Sabtu, 20 Oktober 2012

Penyakit Sendi Arthritis

supplement bio glucosomine 500  dan Supa Epa keluaran e cosway


Bismillahirrahmanirrahim.. As Salam,

Dalam entry bunda kali ini bunda nak share dari pengalaman bunda  sendiri tentang penyakit Sendi Dan Urat Saraf atau Arthritis. Penyakit ini kebiasaannya menyerang dikalangan mereka yang dah berusia.  Penyakit ini mendatangkan kesakitan (terutama sendi-sendi utama), kemerahan ,bengkak dan kekejangan sendi.

Arthritis yang sering dihidapi ialah..
  @ osteoarthritis (OA)
  @ rheumatoid arthritis (RA)
  @ arthritis yang disebabkan jangkitan kuman
  @ gout

Tanda-tanda arthritis:
Sakit sendi  terutama jari-jari, pergelangan tangan, kaki, sendi lutut berbunyi, lenguh dan sakit  bahu, pangkal leher dan belakang.

Rheumatoid Arthritis lebih sinonim dengan kaum wanita:
Menyebabkan kekejangan sendi-sendi jari, pergelangan tangan dan kaki.  Lazimnya menyerang pada waktu pagi.

Gout lebih sinonim dengan kaum lelaki:
Mengakibatkan asid urik yang mendap dalam sendi-sendi dan lazimnya menyerang ibu-ibu jari kaki.

Pada awal tahun 2011 dulu bunda sudah ada tanda-tanda penyakit rheumatoid arthritis ini. Tiba-tiba saja susah untuk bangun waktu pagi (morning stifness)  Pangkal leher dan bahu rasa sakit, lenguh dan berat. Sendi siku dan pergelangan tangan juga sakit dan berat untuk bergerak.

Mana kala sendi-sendi jari rasa ketat dan kejang, sehingga nak memegang sesuatu seperti memutar tombol pintu pun sakit dan tak bermaya. Tapak tangan dan kaki selalu kebas. Kaki dan lutut pula tak boleh duduk lama-lama dalam satu posisi.

Sendi lutut berbunyi, buku lali sakit dan tapak kaki susah untuk menapak tepat untuk berjalan kerana kesakitan. Lama juga bunda  merasa gejala-gejala arthritis ini.  Susah hati bunda memikirkan hal ini, bohong kalau kata bunda tak menangis dan murung.

Ini kerana pergerakan sangat terbatas. Sakit lutut dan tapak kaki yang paling ketara. Amat terasa terutama untuk melakukan solat.  Bila dah duduk siksanya nak bangun. Bunda juga selalu ikut kumpulan yassin dan marhaban. Apa lagi untuk naik turun tangga, bunda terpaksa menapak satu satu...sebab tapak kaki tak bolih letak tepat..


Bio Chondroitin keluaran e-Cosway
Bunda tak pernah ke doktor. Takut nanti kene berulang alek, tak mau menyusahkan anak-anak. Sehinggalah pada suatu hari seorang rakan (yang pernah mengalami) telah sarankan bunda untuk mengambil supplement  iaitu Bio Glucosamine 500.  Bunda guna produk dari keluaran e-Cosway.  Bunda amal kan 3 kali sehari selama 3 bulan baru nampak kesembuhannya beransur-ransur.

Bunda tambah makan supplement SUPA EPA  (minyak ikan) dan Bio Chondroitin (seperti dlm gambar). Sebenarnya supplement ini ada di berbagai farmasi. Fungsinya sama cuma harga saja berlainan.

Kini bunda hampir pulih. Jauh beza dari dulu. Bunda dah selesa untuk buat aktiviti harian juga mengikuti  kelas agama dan kemajlis yassin atau tahlil. Paling penting solat.

Alhamdulillah.

p/s: Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali 'mati'...cuma usaha sahaja untuk mendapatkannya...

Wallahualam..


33 ulasan:

  1. Takut jugakkan KN....berusahalah apa yg terdaya...disamping berdoa

    BalasPadam
  2. saya ngan asben kadang2 ada gak sakit2 mcm tu skrg ni.Umor makin meningkat ni nak kena jaga pemakanan gak la kan.

    BalasPadam
  3. kita berikhtiar kan..Allah yg memberi kesembuhannya..

    BalasPadam
  4. Salam.Terima kasih singgah blog ya.Alhamdulilah,dah sihat sepenuhnya...semoga terus diberikn kesihatan yg baik oleh Allah.
    Aminnn


    p/s:Klu berminat dgn pemanggang Ajaib..email/pm saya ya.TQ

    BalasPadam
  5. salam...
    nice sharing...
    setiap penyakit mesti ada ubatnya....

    BalasPadam
  6. setiap penyakit ada penawarnya. kecuali mati. hehe
    wahh KN,nice info ni. :)

    BalasPadam
  7. saya pun kena RA ni..memang sakit. tp umur saya baru 28 tahun. nak g skolah mngajar pun sakit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo..yer ke jgn biarkan, cari penawar, awak muda lagi...try supplement collagen..ada byk jenis..yg pure pun ada..bleh juga cure sakit sendi..

      Padam
  8. Sy pun cam ada smptom tu...lenguh n sakit2 sendi..kebas kaki, jari mcm nk krem,setiap kali bgerak je semua sendi berbunyi....asid urik tinggi tu puncanya ke?

    BalasPadam
  9. salam kat mana ye nak dptkan supplement glucosamine 500gm, sbb haritu ceck kat doc ESR saya sgt tggi, saya baru 19 thn.mohon balas segera, thanks bunda

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat farmasi pun ada, tapi company lain2 bahan n fungsi2 nya sama, Bunda beli dari e-cosway..

      Padam
    2. bunda, maaf lah bertanya.e cosway tu beli online atau nama francais market, kalau ada kat mana ye xspecially area KL ni?

      Padam
    3. e cosway nama francais dia, kat mana2 pun dah byk ada premis nya...kat supermarket pun ada..sekarang ni dah ada e cosway farmacy pulak...brg2 yg sama tp yg kesihatan pya sahaja...kalu e cosway saja beraneka brg ada..letrik, cosmetik, baju, pinggan mgkok, kasut, beg tgn n brg2 prkakasan dapur.

      Padam
  10. tangan saya kadang2 rasa kebas bila bangun tidur pagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg bunda tahu mungkin kurang zat besi atau vitamin...

      Padam
  11. tq share tentang ubt tu yer bunda..

    BalasPadam
  12. wah dulu saya pernah kerja kat cosway,mmg laku ubat ni,saya pun suggest uncle ambil produk ni.mmg kena ambil dua jns ni :)

    bgs info ni bunda..tqvm sharing.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada lg satu tu lbh kurg clucosamine jgk bunda lupe name nye..yg tu mcm booster lah..lg elok..mahal skit..

      Padam
  13. ooo bagus ye bonda vitamin ni...nak try bagi mak n abah mkn la..

    BalasPadam
  14. Salam BUNDA,

    Saya pun dah mula berasa sakit seperti ni sebab faktor usia, juga awal 50-an. Terima kasih atas nasihat ni. Insya-Allah akan cuba cari di Cosway!

    BalasPadam
  15. salam Bunda..nekcik pun banyak membeli di Cosway..dari muda hingga ke tua ni...barang barang dia murah jer tapi banyak yang elok elok seperti spirulina...evening primrose oil..juga elok di amalkan untuk yang nak masuk 40!!

    BalasPadam
  16. Jikalau ada lenguh lutut, boleh cuba amalkan qaseh gold..
    http://muslimchoices.com/?p=qaseh_gold

    BalasPadam
  17. alhamdulillah dah sihat. memang seksa kena sakit sendi tu

    BalasPadam
  18. salam bunda, nak tanya bunda masih makan sampai sekarang? Memang kena ambil dedua sekali Glucosamine dan chondroitin tu? nak belikan untuk mak tapi tak tau la beli Glucosamine sahaja atau kena beli dengan chondroitin sekali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam, bunda masih ambil supplement ini tapi sesekali saja... maintain... sebab bunda rasa bunda dah sembuh, cuma spare jer... kadang2 terlalu banyak berjalan atau duduk lelama dalam sesuatu kondisi terutama dalam tempat berhawa dingin akan terasa sakit juga sendi...

      Masa mula2 dulu bunda memang ambil kedua2nya... sekarang ni cuma Bio Glucosamine saja. Bio Chondroitin baik sebagai booster.

      Padam