Ahad, 2 Disember 2012

Nasi Ayam Panggang Black Pepper




     

 Bismillahirrahmanirrahim.. As Salam,

Rasanyer dah lama bunda tak buat entry tentang masak-masak ni kan. Bunda ni sebenar nyer lebih suka nak share resipi dari dapur dan di buat dari air tangan sendiri.  Ada juga resipi sebelum ini bunda ciplak dari magazine, tapi rasa macam bersalah jer...

Tu lah sebab nyer lama sekali baru muncul entry masak-masak ni...lagi pun dah nampak sangat bunda ni bukan nyer pandai sangat memasak. Sekadar untuk makan anak beranak tu lepas lah..So jom kita tengok apa bunda nak masak arini..cara dan olahan bunda sendiri..
                       
                           

                                        
Nasi Ayam Panggang Black Pepper

bahan2 untuk masak nasi ayam..

        stok ayam (air dari rebusan ayam) secukup nyer untuk masak nasi
        2 pot beras..dicuci dan toskan kejap
        halia dalam 2 inci di ketuk
        1 cube ayam
        1 helai daun pandan..di simpulkan
        serba sedikit hirisan bawang putih dan bawang kecil
        sedikit serbuk kunyit ...just untuk pewarna
        sesudu kecil majerin...just untuk shining nasi..tak nak pun tak per
        garam ikut rasa...sebab cube ayam dah masin

cara2 masak nasi:

 Masukkan kesemua bahan2 dalam rice cooker bersama beras, tambah stok ayam secukup nyer   seperti kita memasak nasi biasa. Di kacau-kacau sekali-sekala rasa garam nyer sehingga nasi masak. SIAP..


terlupa pulak nak letak gambar cili sos sekali...im sorry
                            
Ayam Panggang Black Pepper

Bahan2:

 1 ekor ayam yang sederhana besar di kerat 6 atau 8 ikut suka...(di rebus dengan air banyak separuh masak)            
 2 inci halia di ketuk (masuk dalam rebusan ayam)
 2 ulas bawang putih diketuk  (masuk dalam rebusan ayam)
 lada hitam dalam 2 sudu besar..(di blend atau tumbuk kasar untuk perap ayam)
 2 ulas bawang putih, 2 bawang kecil dan se inci halia di tumbuk lumat (untuk perap ayam)
  2-3 s/bsr minyak masak
sedikit kicap masin, kicap manis dan sos tiram...


 cara2 penyediaan ayam panggang:

Ayam di masak dengan air yang banyak sehingga setengah masak.  Campur halia dan bawang putih yang di ketuk tadi.  Setengah air rebusan untuk di tanak bersama nasi dan setengah untuk di buat sup. Keluarkan isi ayam yang telah di rebus tadi dan tos kan sebentar. Kemudian di gaul dengan lada hitam, bawang putih/merah/halia yang di tumbuk tadi.  Juga ke dua2 kicap, sos tiram dan minyak masak.  Di perap dalam 10 minit.

Lepas tu boleh lah di panggang (bunda masuk dalam oven jer)..alih2 kan sehingga masak.  Sebenar nya tak lama pun sebab ayam tadi dah separuh masak.  Boleh lah di hidangkan bersama nasi ayam , sup dan sos cili.  SIAP.
       
 Separuh air rebusan ayam tadi di perisakan ikut rasa untuk di buat sup.

 Sos Cili:
5 biji cili merah yang besar dan segar di rebus bulat2 sekejap bersama seulas bawang putih dan sedikit potongan halia.  Lepas tu boleh lah di blend halus kesemuanya bersama air rebusan cili tadi, sedikit garam dan sedikit tomato sos. SIAP.

p/s: Sedia di hidangkan dengan nasi ayam beserta sup, ayam panggang dan hiasan daun salad, timun, tomato,daun sup/bawang dan bawang goreng.

Selamat mencuba.




136 ulasan:

  1. wah try juga nnt.. hehe...

    BalasPadam
  2. try jgn tak try..nnt bgtau bunda yer..

    BalasPadam
  3. Hurmm... CiM baru nk masuk dapur ngan MiL ni

    BalasPadam
  4. sedapnye ayam tu..dah la tengah lapar ni..
    masak lebih sikit akak..

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. timm..mai ..mai..sini ada ns ayam..

      Padam
  6. eh sedapnya nampak... boleh la try ni.. hehe

    BalasPadam
  7. sedapnya!!!! nak try.. yayyy!

    BalasPadam
  8. feveret mimin ni :D nyummmmyyyy

    BalasPadam
  9. nyum!nyum!sedapnnya nasi ayam.done churpchurp :)

    BalasPadam
  10. linda balas kunjungan. sedapnye nasi ayam panggang black paper ni, boleh le linda try buat :)

    BalasPadam
  11. ada nasi ayam kat sini...nyummy...dah la tgh lapo ni haha

    BalasPadam
  12. tengah lapar ni..tengok makanan yang menyelerakan ni plak.. lagi la bertambah2... huk huk.....

    Kongsi Apa Saja

    BalasPadam
    Balasan
    1. jom singgah dulu..rasa baru tau..hehe..

      Padam
  13. pergi kat setting ---- post and comment --- comment location --- pilih pop-up window

    cuba tengok.. kalo tak boleh bgtau saya

    BalasPadam
  14. sedapnye nasi aym... nmpk senang tp alahai mlsnye nk buat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak makan kene rajin skit hunny sayang..

      Padam
  15. bunda...........antar mai perlis nie boleh...???lapar laaaa hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer..P.A..pos laju ke courier?..:D

      Padam
  16. wahhh bunda!! ni lagi teror..hehe
    msk nsi aym tuu..fevret yaya..wah pasni leh yaya try jgk
    wat nsi aym sdri ni..hehe..thnks jgk bunda.. ^,^

    -lame da xmkn nsi aym.. =<-

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama lah kite..fevret bunda gak Yaya.. :)

      Padam
  17. perhhh terbaekkkk
    ai suka nasik ayam gak

    salam kenal kaka @.@

    BalasPadam
  18. arrrrrr...sdapnyer...
    bunda nk ckit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ambek..ambek..free jer Acik..hehe..

      Padam
  19. yummmnyy, rasa macam terliur pulak, belum makan lagi nih, hiihi

    BalasPadam
  20. sedap..saya pun suka nasi ayam....tak sah kalau tak menambah..lama tak masak...tq bg idea yaa kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama..nanti try lah resipi nasi ayam panggang black pepper ni ekk..

      Padam
  21. teguk air liur teliur sangat ><

    BalasPadam
  22. wahhhh sedapnya akak......nk cuba laa blik nnt nie

    BalasPadam
  23. harus cuba ni... tambahkan koleksi resepi...
    tq coz kongsi resepi

    BalasPadam
  24. special ni ayam panggang blackpepper.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak la special mana pun..simple jer..

      Padam
  25. wah..menyengat nasi black paper bunda

    BalasPadam
    Balasan
    1. cube dulu AA baru tau menyengat ke tak..hehe..btw tq sudi singgah..

      Padam
  26. salam kenalan kak..
    feberet asz nie...sedap!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye ke Asz..nanti cube resipi bunda ni plk..

      Padam
  27. Sedapnyaaaa...nanti nak suruh ayh Lieza masak cenni la..hehe

    BalasPadam
  28. Sedapnya kak,anak2 saya mmg suka nasi ayam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Norzie, klu masak nasi ayam lengkap zatnye, sesuai utk anak2..

      Padam
  29. hyee BUNDA mmg best laa blog nie mcm2 masakan ada, cuma nk xnak je buat...skrg xde msa lag laa

    jom jenguk sini lak
    Tutorial blog

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima Kasih Ikaa..In Shaa Allah..

      Padam
  30. singgah sini dan follow sama.. :)

    sedapnya nasi ayam..dah la fav.. terliur rasanya dgn perut yng tgh ksong ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tengah lapar semua sedap..hehe..bunda pun tengah lapar ni..

      Padam
  31. salam pertama ke sini =)

    sedapnya nasi ayam tu.hehe.nak kena belajar juga masak nasi ayam ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bleh jer buat n belaja..kan resipi dah ada tu..

      Padam
  32. lala kurang sikit masak2 macam ni, kalo buat kek tu suka lah hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo ye ke..ikut selera masing2 lah kan Lala.

      Padam
  33. nak makan ayam saja,boleh...hehe

    BalasPadam
  34. Saya suke memasak, tapi saye tak berapa pandai memasak hihi ..papepon nanti saye try resepi akak ni ye ..nampak sedap pulak nasi ayam ni ...yum yum ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shaz, try jgn tak try, tak pandai perkara kedua yg penting semangat..kan resipi ada...

      Padam
  35. nasik ayam mmg mknn kgemaran 5zol... mkn ptg2 sdp...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo yer ke sama ngn bunda..bunda suka mkn waktu mlm..

      Padam
  36. nasi ayam panggangnya bisa dikirm ke malang ya bunda ...

    BalasPadam
  37. wah bestnya bunda ! boleh try ni . hihi

    BalasPadam
  38. Nasi ayam special ni bunda!! yummy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Raudah,tak special mane pun...boleh lah..

      Padam
  39. Balasan
    1. cube dulu..taulah sedap ke tak sedap..

      Padam
  40. sedaop niee kak ..
    rajin akak masak ;)
    air tangan mak pastinya sedap kan ...

    BalasPadam
  41. hye bunda..saya dah klik untuk bunda..jom klik untuk saya..hehe..

    BalasPadam
  42. salam kak....salam perkenalan dari saya...wah..masuk2 sini terus nmpk nasi ayam..lapor saya pagi2 ni...akak duk cheras kat mane..?saya pun duk cheras jugak..

    BalasPadam
  43. alamak memang best kalau apa saja masakan yang halal berasaskan ayam nie is suka makan ayam.

    BalasPadam
  44. nasi ayam..tiba-tiba terasa lapaq pulak..:)
    amik resepi ni ye bunda..:)

    BalasPadam
  45. thanks for the tips, bunda :)

    BW here!

    BalasPadam
  46. wahh ... tetiba lapar nie acaner .. hehehh mesti sdp kn ^^

    BalasPadam
  47. pandailahh akak buat nasi ayam...

    BalasPadam
  48. Sedap nya Kak..Ayam black paper mesti sedap ;)

    BalasPadam
  49. perghhh kak, terasa lapar dah nih, seriuss cakap.

    BalasPadam
  50. bunda... lapar.... nak makan.... nak makan...

    BalasPadam
  51. Nampak sedap! ^^ kalo panggang2 ni konfem sedap kan..

    BalasPadam
  52. sesapnya..nanti nak try la..hehe

    BalasPadam
  53. alahai bunda..teringi pulak..dah lama tak masak nasi ayam.. dapur pon dah lama tak berasap.. hihi

    BalasPadam
  54. sedapnya nampak....nyum2^_^

    BalasPadam
  55. sedapnya nasik ayam yumyum :)

    thanks melawat saya

    sy terus follow bunda -- follower ke 800 :)

    BalasPadam
  56. nampak sedap tu..ada lagi tak bunda? hehe

    BalasPadam
  57. nampak sedap bunda..^^ azuria follow bunda #819 ye..

    BalasPadam
  58. slm bunda!wah ni kalau sy mskkkan utk ank2 mau tak toleh kiri kanan,dah!fav diorg kalau ada black pepper ^^

    BalasPadam
  59. Salam Bunda, bolekah saya coba Bun... !?, nampaknya sedap nian... !

    BalasPadam
  60. Ya Allah, meleleh air liur saya kak! :O

    BalasPadam
  61. Allah sedapnya kak bunda. Teliur sungguh! :)

    BalasPadam
  62. bau smpai rumah saya kak....huhu...

    BalasPadam
  63. Bunda dah boleh buka restaurant nasi ayam dah ni :)

    BalasPadam
  64. Sedapnya.. Kebetulan pulak dah lama tak masak nasi ayam.

    BalasPadam
  65. Assalammualikum...

    ziarah bunda kat sini dan komen...

    salam perkenalan...

    mselim3

    pls: Terima kasih kerana sudi visit mselim3

    BalasPadam
  66. wah.mcm sedap pulak.nyum nyum..:)

    BalasPadam
  67. salam bunda^^
    nak jugak.. hari ni saya makan mee goreng sekawah garam.. sob2..
    why!!! >0<

    BalasPadam