Ahad, 10 Januari 2016

Penipuan Kandungan Gas.




Bismillahirrahmanirrahim, As Salam....

Awas!
Jangan beli jika tong gas ada yang macam ini!!

Ini lah satu mesej peringatan Bunda terima dari wassap group Bunda... Mungkin ramai antara kalian sudah menerima dan mengetahui mesej seperti ini... Bunda jer baru tahu...

Menurut apa yang di beritahu lagi dalam mesej tersebut ia lah...

Sudah menjadi kebiasaan dalam kehidupan harian, rata-rata rakyat menggunakan gas untuk memasak.  Kalau sewaktu anta ingin membeli gas yang baru dan jika terjumpa atau ternampak besi samada satu atau dua yang di lekatkan di tangkai pemegang tong gas tersebut, elakkan daripada membelinya.

Tujuan besi tersebut di lekatkan di situ adalah bagi menipu pengguna. Ianya tujuan menambah berat tong tersebut, sedangkan isinya kurang dan tidak mencukupi sebagaimana yang tercatat pada tong gas tersebut.

Begitu ramai pengguna telah terpedaya kerana gas cepat habis, walaupun hanya di gunakan beberapa kali untuk memasak berbanding sebelumnya.

Jika terjumpa atau terbeli tong gas tersebut, bolehlah di buat aduan kepada KPDNKK untuk di ambil tindakan.  Dan tong gas yang sudah terbeli  akan di gantikan semula dengan tong gas yang sebenar atau wang akan di kembalikan semula selain daripada tindakan yang di kenakan ke atas peniaga yang menjualnya.


Bila Bunda cek tong gas Bunda, rupanya Bunda pun terkena jugak... ntah kali keberapa tak tau lah...Bunda pun baru sedar, haiii! sabo jer lah...


***Macam-macam kan zaman sekarang ni... senang sangat diorang nak buat duit...yang menjadi mangsanya , pengguna...

34 ulasan:

  1. Assalamualaikum Bunda Nora,terima kasih perkongsian ini, kadang tak check, yang angkat terus letak kat dapur terus pasang. Tu la macam macam sekarang ni..

    BalasPadam
  2. Ooo... ye ke... baru tau... sy akan cek ni nampaknya... tq dengan perkongsian yang berguna

    BalasPadam
  3. menipu dalam berniaga..berdosa besar... hurmmmm mcm2 lah peniaga sekarang.

    BalasPadam
  4. Saya pun tak pernah kisah sebelum ni bunda tapi sekarang kena tengok2 gak.

    BalasPadam
  5. betul ke bunda? kalau betul mesti besi tu sangat tumpat dan berat untuk displace berat gas..

    BalasPadam
  6. Macam ni pun ada juga orang buat yea. Kasihan kat pengguna.

    BalasPadam
  7. Balik nanti kena tengok juga tong gas di rumah. Terima kasih perkongsian ini.

    BalasPadam
  8. Macam-macam sekarang ni. Sebelum ni ada juga cerita tentang tong gas isi tak penuh. Sekarang lain pula jadinya.

    BalasPadam
  9. wah saya pon nak pi tengok kat tong gas saya la pasni...kalau bab2 camni laju je diorang dok pikir... :(

    BalasPadam
  10. macam2 cara orang nk menipu la ni..tksh perkongsiannya bunda.

    BalasPadam
  11. Wah.. Betul ke ni? Balik rumah nanti kena semak tong gas saya..

    BalasPadam
  12. itu puin dia orang nak tipu..mcm2 kan..

    BalasPadam
  13. hari tu ada juga terbaca pasal ni,Bunda.tapi ada yang komen kata benda ni bukan ada unsur penipuan.dia lebih kepada keselamatan ke apa ke tu.tak ingatlah pula.nanti IbuNoey try cari info yer.

    BalasPadam
  14. Kak Zai tak pernah tahu terima kasih bunda atas perkongsian.

    BalasPadam
  15. asyik kena tipu je pengguna ni kan..macam-macam...

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum bunda,
    Terima kasih atas perkongsian. Beginilah nasib pengguna, asyik terkena aje. Mujurlah Tuhan itu Maha Adil, akan ada pembalasannya nanti.

    BalasPadam
  17. Gud Info Bunda.. nanti balik keje nak check laa.. takutla pulak.. zaman skrg macam2 manusia sanggup buat untuk wang ringgit...

    BalasPadam
  18. Tak tau pulak ada manusia yg segila itu! Nanti saya pun nak pi check tong gas di dapur rumah saya....

    BalasPadam
  19. ohhhhhh macam tu pun ada? haihhhhh dunia dunia. balik ni nak check la jugak

    BalasPadam
  20. Dorang nie asyik fikir nak untung je kan

    BalasPadam
  21. Ohh baru saya tau... kenalah berhati2 bila beli gas memasak lepas ni. Thanks sharing Bunda.

    BalasPadam
  22. tq sbb share bunda ... nak check juga lah :)

    BalasPadam
  23. Thanks for sharing bunda. Balik ni nak check tong gas.

    BalasPadam
  24. Terima kasih Bunda berkongsi info ni. Saya pun tak tahu tentang ni. Bukan Bunda antara yang terlewat mengetahuinya, saya pun tak tahu juga! Nantilah balik rumah saya nak check tong gas saya. Baru aje beli semalam. Jangan-jangan pun kena tipu. Rumah saya ni 4 orang aje di dalamnya. Lately ni tong gas sebulan aje dah habis! Saya dok suspek sebab saya banyak kali jerang air kerana sebelum ni saya jaranglah jerang air banyak-banyak, guna water dispenser tak pun cerek elektrik. Jangan-jangan memang saya tertipu juga kot. Dahlah tong saya besar, RM32 sebulan bayar gas. Nak checklah balik nanti!

    BalasPadam
  25. Pernah terbaca info ni tp lupa pulak nak check tong gas. Baru baru ni baru beli.

    BalasPadam
  26. Pernah terbaca info ni tp lupa pulak nak check tong gas. Baru baru ni baru beli.

    BalasPadam
  27. ada macam2 kes penipuan..ni hal gas pun ada ya penipuna..macam2 ya bunda

    BalasPadam
  28. thanks, bunda..baru je beli gas..nak kena check..

    BalasPadam
  29. Terima kasih berkongsi bunda.
    Nak kena berhati-hati jugakan.

    BalasPadam
  30. Terima kasih panduan diberikan. Baru tahu.

    BalasPadam
  31. Saya pun baru terkena juga nie...21january beli gas...16februari gas tu dah habis...Rasa macam pelik lak..sebab selama bertahun2 guna gas, dua bulan baru gas habis...time balik rumah tadi baru cek tong tu mmg ada benda yg sama mcm tuan tanah tunjukkan... Kejam betul lah org yg berniaga mcm tu...kat dunia mungkin dapat penyakit kronik suatu hari nanti...kat akhirat ada lah pembalasannya... Dia ingat dia pandai sebab dah berjaya tipu org...tapi hakikatnya dia tertipu dengan diri sendiri...rezeki tak berkat nie akan sentiasa panas duit tu...beli tong gas tu kat kedai mini markah India kat depan sphere prima damansara..

    BalasPadam
  32. Sy pun 2 tong terkena ni..perkara ni tak boleh di biarkan..bagaimana cara untuk kita buat report dgn KPDNKK

    BalasPadam
  33. Sy pun 2 tong terkena ni..perkara ni tak boleh di biarkan..bagaimana cara untuk kita buat report dgn KPDNKK

    BalasPadam
  34. KALAU DAH TERBELI APA YANG PATUT DIBUAT ADA KE AGENSI PENGUATKUASAAN AMNBIL TINDAKAN

    BalasPadam