Ahad, 9 Disember 2012

Hisap Jari

                                          Bismillahirrahmanirrahim..

As Salam,

Kali bunda nak bercerita tentang Baby Zarif lagi,  budak ni dalam dok nakal dan lasak dia ni ada satu tabiat dia yang jarang-jarang kita jumpa ngan bebudak lain...Dah hampir 20 tahun bunda mengasuh budak ni lah pertama kali bunda jumpa budak yang tabiat suka menghisap jari.

tengah boring lah tu..nak tengok tv tak boleh...kilat , guruh..
Tak kira lah kalau dia tengah leka, boring , merajuk atau hampir lalok nak tidur mesti jari dalam mulut.  Dulu masa dia masih baby ...ingatkan biasa lah budak-budak kot nak sign mintak susu... tapi sampai dah umo hampir tiga tahun ni pun masih cam tu.

dah lalok lah tu..
Biasa jugak marah dia, tarik tangan dia dan bagi tau dia 'jangan hisap jari, nanti putus jari (ikut masuk akal bebudak lah).. tapi masih juga..mak ayah dia pun dah tak kata apa dah..Yang takut nyer kot sampai besar, dah masuk sekolah pun tabiat ni tak bolih buang..

p/s: Tak tau lah samaada tabiat ni normal atau tidak.

52 ulasan:

  1. adik perempuan saya hisap jari sampai sekolah rendah kak. sampai ibu jari tumbuh ketumbit. dek krn selalu kena tegur, dia suka cari tmpt tersorok. rupa2nya bila besar, jadi berani dan "terjal" orangnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo macam tu ye..seumur hidup bunda tak pernah hadap budak yg punyai habit cmni..

      Padam
  2. anak buah hubby kt kgpun gini jugak, x reti nak halang

    BalasPadam
    Balasan
    1. yelah..tak tau mcmne nk halang..taktau sampai ble nk cmtu..

      Padam
  3. anak lelaki saya pon hisap jari. hehehe.
    baru nak masuk 3 tahun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebaya ngn bb zarif..06/08/2013.. cukup 3 tahun..

      Padam
  4. bisa dimakan tuh, kalo lagi lapar :)

    BalasPadam
  5. Ena belajar dalam bidang perubatan ni, tak elok sangat budak2 hisap ibu jari kerap kali.. huhu.. Ena perhatikan anak2 buah ena, lepas putus puting, mesti hisap jari masa kecik2 dulu.. selalu kena debik.. hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu la pasal, dah tak tau nak wat cmne..

      Padam
  6. mmg x elok budk2 hisap jari klo dh besr..ce akk bg sesuatu tuk hlg die dr hisp jari..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak blh nk kate pe lg..dr baby dulu pun zarif mmg tak nak puting..otomatik hisap jari..

      Padam
  7. cube letak mende2 pahit kat jari die supaya die xhisap lg..

    BalasPadam
  8. assalamualaikum & salam kenal..thanks singgah komen di blog saya juga..adik saya pun camni juga masa kecik2 dulu..suka isap jari, mungkin ada budak jenis camni.adik sy bhnti isap jari sebab jari dia luka..hihi..sy follow akak jga ye..follower ke-426 tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. t ksh kongsi pengalaman n follow bunda Salina..

      Padam
  9. akak...anak buah saya ada sorang yang habbitnya suka hisap jari...heheee..

    BalasPadam
  10. kbanyakkan budak mmg gitu kn..tp nasib ank2 sy x hisap gitu.tp kan dengar2 kata org,budak hisap jari ni budak baik dan tk bnyak ragam..hehe

    BalasPadam
  11. anak sy pn kak suka gak hisap jari ni hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye ke..mintak2 jgn sampai besar yer..

      Padam
  12. anak2 saya masa kecik2 dulu isap puting tapi bila umur nak masuk sethn setgh dorg semua tak isap puting dah la.kena byk kali tegur gak budak2 isap jari ni kak takut jd habit lak kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la pasal Ina, nak tegur byk kali tkut sampai bw ke bsr..

      Padam
  13. Anak buah saya pun ada sorang mcm ni,suka isap ibu jari.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg heran nyer Norzie, mana dorg ikut, pdhal dlm famili takder pun..semula jd kot, terbawa2 dr dlm prut gaknyer..

      Padam
  14. anak sedara saya pun mcm nie. adik sepupu pun sama smpi besar dia menghisap jari smpi kecut mecut jari dia. kena selalu larang tkut nt jari tue kecut dan mengecik huuuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg, ada org ckp klu terbiasa ..blh kecut jari yg sllu di hisap tu..

      Padam
  15. assalam..ank buah saya pun suka hisap jari dia..he2x..normal kot buat kanak2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnyer jadi tanda tanya habit bdk cmni ni Aini..

      Padam
  16. ada kawan saya, sampai dah masuk U pun, habit gigit jari..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu sudah terlajak dah tu..klu dah habit mmg ssh nk buang..

      Padam
  17. nsib baik isap ibu jari tgn...kalo kaki?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha! tu dahh kene jumpa dokter la pulak rasenye..

      Padam
  18. emmm... kalau dedulu mak ada cakap, budak yg suka isap jari tgn ni insya allah budaknya budak yang baik, tak berapa nakal... tapi tak tahulah.. saya suka aje dengar celoteh orang2 tua dan simpan untuk kemudian hari.. then kalau baby isap jari kaki maknanya nak dapat adik tu.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu bb kcl isp jari kaki blh caye gak nk dpt adek..tp klu bb tua ??..nk pelangkong jwb nye..

      Padam
  19. salam kak nora
    Salam kenal maaf tirana aduka dtg di ptg isnin ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. w salam, tksh lah TA sudi dtg ke teratak bunda yg tak seberapa ni..

      Padam
  20. as-salam KAK.. TERIMA kasih sbb sudi ke blog lya.. sgt2 hargainya....

    rasanya normal mcm ni.. sebab masing2 ade habit tersendiri.. cam asya ank lya,habit dia..suka gentel cuping telinga... tgn tu asyik duk kat telinga je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam Lya, oo mcm tu plk, sellu bdk suke gentel hujung bantal busuk kan..mcm2 habit...org tua pun ada gak kdg2 tu..

      Padam
  21. kalau ada habit hisap jari kene rajin pantau jangan bg die hisap jari..insyaAllah oklah nanti tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang ye Fizah, tkut sampai besar..

      Padam
  22. Rasanya tak mengapa hisap jari ni kak..
    Tp orang cakap mungkin jari yang dihisap akan sedikit kecik dari biasa... (kalau tak silap)

    BalasPadam
    Balasan
    1. pernah juga dengar, jari tu akan kecil mengecut..

      Padam
  23. kehkehkeh.. standard la tu... tp kalau tak dikawal dari awal nanti susah...

    BalasPadam
  24. orang tua2 kata... budak yang suka hisap jari.. budak baik... senang nak jaga...

    BalasPadam
  25. janji dia dok diam2 tak ksahlah iap jari ker dok

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang Wan..kalu dah ngntok ke boring ke.. otomatik isap jari..

      Padam
  26. hehe lau da beso nti pun hsp jgk xtaw nk ckap cmne da..huuuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu la yg dok jadi tande tanye ni Yaya..

      Padam
  27. Slm, Anak saya pun baru2 ni dah hisap jari telunjuk pulak .. tak tau kenapa? tapi mak saya ckp kena letak benda pahit2 kat jari yang dia selalu hisap jd dia tak hisap lagi..

    tapi lain pulak dengan mak mertua saya, dia kata jarang budak2 nak hisap jari hanya budak2 yang special je isap jari, coz dia kata budak2 yang hisap jari ni sebenarnya dia tengah dapat nikmat minum air zam zam Allah bagi.

    tu laa lain2 org lain persepsi dia kan.

    BalasPadam