Khamis, 3 Januari 2013

Berita Sedih Penutup 2012..

                          Bismillahirrahmanirrahim..

As Salam,

Pada pagi 29/12/2012...lebih kurang jam 8.30 pagi, bunda dapat panggilan telefon dari bapak bunda dari kampung, Taiping Perak.  Bapak dengan nada sebak memberitahu bunda bahawa kesihatan mak semakin mencemaskan. Bapak mengharap sangat agar kami adik beradik dapat balik.

mak dan adik lelaki
Maka kami 4 beradik pun baliklah dengan keluarga masing-masing. Cuma bunda sorang yang menumpang adik lelaki bungsu dan famili nya. Adik bunda dan isteri ambil cuti emergency.
                           
Sememangnya sejak beberapa bulan kebelakangan ni kesihatan mak semakin merudum. Sebelum ini macam-macam dah penyakit menyerang. Maklum lah umur mak pun dan 73 tahun. Sejak akhir-akhir ni mak selalu batuk-batuk dan penat, sesak nafas.

mak dan adik ipar
Muka , tangan dan kaki bengkak dan sembab. Dah puas keluar masuk hospital. Macam -macam dah rawatan doktor, sehingga akhir nya doktor suspek mak mendapat paru-paru berair.

Pihak hospital beri tarikh temu janji pada 31/12/2012 untuk mak mendapatkan rawatan ujian ultra sound dan x-ray untuk mengesahkan penyakit sebenarnya. Maka pada pagi isnin 31/12/2012 bunda dan adik bawa mak ke hospital. Adik-adik yang lain dah balik K L dengan hal anak-anak yang bersekolah.

mak yang begitu lemah, sedang menunggu giliran ..
kaki tangan dan muka bengkak.
.membatas pergerakkannya..
Kini kami cuma menunggu keputusan pemeriksaan ultra sound pada temujanji  22/01/2013 nanti tentang apa sebenarnya penyakit mak. Selesai hal mak semua pada petang tu juga kami balik ke K L, lagi pun esoknya 01/01/2013 adik dan isterinya bekerja. Tak cuti.

p/s:  Sementara menunggu keputusan doktor,  macam-macam bermain difikiran ni. Semoga mak mampu bertahan, kami sayang kan mak, kami masih perlukan mak.

97 ulasan:

  1. semoga ibu kak nora kuat dan pulih segera... insyaAllah...

    BalasPadam
  2. Bersabar ye KN.... Semoga emak KN cepat sembuh! Teringat emak OKje kat kampung tu... umur dah 84...

    BalasPadam
  3. sama2 berdoa semoga mak akak cepat sembuh.

    BalasPadam
  4. salam.. :) k.nora..sabar ok.insyallah xdek pe2 tu. :) byk kan doa. :) sy doa kan moga ibu akk sht2 selalu ea. :) amin.

    BalasPadam
  5. Salam...Moga mak cepat sembuh ye kak nora..insya'allah semuanya akan ok..

    BalasPadam
  6. Sabar menghadapi dugaan ini. Semoga beliau diberikan rawatan yang terbaik..

    BalasPadam
  7. sabar ye kak , semoga ibu akak cepat sembuh ..amin ..

    BalasPadam
  8. assalam..semuga KN tabah dgn ujian dr Allah..mama doakan semuga ibu KN cepat sembuh..amin..

    BalasPadam
  9. Semoga Mak akak di berikan kesihatan yang berpanjangan..banyak kan DOA dan sabar ya kak...

    BalasPadam
  10. saya doakan agar kesihatan ibu kak nora baik2 sahja amin...insyaAllah...

    BalasPadam
  11. saya doakan ibu bunda sihat insya allah

    BalasPadam
  12. Moga ibu bunda sembuh dari apa2 penyakit..Amin..

    BalasPadam
  13. semoga akak sihat hendaknya

    BalasPadam
    Balasan
    1. harap2 mak akak sihat yer Mimie..tksh..

      Padam
  14. moga mak kok nora akan sembuh
    sentiasa doa2 kan yg terbaik yer.. :)

    BalasPadam
  15. bila melibatkan mereka yang terdekat dengan kita, memang tak senang duduk memikirkannya. semoga mak kak nora tak ada apa2 yang serius.

    BalasPadam
  16. singgah teratak bunda

    sabar ye kak...semoga mak akak cepat kembali sihat

    BalasPadam
  17. semoga mak akak cepat sembuh ya. :D

    BalasPadam
  18. Salam Bunda..semoga bunda dan keluarga diberi kekuatan menghadapi dugaan ini. Sabar banyak2 ye..
    saya telah petik sedikit kisah Bunda ni dan masukkan dlm blog saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Shaa Allah ..amiin, tksh Imelda..

      Padam
  19. salam.. byakkan bersabar..
    smoga ibu akak xde pape..

    BalasPadam
  20. akk asal dari taiping.. belah mana kak??? kg sy kat taiping juga, kat belah Trung.. hehe btw, semoga ibu akk cepat sembuh ye... semoga Allah melindungi ibu akk, insyaAllah amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat Larut Tin, adik ipar org Pantai Remis..In Shaa Allah ..amiin

      Padam
  21. baca entry ni,..eringat arwah mak....
    mg mak akak tak ada apa2 yg membimbangkan yer

    BalasPadam
  22. hopes everything goes well..insyaAllah

    BalasPadam
  23. salam kenal...kak nora singgah follow sini...

    BalasPadam
  24. semoga semuanya berjalan lancar kak:)

    BalasPadam
  25. smoga smuanya baik2 dn bjln lancar yer kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. moga2 begitulah yg dhrp2kan..amiin

      Padam
  26. Ya Allah ya Tuhan ku..kau sembuhkan lah dan sihatkan tubuh badan emak kepada Puan Nora ini...Aminnnn.

    BalasPadam
  27. ehh , mun pun duduk taiping :)
    nanti boleh jumpa kan . hehe

    semoga emak akak cepat sembuh yee . insyaAllah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kami kat Larut Tin,moga2 begitulah yg dhrpkn..

      Padam
  28. Semoga Ibu KN cepat sembuh dan dilindungi Allah

    BalasPadam
  29. semoga ibu akak sihat-sihat sahaja dan sembuh segera.. banyakkan berdoa meminta pertolongan daripada Dia ye kak. InshaaAllah dipermudahkan segalanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. in shaa Allah... amiin ..tksh Boni..

      Padam
  30. orng da lnjut usia kan..biasalah tu kalau kurang sihat..
    smoga cpat smbuh ibu bunda...bnykkan doa..InsyaAllah

    BalasPadam
  31. Kakak ikut tanda-tanada bengkak kakak takut ada kaitan dgn buah pinggang. Moga mak beransur sembuh, kesian sebab dah berusia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tulah,ada kemungkinan juga buah pinggang, tp result taktau lagi..

      Padam
  32. komen saya tak masuk ye kak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. bunda tak faham apa maksud Boni..

      Padam
  33. salam bunda.. mcm mana keadaan di sana.. semoga ibu bunda kembali sehat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam, bunda sihat2 jer cm mak bunda uzur sgt, anakanda mane pegi, lame xdengar criter..

      Padam
  34. Doa saya semoga mak kak nora cepat sembuh.

    BalasPadam
  35. moga mak kembali sihat & sembuh ye

    BalasPadam
  36. lama farah x datang sini bunda...moga2 ibu bunda dikurniakan kesihatan tubuh badan oleh Allah dan semoga x ader aper2 lah yang x diingini kan? jaga diri bunda...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo yer Farah, bunda pun x ingat dah..ramai sgt anak..nasibaik anak2 yg ingat kat bunda ..tksh dgn doa Farah..amiiin..

      Padam
  37. Salam.. semoga segalanya baik2 . Insyaallah.. doa saya untuk bonda sekeluarga

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam, mudah2an, amiin...tksh Mawardi

      Padam
  38. sebak membacanya, sebab aku juuga ada ibu yang semakin ke arah usia emas...ibulah yang melahirkan kita, semoga cepat sembuh dan ibu kamu tabah hadapi tiap dugaan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. begitulah yg diharap2kan, tksh cik gu..

      Padam
  39. kak nora kat taiping dok kat mana..saya org kamunting...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mak bpk dok kat Larut Tin..highway kat gate ketapi nk g pekan Taiping tu..

      Padam
  40. bwk bebanyak brsabar ye kak.. smua tu ujian dari Allah..

    BalasPadam
  41. Mungkin TA terlewat untuk membaca entry ini....
    Apakah Khabarnya dinihari di kala coretan komen ini tertulis...?

    TA doakan kesihatannya kembali seperti sediakala..amin amin amin amin.....
    jika sis berkelapangan

    Ibu TiranaAduka Menghidap Barah Payu Dara

    Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. aamiin...tksh kerana sudi mmbaca entry ini...mak bunda mcm biasalah keadaannyer..kurang upaya, pergerakkan terbatas..bunda dpt tahu dari bapak..sbb bunda di Selangor, mereka dPerak..

      Padam
  42. semoga mak bunda kembali sihat ya..

    BalasPadam
  43. semoga ibu bunda sihat seperti sebelumnya..amin..

    #gambar keluarga di'animasikan?http://vectorartxpert.weebly.com/

    BalasPadam
  44. semoga bunda tabah menghadapi semuanya :)

    BalasPadam
  45. agaknya apakah khabarnya sekarang ini?

    BalasPadam