Jumaat, 14 Disember 2012

Jangan Terlepas Pandang..

 Bismillahirrahmanirrahim...

As Salam,

Hari ini baru bunda berkesempatan untuk update entry baru, beberapa hari ini buntu untuk tulis apa...Hari ini bunda nak berkongsi beberapa perkara rutin kita di dapur terutama bagi kaum ibu.

Yang mana selama ini mungkin kita tak sedar, takder masa, terlalai atau terlepas pandang. Jom sama-sama kita saling mengingati agar menjadi amalan harian.

Pernahkah  kita ambil tahu untuk meletakkan dan menyusun semula peralatan atau bahan-bahan kegunaan memasak di tempat asal sejurus lepas memasak? Pernah kah kita cuci dan lap atau tutup ketat-ketat botol-botol sos atau kicap selepas guna?
  
Cuba cek balik di bawah botol atau bahan pencuci ni..atau di bawah rak dan bakul pinggan mangkuk ni...ada tak terdapat air bertakung atau berlendir.. Tentu ada kan?..Kecualilah kita lap dan cuci selalu selepas siap kerja-kerja didapur.
Begitu juga peralatan atau bekas botol susu baby, harus sentiasa bersih.  Barang atau botol minuman dan segala bende dalam peti ais, sekurang-kurangnya seminggu sekali di punggah semuanya dan di lap kemudian di susun semula. Pastikan tiada makanan yang dah lama masih terperuk dalam petiais..Buang jer..takut nanti keracunan makanan.

Begitu juga barang-barang dalam bilik mandi....Selalu cek dan basuh botol-botol supaya tak berlendir di bawah nyer.
Kalau ada diapers baby apalagi  yang ada najis.. jangan di biar berlonggok...masukkan dalam plastik diikat kemas baru di buang... supaya tak terburai keluar semasa orang lori sampah yang memang nak cepat..main campak-campak jer..
Kalau ada kain baju yang berlonggok sama ada belum di cuci atau dilipat...letak terus dalam bakul atau baldi dan letak di satu sudut atau di tempat yang sesuai agar tak sakit mata memandang.

Tak kira lah samaada kita suri rumah sepenuh masa atau yang bekerja, sekira nya kita pandai membahagikan masa, cekap dan jangan suka bertangguh-tanguh untuk mengendalikan kerja yang remeh temeh ini maka tidaklah rumah atau perkakasan didapur kita tu cepat kotor atau kelihatan serabut.

Para hubby jangan pulak lepas tangan semuanya pada isteri. Sampah tolong kumpul dan tolong buangkan. Tolong cuci tandas, mop dan sapu lantai. Yang penting, KERJASAMA.

p/s: Perkara apa pun kalau kita rajin buat selalu dan tidak bertangguh, maka kerja akan jadi sempurna.

65 ulasan:

  1. betul tu.. ena ni suka kekemasan.. memang tak suka bersepah.. nice sharing benda ni bunda...

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus kalu mcm tu..pasal tu mulut bunda ni sentiasa berbunyi ..bunda paling tak suke klu org ambl sesuatu tak reti2 letak tempat dia balik..pantang!

      Padam
  2. alhamdulillah.. saya selalu alert mende2 mcm tu.. hehehe... cuma kadang2 je malas.. hhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalu sekali2 tu mungkin tak sempat/terlupa, tapi kalu dah selalu sgt tu lalai/pemalas namanya..

      Padam
  3. yeaahh bunda dah bersuara..hehehe..peringatan kepada yang mals nak kems ok..hehee..saya x..sy mmg pas msk..pas mkn sume kems..yng x sellu kems akk2 sy..hehee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. setengah tu gelas, cawan ,pinggan yg makan malam td pun tak basuh terus...simpan sampai pagi..klu tak sempat..maka terperuk lah dlm sinki tu berlambak2..

      Padam
  4. susunana yang kemas baru lah bagus, xda lah lendir air bertakung sana sini kan kaka nora. :)

    BalasPadam
  5. macam tu la sepatutnyer anakanda shasha..

    BalasPadam
  6. Mak saya pun selalu bising if rumah bersepah..saya pun x suke

    BalasPadam
    Balasan
    1. mak mak ni memang cmtu..tandanya dia sayang,,rumah bersih keluarga sihat..betul tak?

      Padam
  7. sebainya macam tulah, bunda dairy ni bagus beri kita nasihat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo ye, t kasih, sama-sama kita berkongsi..

      Padam
  8. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat blog tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pkjoe, t kasih sudi singgah n komen kat sini, In Shaa Allah bunda akan balas kunjungan..

      Padam
  9. seb baik belalang punya mrs sorg yg rajin... huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. syukur lah Belalang..sama-sama rajin tau, jangan harap semua mrs jer..

      Padam
  10. cuti sekolah ni, masing2 kena kerah buat kerja

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Anim, gotong royong..bukan mendera tapi mendidik..

      Padam
  11. salam,

    tulah, kita selalu amik mudah ttg benda2 ni kan...

    BalasPadam
  12. kalau bab2 dalam ilik mandi dgn sinki mang selalu cek.. tak suka berlendir ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul..malu kot2 tiba2 ada tetamu datang berkunjung atau tumpang bilik air kan..

      Padam
  13. Memang weekend la selalunya jadi Sweaty Weekend...apa2pun...Lady Power!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. weekend kan hari berkumpul sekeluarga buat apa2 saja aktiviti bermanfaat..

      Padam
  14. salam bonda...intan datang terjah..gotong royong cpt siap keja

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam intan, memang tepat sekali..

      Padam
  15. rutin org bujang dgn org tgal fmly xsama kot kak hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. lain sikit kot Shalee, tapi bab dalam bilik air, kain baju berlonggok ngn dapur tu tetap sama rasanye..anak bunda pun ada yg dok bujang..mcm2 peel..sekali2 bunda spot cek ..bunda membebel gak..

      Padam
  16. salam kak nora..suka sngt n3 sebegini..kadang saya sendiri pun terlepas pandang benda2 remeh temeh ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam Zulaikha, t ksh..sama-samalah kita berkongsi pengalaman..

      Padam
  17. betul la kak.. menda2 di atas kena buat at least seminggu sekali... mujur dapur saya kecil je... so boleh la kemas sekali arung... hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Nora..kalau besar lagi dapur lagi byk bende nak taruh n kemas...penaaat! nak plk tukang sepah ramai dr tukang bersih, kan kan..

      Padam
  18. Emm isteri sy pernah juga kemas mcm ni lepas guna..tu bila dia tak kalut la..dan kalut mari, apa-apa pun tk sempat kemas..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada masa kita mmg tak sempat langsung..so pesahnyer hubby bantu sesekali kan..

      Padam
  19. assalamu'alaikum warohmatullohi wabarokatuh
    Rasulullah bersabda yang artinya : "Makanlah buah zaitun dan pakailah minyaknya karena ia berasal dari pohon yang diberkahi." (Sunan At Tirmidzi 7/44, Shahih)
    info dan pemesanan minyak zaitun, silahkan menghubungi ym : berkah.sunnah
    kami tidak hanya berdagang tetapi juga berdakwah
    wassalamu'alaikum warohmatullohi wabarokatuh

    BalasPadam
  20. hehe..
    biasanya sebelum masak ngn lepas masak tak sama :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg lah..sbelum dan selepas...sbb tu kene besekan letak bende2 tmpat asal blk..

      Padam
  21. nak susun barang ni kena ambik kira semua aspek kan. kebersihan, keselamatan. kesihatan dan kekemasan

    BalasPadam
  22. salam kak nora
    5s bermula dari rumah.nice post sis nora.salad di ari minggu dari tirana aduka skeluarga buat kak nora

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'laikumusallam, t ksh TiranaAduka..

      Padam
  23. sebahagian bsr dah buat.. hihi

    BalasPadam
  24. tq atas ingatan ni kak..
    alhamdulillah..stakat ni..mmg slalu kemas n mmg x suka klo bselerak

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus LYA, macam tu lah hendaknyer selalu..

      Padam
  25. wahh, KN. kemas dan tersusun. siap bagi tips lagi. gud2x. hehehe

    BalasPadam
  26. salam kenal bunda..singgah sini sambil baca tips2 yg sgt berguna...thank Q bunda :) May Allah bless u.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusallam Seneorita, terima kasih..

      Padam
  27. hehehe bila tgk benda2 di atas mmg terbayangkan banyaknyer kerja umah..hehe tapi tuh biasalah paling2 nurul jaga pempes anak.nurulnie duk kat apartment so mmg sampah renyah cket nak buang selalunya mmg hubby yang akan turun buang malam2 pas nak tido..pempes tak tahan bau lagi suka pakai cloth diapers lampin bleh cuci modern2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wan, sekali2 hubby kene bantu...bagus gak diapers modern tu..menjimatkan..bunda pernah dgr..

      Padam
  28. betul tu wani setuju sgt..benda2 mcm ni la kita kena titik berat jg kan

    BalasPadam
  29. stuju tu...yaya lepas msak mesti kemas cepat2..
    xsuka jgk tgok brg berterabur..huhu..singki pun sume msti lap btol2..kt bilik air pon..tapi lau dtg time mls tu..wat xnmpk je...huhu ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcmtu la sepatutnye...sekali2 dtg malas tu mungkin tak kesempatan sgt..

      Padam
  30. Betul tu..klu ditangguh lama2 kerja mengemas mmg akhirnya tk buat terus la..smpai msnya br sedar dh teruk sgt..pastu mula la pening nk kemas semua..

    BalasPadam
    Balasan
    1. TH..selalunyer kerje bertangguh tak menjadi..

      Padam
  31. wah bagus nya...:)

    huhu..law kta amalkan 5s nyh..insyaallah kita akan berada dalam keadaan yang bersih dan kemas..suka dengan entry akak nyh..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. begitulah yg sepatutnya..kebersihan diutamakan...t kasih KK :)

      Padam