Sabtu, 5 Januari 2013

Kek Marble Nescafe

                            


Bismillahirrahmanirrahim,  As Salam.

Sekali ini jom kita buat kek pulak, lebih kurang beginilah bahan-bahan dan cara-cara membuatnya..

Bahan-bahannya:

@ 4 biji telur gred A
@ 1 gelas gula kastor
@ 2 gelas tepung gandum
@ 1 buku mentega
@ 2 sudu kecil baking powder
@ 1 sudu besar nescafe
@ 1 sudu besar air masak
@ 1 sudu kecil esen vanilla (kalau tak bubuh pun takper, nanti bercampur dengan rasa nescafe pulak, bunda tak suka)

Cara membuatnya:

1) Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masuk telur sebiji demi sebiji , pukul lagi.

2) Masuk tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit. Di kaup balikkan dengan menggunakan sudip kayu atau spatula.

3) Di bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

4) Satu bahagian dicampurkan nescafe (1 s/bsr nescafe dibancuh dengan 1 s/bsr air masak) yang satu bahagian lagi biarkan warna asal.

5) Sediakan tin pembakar yang telah di alas kertas dan di gris dengan sedikit lebihan mentega tadi.

6) Masukkan satu sudu besar adunan berselang seli warnanya sehingga habis.
7) Kemudian dibakar dalam ketuhar.

p/s: Bolih juga gunakan sebuk koko selain nescafe, tetapi tiada lah rasa kaw cafenya.

53 ulasan:

  1. sedapnya..nanti kalau ada masa, nak cubalah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cube yer..ada rasa cafe tu tau..

      Padam
  2. Nak pegi beli loyang barulah, hehe semangat sikit :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. loyang bulat pun blh..bunda suka yg brntuk loaf ni sng nk potong..same jer squarenyer..

      Padam
  3. akak.. 1 buku mentega tu macam mana..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mentega yg bungkus kertas tu ..bkn dlm tin..yg bunda sll gune lah..x ingat plk bpe gm 1 buku tu.. ingat tau, air bncuh cafe jgn lbh2..1 sudu tu mmg ngm2 la utk 1 s/bsr cafe..klu xnk kaw sgt kurgkn cafe tu..slmt mncube..

      Padam
  4. menarik. mesti bunda selalu buat untuk family. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak juga Nabila, kalu ada permintaan dr anak2, bunda bkn pandai sgt...lps mkn ank berank jer..

      Padam
  5. mesti bau wangi nescafe =)
    nampak sedap tapi sayang nak cuba tak boleh
    sbb momoy x amik kafein =(

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo yer..boleh tuka ngn serbuk koko atau milo..

      Padam
  6. SEDAPPNYE BUNDAA .. NANTI BUATKAN DEQ BOLEH ? HIKHIK

    BalasPadam
    Balasan
    1. bunda buatkan utk Deq dlm mimpi yer..hehe :)

      Padam
  7. Salam Bunda..
    1st time Nisah dengar kek marble nescafe ni..
    nisah suke makan kek, nanti bolelah buat ..

    tapi kan Bunda, 2 gelas tepung tu, bole tak nisah tuker dengan 2 cawan tepung? sebab umah nisah ada byk size gelas.. tak tahu mana yang sesuai..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer agak2..gelas bunda pun blm ttu sama ngn org len kan..agak2 jer..kite yg buat dia..bkn dia buat kite kan..

      Padam
  8. amboi sedapnya tgk kek tgahari mcm ni...nak plak...kek tu ade rase pahit2 sket....amboi sedapnya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. adalah rase cafe...sllu kite gune perise koko jer kan..

      Padam
  9. salam kak ...
    wahh akak ... kalau rajin dan pandai pastinya menjadi kan kak ;)
    saya nie dari dulu x pandai ... ;)

    BalasPadam
  10. saya suka makan je, buat malas ..hehe

    BalasPadam
  11. Rajinnya akak buat kek. Saya kurang rajin buat kek ni..

    BalasPadam
  12. assalam..


    wahhh suka baking2 ye.. saya suka makan.. hee

    BalasPadam
  13. wah kak..macam terbau keharuman kek tu..teringinya nak mencuba..simpan dulu resipi ni ye,,ada masa boleh try,,,

    BalasPadam
  14. mesti sgt wangi bila dikeluarkan dari oven...

    BalasPadam
  15. Saya tak pandai sangat buat kek...baru bljar sikit2...teruja jgk nak cuba resepi akak ....

    BalasPadam
  16. waaaa.. lyla suka kek.. perkongsian yg bagus..

    BalasPadam
  17. nak suruh wife PM cubo buat lah nanti...;)

    BalasPadam
  18. wah... tiber2 terasa nak buat cake...dah lama gilers Farah x buat cake bunda... hu hu hu...terliur pulak biler tengok cake marble nih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat lah..bukan susah pun..bahan2 dia pun yg mudah dapat jer..

      Padam
  19. macam sedap je ni bunda. sy suka makanan yg perisa nescafe. ;)

    BalasPadam
  20. mcm senang je tu..boleh la try nti..
    tp kene tgu ade mixer kt uma..senang sikit..huuuu
    ssh nk wat kek sedap lau mixer xde..heee ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalu yaya rajin pukul dgn tangan pun blh...

      Padam
  21. sedapnya kak nora...tapi susah jugak buatkan..(bagi yang tak pandai macam i lah..he..he..). Macam biskut batik pun ada!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dah cube skali..yg kdua x tntu sng jer buatnyer..

      Padam
    2. Bila bace entry kemarble ni...TA teringatkan pada mak TA
      Ilmu Yang Mak Turunkan Pada TiranaAduka walaupun TA ni agak rock penampilannya ketika itu ...tapi berkat asuhan mak TA lembut jua hatinya....

      Padam
  22. Balasan
    1. belum cube lagi belum tentu sedap ke tak..try buat sendiri..

      Padam
  23. pesen 1, kirimin ke indonesia

    BalasPadam
  24. Kak klau nk bahagikan dua warna 2 kan xpyah lorek guna garpu ka

    BalasPadam