Jumaat, 21 Disember 2012

Iron Orang Dulu-Dulu..

                                Bismillahirrahmanirrahim...

As Salam,

Bunda ada terjumpa gambar ni dalam fb. Terkenang pulak bunda pada  awal tahun 70'an dulu. Masa tu bunda baru berusia awal remaja.  Kat rumah kami memang tak guna lah alat ni,  sebab kami tinggal di quarters kerajaan. tapi bila kami balek kampong (masa tu kat kampong kebanyakkan takde elektrik lagi) sedara mara, sepupu dan opah bunda guna alat ni.

setereka arang
Sempatlah bunda melihat cara mereka mengguna nya. Sebelum guna,  arang dibakar dulu didalam seterika, bila dah cukup panas membara ditutup rapat-rapat boleh lah digunakan untuk menggosok pakaian.

Ada-ada ketika terpaksa dibuka kembali tutupnya dan dikipas-kipas bara arang untuk marakkan kembali baranya. Macam kipas sate tu. Kemudian diteruskan kerja menggosok semula.

Begitulah orang dulu-dulu , serba serbi kekurangan,  letrik, air paip dan banyak lagi.  Beruntunglah kita yang berada dalam era serba moden ni.  Lampu petik jer dah menyala, air pulas jer kepala paip.

Apa lagi anak-anak kita yang dilahir kan dalam zaman cyber dan teknologi ini.  Semua nya lagi serba canggih.  Semuanya hanya tekan dan sentuh di hujung jari saja. Alhamdulillah.

p/s: Bersyukurlah kita akan nikmat yang diberi NYA, Wallahu'alam.

67 ulasan:

  1. kat umah dulu ada..pastu ada sapa ntah amek..:(

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalu hilang tu rugi lah..bende antik cmtu ptt jaga baik2 utk kenangan, Intan..

      Padam
  2. wahhh. bila tengok iron ni.. teringat kat arwah nenek yang pernah guna iron ni. sebelom nak guna, g bakar arang dulu. berasap-asap ni, macam kereta api la plak. dulu time2 kecik, dapat tengok dari jauh sebab tak kasi tengok dekat2 sebab panas. flash back zaman kecik2 dulu. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila flash back blk.. rasa2 mcm nk cari n nk try iron tu kan..

      Padam
  3. my mom punya masih ada lagi... tembaga punya, siap mak buat prhiasan kat rumah ni.. hehehe mesti pyh org dlu2 nak iron baju.. dah la berat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Barang2 dulu kbyakn main tembaga jer..tak koman...

      Padam
  4. bert iron ni..penh try dulu kat umh nenek..tapi sekrg x tau kat mn dah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn smpai hilang , sayang..barang antik ni..

      Padam
  5. berbeza betul dengan zaman sekarang ni kan?? dulu semuanya kena usaha lebih, tak macam sekarang ni..

    BalasPadam
  6. dah lama tak nampak seterika yang lama ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye lah Mia, tengok gamba je lah..

      Padam
  7. agaknya ada tak yg masih pakai ni zaman sekarang..nampak unik lah barangan lama, tu sebab jadi mahal kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau nak merasa nostalgia menggunakan barang2 lama ni boleh jer..polis tak tangkap pun..hehe :)

      Padam
  8. rupanya DH bunda ni ada cara tersendiri mengambil penghargaan dari Pesona, terbaik..terima kasih banyak dan syukran alhamdulillah..
    jangan kata aku riak dah ya, saya ikhlas meluahkan kesyukuran..award pun tak seberapa cantik..lupa letak fram tu bunda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam persahabatan harus ada sifat kejujuran n keikhlasannya Che gu..

      Padam
  9. betul tue bonda....saya sempat juga menggunakkannya hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. malangnya bunda takder simpan barang unik ni...

      Padam
  10. kat rumah nenek ada iron ni.. tapi haruslah sy tak pernah guna...

    BalasPadam
    Balasan
    1. simpan baik2..kalu bkn utk jual pun smpan utk kenangan..

      Padam
  11. Ingat lagi rumah arwah atok kita ada iron yang kepala ayam tu. Tapi sedih... tak sempat nak rembat simpan. Tah mana tah pergi :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Reena, kalu dpt simpan ni lg bagus..buat kenangan, ank cucu cicit kelak..

      Padam
  12. saya tak pernah guna iron nie.. pernah nampak je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ratu, ramai dah org skrg tak pnh guna dah alat ni...

      Padam
  13. pernah dengar mak saya cerita pasal iron ni , tapi tak penah nampak lagi . niy first time . hihi . tq kak nora ~

    BalasPadam
  14. mmg unik..klu ada boleh juai..buat duit ni

    BalasPadam
  15. Pernah tgk kt rumah arwah mak saudara masa saya kecik2 dulu. Tapi x pernah guna.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebanyakkan ada kat umah orang lama2..

      Padam
  16. salam bunda... Farah singgah sini, balas kunjungan bunda, dan jenguk2 kawasan...salam perkenalan...

    iron dulu2 ni ada sebiji kat rumah Farah nih... ^_^ tapi dalam almari perhiasan lah... diturunkan oleh arwah nenek kepada papa Farah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam perkenalan dterima Farah dear.. Beruntung lah bapa Farah dpt mewaris barang antik ni..bkn semua org dpt tau..so jaga baik2 mgkin dturunkan ke Farah plk nti..

      Padam
  17. tak pernah pakai iron ni tapi rasanya mak ade simpan lagi kot..mesti leh guna lagi kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fizah,kalu tak rosak apa2 ..sure blh pakai lagi..cer try..

      Padam
  18. ahahah pernah tgk seterika ni kat luar.
    tp xpernah guna laa..dah ada yg letrik..
    syukur hidup zaman ni serba srbi mudah!
    ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akhil, mmg benar..Syukur Alhamdulillah..

      Padam
  19. pernah belajar tentang seterika ini (topik teknologi zaman dulu kala), memang kecian tengok tangan2 suri rumah org zaman dulu. habis lecur2.. untung teknologi dah berkembang. suri rumah pun boleh iron baju, siap boleh blogwalking sekali kan..

    hehe.. <3

    salam kenal dari cik gee.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kagum bunda dengar Cik Gee blj n buat research lg ttg alat ni..

      salam perkenalan disambut sayang :)

      Padam
  20. Bunda.. sy sempat lah guna Iron ni dulu2... masa sekolah rendah..hehe :)

    BalasPadam
  21. rumah fiq pun byk brg2 lama... oven lama lah..huhu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik gu Fikri, mesin jahit yg goyang kaki brand SINGER tu mesti ada kan..

      Padam
  22. kt umah wani ada lg iron ni hehe...tp dh xblh guna asanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah rosaklah tu kot..Takpe jgn buang..

      Padam
  23. TA ada 2 biji tak guna dah.elok lg atuk punya dulu

    BalasPadam
  24. Yelah KN....agaknya tak bergosk baju okje kalau pakai seterika tu lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. yelah dah ada yg modern, gune jer lah ye tak..

      Padam
  25. hehe yaya pun xpernh lg pakai ni..
    Alhmdlh..syukr dgn apa yg ade..
    sgla keperluan cukup.. =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah ada yg modern gune jerlah, buat ape nk ssh2..

      Padam
  26. kat umah mak cik dulu ada ni. pernah la tgk sepupu guna untuk gosok baju sekolah dia.

    BalasPadam
  27. pernah tgk dulu2 makcik2 yg guna tp sy tak pernah guna..haha..kalo jmpa bnda ni sy akan simpan buat kenangan..bnda lama ni sayang dan susah nak dapat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. btol tu Kasih, simpan buat kenangan

      Padam
  28. kat umah tok dulu ada rasanya... hehe.. sekarang zaman moden.. banyak teknologi... bila fikirkan balik... teknologi tu kadang2 menyebabkan manusia menjadi malas... :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul juga tu, tapi tak salah kita ikut arus zaman..

      Padam
  29. masih ada lg kt umah seterika ni..
    nk guna xtau caranya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak guna , simpan je baik2 chekgu utk tunjuk kat ank cucu nti..

      Padam
  30. susah nak jumpa iron macam nie dah...

    http://www.fatinzaini.com

    BalasPadam
  31. takder kak kt umah..masa nurul lahir dah yg letrik nyer..mungkin zaman arwah abah nurul ada

    BalasPadam
  32. nostalgia betul iron lame ni. ;)

    BalasPadam
  33. saya ada satu. Nak jual. Siapa nak beli dgn harga tinggi sy jual. 0192983997 Ann

    BalasPadam