Sabtu, 1 Disember 2012

Seterika Panas..



melecur akibat seterika panas..


Bismillahirrahmanirrahim..

As Salam,

Entri bunda sekali ini ingin bunda berkongsi tentang keselamatan anak-anak di rumah.  Nak kata kan pengalaman bab mengasuh baby ni memang dah lama dan banyak sangat. Anak sendiri ada 4 orang.  Selama dah berbelas tahun bunda ambil upah mengasuh anak orang. Baby sitter lah gitu gelaran nyer masa kini.

Bukan senang nak jaga budak-budak ni. Terutama keselamatan mereka. Di sini bunda nak kasi sikit tips untuk menjaga keselamatan bebudak antara 0 - 7 tahun. Ni apa yang bunda praktik kan sendiri lah selama ni.


ini gambar tangan bb zarif ketika berusia 2 1/2 tahun...oleh kelalaian keluarga bayi aktif
ini terpegang seterika panas...melecurlah tapak tangannya..


1) Jangan biarkan baby kecil tidur atau meniarap di lantai tanpa di awasi sekira nya ada budak-budak lain yang masih kecil.  Takut-takut mereka berlari-lari atau bermain-main keliling baby. Di kuatiri akan jatuh terhempap atau terlanggar baby.

2) Awasi apa permainan yang mereka main atau pegang, jangan ada yang suka baling -baling permainan, kalau ada permainan yang keras , silap-silap boleh benjol kepala..atau pecah berderai cermin tv ke almari ke nanti..

3) Bagi yang masih baby yang dah pandai merangkak pula, sudah tentu segala bende di masukkan ke mulut. Pastikan takder bende yang mudarat dapat di ambil baby. Pastikan jangan letak bantal atau selimut/napkin atas baby semasa tidur takut nanti lemas...bila baby bergerak lasak. Jangan tinggalkan bb menyusu botol sendirian...dipangkukan hingga habis menyusu..takut tercekik susu..

4) Kalau boleh pagar area entry ke dapur atau tangga...kerana area ini merbahaya...kalau yang dah besar sikit boleh beritau mereka..."jangan masuk ke dapur ni, kat sini banyak barang-barang bahaya dan panas"..tunjukkan mereka contoh seperti kuali, periuk dan cerek panas...pisau atau gunting yang tajam juga.

5) Jangan leka di dapur..sekali sekala jenguk apa anak-anak sedang buat, panggil selalu nama mereka dan tanya apa mereka buat..

6) Kalau sedang sibuk didapur pastikan pintu berkunci dan sorok kunci atau letak di tempat selamat yang tak boleh di ambil anak, mana tahu takut mereka curi- curi keluar rumah...apa lagi rumah pangsa.

7) Pastikan tombol-tombol pintu di rumah yang mudah dibuka dari luar untuk mengelakkan anak-anak terkunci atau terperangkap di dalam.

8)  Pastikan pintu bilik air sentiasa bertutup, budak-budak suka main air. Jangan biar mereka lama-lama dalam bilik air tanpa di awasi..Lagi satu ajar dan pesan selalu anak-anak supaya keringkan badan dulu baru keluar, dan pasti kan mereka kesat kaki keringkan sebelum keluar ..takut licin...so ibu-ibu pastikan ada kain pengelap kaki di luar bilik air...kadang budak -budak ni..badan basah-basah terus jer lari keluar...silap-silap terlentang..

9) Bagi anak-anak yang masih kecil ibu bapa jangan harapkan sangat mereka turun tangga sendiri (kalu rumah bertingkat)..atau keluar dari kawasan rumah sendirian (buang sampah ke) untuk ambil sesuatu ke, apa lagi waktu malam..boleh nak ajar mereka berdikari tetapi dalam pengawasan..kadang-kadang lain yang di suruh lain pulak yang di buat..budak-budak tahap ni memang kreatif..banyak bende yang  mereka ingin tahu dan buat.

10) Pastikan letak barang-barang yang menjadi keperluan biasa anak-anak tu jangan terlalu tinggi...biar di tempat yang mudah di capai atau di cari..seperti sikat, bedak, topi, muqadam, beg sekolah, permainan dan sewaktu dengan nya..Ajar mereka disiplin..apabila ambil sesuatu barang atau pun permainan biasakan letak dan simpan di tempat yang sama.




p/s Ingatlah.. Sedetik saje kelalaian ibu bapa bakal mengundang padah kepada anak-anak. So ini lah serba sedikit tips yang bunda amalkan, semoga dapat di kongsikan bersama...


44 ulasan:

  1. sakitnyer tangan baby tu,, huhu hannah pun suka main seterika.. nk meniru gaya kita menggosok... klu seterika sejuk takperlh,,, klu tgh panas huhu takleh dibiarkn ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lama gak bb zariff menderita ..tak blh disentuh skit..trauma..skrg dah ok dah..so awasilah anak2 yer..umo dlm 2-4 thun ni tengah lasak..

      Padam
  2. kesiannya baby zariff. tgk pun dah macam sakit.
    ibubapa kena alert dgn bahaya sekeliling rumah kan.

    BalasPadam
  3. Mesti kesal mummy Zarif kan.. kakak tengok pun ngeri. Kesian.

    Bagus tip-tip ini. Nora dah biasa dan ada pengalaman bagus beri tips macam ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lebih kurang mcm tu lah..sekadar berkongsi yg seadanyer..KZ..

      Padam
  4. kesian baby....... betul2. tab mandi boleh buat baby lemas walaupun cetek. thanks akak. boleh praktikkan utk anak buah. hehe~

    BalasPadam
  5. Trima kasih k'nora...tips yg sgt2 berguna...tmbah2 ibu yg tak byk pnglaman mcm sy ni,ehehe!

    BalasPadam
  6. Mashallah... ye.. sebagai ibu kena banyak mainkan peranan dalam menjaga keselamatan anak2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer sayang , bersedialah klu dah jd ibu nnt..Cik F..

      Padam
  7. Blog nya update terus bagus. join site ana ya.

    BalasPadam
  8. thanks for the tip ....byk panduan utk semua..... sebenarnay kita sendiri boleh elak kalau sentiasa berhati2.....

    BalasPadam
  9. assalam nora..thanks share info2 begini..memang susah nak jaga kanak2 terutama yg agat aktif.. ;)

    thanks sudi singgah.. :)

    BalasPadam
  10. Salam kenal kak.
    Terima kasih atas perkongsian.

    BalasPadam
  11. salam bunda. tips penjagaan anak ini amat berguna jugak kpd kaum bapa. thanks a lot. salam kenal n jemputlah ke blog sy plak.

    BalasPadam
  12. kita kena lebih alert bila ada anak kecik ni..

    BalasPadam
  13. itu la...
    anak-anak kecik tak tau apa2 kalau nak salahkan diorang.
    apapun nice entry (",)

    BalasPadam
  14. aduhhhhhhhhh >_<
    eiqa pulakk yg terasa sakit, pedihnya..
    Jangan lah leka jaga anak kecik kann akak..
    Bahaya betul..

    BalasPadam
  15. adoi..kesiannya.... tak sanggup pulak saya tengok lecur tu... semoga akan jadi ingatan kepada orang-orang lain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu org tgok gmbar jer dh ngeri...org yg mengasuh bb zarif hari2 ni, lagi lah..

      Padam
  16. saya sokong 100% tips yang ditulis akak... sama macam bawa kereta la... terpejam walau sekejap boleh accident...

    *siannya tangan baby zarif tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg betul tu nora..sekarang bb zarif dah ok dah...kejadian tu mse belum raya ritu..ms tu klarge bb gi umh sedara dia kt Singapore..ramai..tp lalai..

      Padam
  17. aku tengok kecut perut, sakitnya tu, harap baby ni cepat sembuh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye cikgu, bb dah pulih sepenuh nyer..

      Padam
  18. ibubapa baby ni kena hati2 lepas ni ya Kak nora

    BalasPadam
  19. Ya Allah kesianyer kat baby....seyes wani xblh tgk la baby2 kena mcm ni kesian sgt...hanya tuhan yang tahu sakit tu kan..moga cepat sembuh...xtahan tgk luka tu asa mcm nk nangis

    BalasPadam
  20. bb zarif dah sembuh sediakala dah...ni masa seblum raye ritu..

    BalasPadam
  21. tq share bunda..walau yaya lum ade bby tp Insyalh akn ingt..risau jgk lau ade budk kcil atau bby kt rumah kan..tkut kdng2 terleps pndang..len pula yg jadi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 yaya..klu ada bb tau bdk2 kcl kita kene pantau sll keselamatannyer..

      Padam