugak ye Mirza ni... dah penat yer,                  asyik     buat 'huruf K' jer... mata dah ngantuk , badan dah penat...
hati berkobar-kobar nak tengok 'CERIA'...
Ibu cakap kalau tak siap homework, tak bolih tengok tv.. SO...

inilah ajer jalan terbaik untuk 'ShortCut'  huruf 'K'..  buat garisan panjang dulu kebawah...lepas tu baru buat 'mulut'  K  nya .. O k....O k.... 'K'  untuk KREATIF...memang  KREATIF pun anak Mak Long ni......

Apa-apa jer lah Mirza...janji SIAP...pastu baru bolih tengok tv  'Astro CERIA'...
tak payah fikir-fikir homework lagi kan...

....Saayang Mirza.....

56 ulasan:

  1. Rajin Mirza. Anak-anak kecil memang macam ni. Tak bole nak pisahkan dari dunia kartun kat tv.

    BalasPadam
  2. Rajin Mirza buat huruf K. Akhirnya siap juga dan dapat tengok Astro ceria :-)

    BalasPadam
  3. alahaii comelnye dia, rajin sungguh!
    biasenya budak2 baru sekolah memang cenggini
    yg penting dpt tgk ceria...kan mirza :)

    BalasPadam
  4. Rajin nya dia... mak long tolong tengok ajer ke ehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik gu2 tak kasi tolog...cikgu tahu sape yg tulis...walaupun guna tangan kiri kata cikgu...sbb cikgu2 Tadika Anis ni mendekati personaly dgn murid2...diaorang lbh kenal tiap sorg anak murid itu dlm byk aspek...termasuk bntuk tulisan juga kecenderungan dan kreativity murid2..so parents xblh nk menipu...
      Mirza start from zero..sblum ni x pndai menulis n x kenal huruf ...hanya 2 bln saja dia sekolah dh byk dia tahu...membaca dan mengenal Abjad n Angka..sikit lagi mngkin dh pandai membaca n mengira...
      KAGUM...

      Padam
  5. hahaha.. ni ngelat namenye bunda.hehehe

    BalasPadam
  6. Rajinnya Mirza,blk dr sklh terus buat kerja rumah.

    BalasPadam
  7. hehehe..ngelat betul mirza ni ye..
    dlm pada tu kreatif sungguh, bijak :)

    BalasPadam
  8. rajinnya mirza.. mengantuk pun semangat lagi buat homework..

    BalasPadam
  9. rsanya timm dlu pun ada buat mcm tu..bgus la, kecik2 da rjin buat homework..nnti senang bila da msuk sekolah..

    BalasPadam
  10. hehe...sama macam afif bunda
    dia punya level kemalasan tinggi sungguh kalau suh buat homework =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Budak2 seusia ni tak bolih nak 'PUSH' sangat...ikut jer rentak mereka dibawah bimbingan kita.......Sebab tu kalu ikut cikgu2 terutama PAKAR KANAK2...biar budak2 seusia ni jadi diri mereka sendiri..ikut saja flow mereka dengan alam kanak2 mereka...
      Kita tak perlu 'push' lebih2 luar dari kemampuan mereka... kalau mereka LASAK dan AKTIF bermain, memanjat, berlari, menconteng atau apa pun yang nampak POSITIF itu namanya mereka 'KREATIF' mengikut usia mereka...

      Kalau kita selalu dampingi dan fahami mereka..kita akan tahu bezakan tahap kreativiti budak2 ni antara 'AKTIF' (normal) dan 'HYPER AKTIF'...

      Padam
  11. Hahaahhahaha nak tergelak tengok dia punya huruf K yang last last tu... dalam hati kata apa tak tahu lah tu... "Nah amik" hahahahahahaahha
    Tapi selalunya dorang ni pantang puji... cakap jer cantik, pandai, bijak, cantik sungguh... lagi tekun la dia buat... yg tak tahan tu.. lepas buat satu tanya cantik tak, 10 huruf kalu, 10 kali tanya cantik tak hahahaahahahaa

    BalasPadam
  12. Mula-mula gigih bukan main ye:)
    Bila dah letih dan mengantuk gitulah jadikan K dibuat.
    Nama pun budak macam itulah... kita yg kena sabar.

    BalasPadam
  13. Hehehe.. short cut yerr Mirza... tulis palang panjang dulu... :D

    BalasPadam
  14. hahahaa....kreatif sanga tu bunda...

    BalasPadam
  15. salam bunda.. hihi.. zarif ni, pandai je nk amek hati maklong yer..
    alhamdulillah...rajin buat homework..

    eheh..lama2 dah boring...nnti blh buat lagi..

    BalasPadam
  16. Hahaha...trus buat garisan panjang yer mirza. Rajin & kretif.

    BalasPadam
  17. hahaha... tersangat sangat kreatif... panjangnye kaki K tu ye..

    BalasPadam
  18. alalallala kemain pnjg k yg last tu....

    BalasPadam
  19. dah penat menulis dah tu..tu yang jadi garisan panjang..hehe :)

    BalasPadam
  20. bersemangat dia nak menulis.. :)

    BalasPadam
  21. assalam,rajin nya anak saudara bunda....

    BalasPadam
  22. mmg kreatif,tambah lagi rasa mengantuknya..cari jln untuk diselesaikan dengan cepat :)

    BalasPadam
  23. Waa sgt bijak.. nak cepat siap ada shortcut yer..

    BalasPadam
  24. dulu masa tadika pun ee duk buat shortcut jugak. macam macam idea keluar nak cepat punya pasal. takda kerja nak buat sesatu. nak main lagi. hahahaha.

    BalasPadam
  25. alahai..bijaknyee.. :) moge jadi anak yg soleh..aminn..

    BalasPadam
  26. nak tengok astro ceria..kena buat shortcut la..tapi mirza kreatif buat garisan panjang dulu then baru bentuk kan ' k ' tambah so, auntie tambah kan o jadinyer ok jugak ! kreatif la mirza ni :)

    BalasPadam
  27. Kesian Mirza. Dah lentok pun still nak buat juga homework sebab nak tunjuk kerajinan depan Mak Long, ya! Kira memang kreatiflah Mirza terus buat line sampai habis muka surat. < ni nanti-nantilah boleh sambung tak pun Mak Long tak tolong sikit-sikit ke?

    BalasPadam
  28. teringat kisah mirza yang bunda ceritakan sebelum ni
    moga dia jadi anak yang bijak dan soleh..amiin :)

    BalasPadam
  29. anak rajin pun kita pening ye..

    BalasPadam
  30. Bersungguh2 dia nak act depan mak long! Walaupun dah mengantuk... Kalau tulis huruf Z dah lama tertidor kot, hehe Zzzzzz...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha! bijak uncle BM nanti Mirza bley belajar dgn uncle BM...

      Padam
  31. hahahaa..short cut!
    Bijak tu Mirza :P

    BalasPadam
  32. Panjangnya kaki 'K' dia mengalahkan kaki zirafah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. 'K' Mirza aje kaki pjg...orang lain mana ada...

      Padam
  33. budak nih klu buat benda yg sama , dia jadi bosan ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi kalau buat huruf 'O' mirza lagi bosan...

      Padam
  34. Salam kak...

    Rajin Mirza..walaupun ngantuk tetap siapkan juga homework dia...good boy... ^^

    BalasPadam
  35. Comelnya..biarlah imaginasi dia hidup dgn aktiviti2 yg baik & sihat mcm tu.. :) :)

    BalasPadam
  36. budak budak biasalh time ada orang time jugaklah dia nak menunjuk hehe...kelakarkan tengok budak budak ni Bunda

    BalasPadam
  37. sama dengan anak saya.... mudah jemu

    BalasPadam
  38. bijak sungguh mirza ni..sy klu baca kisah anak yatim ni jadi pilu je hati walau sebenarnya entry ni buat sy gelihati dengan gelagat mirza

    BalasPadam
  39. rajin mirza nulis...sampai k..........panjang jrrr

    BalasPadam
  40. alololo rajinnya mirza... :D

    BalasPadam
  41. cara mudah nak cepat siap ni..sya pun buat mcm ni juga kecik2 dulu..hehe

    BalasPadam
  42. hahaha...mentang2 la mak long ada...nak tunjuk terror la tu.....sudahnya buat k panjang... hehehe

    BalasPadam
  43. hehe comel je..penat buat huruf sama je ye ^,^

    BalasPadam