Selasa, 11 Disember 2012

Kek Bunda..

                           Bismillahirrahmanirrahim..




As Salam,

Hari ahad lepas bunda tetiba datang rajin nyer pulak teringat nak buat kek . Memang dah lama dah tak buat. Kalau raya pun selalu yang 'tunjuk2' tu jer.. Dah sah-sah awak ni memang tak pandai bab masak-masak ni...pelagi 'pemanis mulut'..desert kate orang putih macam kat MasterChef tu..

Tengok dalam peti ais,  butter ada..(lebih buat biskut raya ritu)..tepong dan lain-lain pun ada..cume gula castor jer tak der, nak mesin malas..bantai jer lah ngn gula pasir biasa tu..janji gula..

Begini lah lebih kurang bahan-bahan ngan cara buat ' Kek Bunda ' ni..

bahan2nya:

@ 4 biji telur gred A
@ 1 buku butter
@ 2 cawan tepong gandum (bunda jarang gune tepung naik sendiri)
@ 1 cawan gula pasir
@ 2 s/teh baking powder
@ 1 s/teh esen vanilla
@ sedikit pewarna merah

cara2nya:


Pukul butter dengan gula hingga kembang..(lama lah skit nk hancur, sbb gune gula kasar)
Dah tu masuk telur sebiji, sebiji pukul lagi hingga kembang ..masuk esen vanilla..(spt bese lah semua pun taukan..)



Masuk tepong yang dah di ayak sama ngan b/powder tadi sikit2 sampai abis..masa ni pakai spatula jer..kaub balekkan..Bahagi dua warna..akak guna warna merah..tu jer yang ada pun...saja2 nak kasi warna..rasanyer sama jer....berseri lah sikit kan..



Kemudian bakar..Ini lah hasil nyer ...boleh lah untuk makan anak beranak.. Pada tekak bunda terlebih manis sikit, mungkin sebab guna gula kasar kot..tapi anak2 cakap okey jer..



p/s: Tak tau nak dinamakan kek apa...'Kek Bunda'  jer lah..

78 ulasan:

  1. wahh simple jek resepi sie..... macam nak cube pulak nanti...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg simple bdk2 baru nk belaja tau org umah bujang pun blh buat nih Ayu..

      Padam
  2. Balasan
    1. Acik buat sndr..pastu abk gamba bunda nk tgok..

      Padam
  3. sedapnye . dah lama tak makan kek . hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak tau sdap ke tak try buat, senang jer..gune margarine pun blh..Amirah

      Padam
  4. mudah jee langkahnyee .. nanti hanan nak cube buat :) terime kasih bunda berkongsi resipi

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 Hanan, resipi bunda mmg simple2 jer, cube lah..

      Padam
  5. haah, simple sangat..leh try

    BalasPadam
  6. rajin bunda masak... hehe... rasa mcm nak kongsi resepi jugak la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang simple2 tu rajin lah..kbyakan nyer beli jer...kongsi apa saja..

      Padam
  7. Balasan
    1. boleh lah tahan..rase biasa jer..takder tambah apa2 pun..try lah buat..

      Padam
  8. waaaaa! bunda! esok birthday Ary yang ke-15.
    hehe :D seronok rasa tengok kek. ngeeee :DD

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebetulan lah bunda update kek bunda untuk Arina...'Hepy Besday' sayang..dah PMR kan..?..how?

      Padam
    2. Pmr tak lama dah nak keluar result. Takuttt.
      bonda doa kan ye agar dapat 8A :D

      Padam
    3. apa nak takutkan..relax laa :)

      Padam
  9. Simple Tp sedap..M panggil kek belang..hi hi

    BalasPadam
  10. huish huissshhh sedapnyaaa bunda!! nak rasa juga.. malas nk buat.. tolong suapkan kat ena sikit?? hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. buka mulut bsr2...haaa uuumm ..nyamm..nyamm

      Padam
  11. thanks bunda! ^^ PMR? Mintak² 8A. Doakan ye bunda :')

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo belum abk PMR lg..nex year?..coming year?..hope u straigt As..aamiin..

      Padam
  12. kek ni saya suke...trime ksih buatkn tuk sy..hahahhaa...bunda pos sini sikit...saya nak cube watla..simple je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sakura, bunda pos dlm mimpi nanti yer..hahaha :D

      Padam
  13. sedap tu, KA singgah baca dlm cuti2 mesia ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. cian KA, Dlm cuti2 pun sempat ingat kawan2 lg..mmg sahabat setia..bertuah kwn2 KA..

      Padam
  14. wah..rajinnyer bunda buatkek..mesti sedap ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada masa jg rajinnye bunda ni Lya..

      Padam
  15. salam bunda ..
    rajin bunda buat kek
    sure sedap nie

    tkasih sudi singgah umah herbalife saya !

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam, boleh lah, lepas makan anak beranak..

      Padam
  16. Balasan
    1. rasa dulu, baru tahu shasha..

      Padam
    2. hihi tgk ja dah namak sedap hihi

      Padam
  17. Sedapnya tengok, ceria tengok kek :)

    BalasPadam
  18. Rajinnya membaking..hehe..sedap nampak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. belum cuba belum tahu sedap ke tak..

      Padam


  19. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    BalasPadam
  20. rajin buat kek..nampak menyelerakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada masa2 gak datang rajin nyer..

      Padam
  21. senang je kat kalau yang suka masak2 kek ni. bahan2 sentiasa ada untuk buat kek

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu lah, kalau setakat kek simple2 cmni mudah lah dapat bahan2 nyer..

      Padam
  22. canti je nampk kek ni.. berbelang2.. :-)

    BalasPadam
  23. mesti sedap ni Bonda..nak kena try ni

    BalasPadam
  24. wah..boleh try buat ni..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer..bukan banyak bahan2 nyer..simple , orang bujang pun boleh buat..

      Padam
  25. wah..cantik..asal ada caler pink..heheh..anak saya suka caler pink..kalau boleh,..masak apa pun kena caler pink...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo sama lah kita suke pink karer..

      Padam
  26. nampak sgt best dan sedap lah bunda.. nyum2.. aritu da buat tapi guna tepung naik sendiri.. mmg naik lah.. itupun sama jugak guna yang raya punya dulu... antar sikit sini boleh bunda?? =P

    BalasPadam
  27. bunda tak pernah gune tepong naik sendiri..nanti pos laju ekk..hehe :)

    BalasPadam
  28. Bunda memang pintar, pasti enak tuh keknya :)

    BalasPadam
  29. sedapnyeeeeeeeee .... kalau buat niaga pun blh neh kak ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboii! nak wat niaga?..nak wat makan pun ikut rajin..hehe..

      Padam
  30. Balasan
    1. anakandaaaaa...belum cuba belum tahu..

      Padam
  31. thnks for the recipe. boleh try..
    hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lyaa...sama2, jangan lupa try nanti ekk..alah..sempoi jer..

      Padam
  32. Bunda..
    alahai tengok pun dah terasa di tekak..
    ada lagi tak? hantar lah ke sini :)

    BalasPadam
  33. sedapnya nampak... tapi sayang saya tak de oven.. kalau ada sure nak try juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lain x ada rezki blh beli..alah resipi bunda simple2 jer..bkn pandai sgt pun..

      Padam
  34. aku mau buat,,mksh buat sharenya bunda

    BalasPadam
  35. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    bhn simple je...tgok kek pon cam sedap..yaya lum penh lg wat kek cmpur wrne cmtu..hehe..nak wat tp kt uma xde mixer la pulok..tgu thun dpn la..beli,bru leh wat..huuu >,< bunda,nak sikittt...^o^

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang bhn2 simple je..nti cube tau..

      Padam
  36. Salam kenal kak nora..kek bunda dari air tgn bunda mesti sedapkan! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin juga sebab licin anak2 bunda makan..

      Padam