Sabtu, 16 Februari 2013

Sambal Udang Kismis...

                          

As Salam,

Dah lama kan bunda tak buat entry bab makan-makan ni ...so kali ini bunda nak kongsi satu resipi baru. Pada raya tahun lepas bunda ada pergi open house kat rumah member bunda. Dia ada hidangkan juadah ni.

Olih kerana anak-anak bunda dan bunda juga suka makan udang jadi bunda mintak juga-juga dengan member bunda resipi udang ni.  Sesiapa yang suke seafood bolih lah cube yer.


Bahan-bahannya:

@ 1/2 kg udang basah yang sedang  (dibuang kulit kepala, di cuci dan direbus dengan sedikit air...tinggalkan kulit ekornyer)
@ 1/2 cawan kismis (bunda gune kismis biasa yang hitam tu..tak kisah mana2 pun , direndam dalam air panas dan toskan)
@ 1/2 biji isi mangga yang setengah masak dipotong dadu.
@ 2 biji bawang putih di cincang.
@ 2 biji bawang besar di potong dadu.
@ cili boh, ikut suka ..nak pedas bolih diletak lebih.
@ sedikit daun bawang dipotong agak-agak 1 inci.
@ garam, perasa, minyak masak .
@ sedikit air rebusan kulit kepala udang tadi.

Cara-caranya:

Panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan separuh dari bawang besar tadi. Masuk cili boh, kacau hingga garing. Masukkan udang , kismis dan sedikit air rebusan udang tadi. Tambahkan garam dan perasa secukup nyer.

Masuk mangga yang di potong dadu dan juga separuh lagi bawang besar tadi. Kacau-kacau, masuk daun bawang dan cepat-cepat tutup api. Siap...

p/s: resipi ini bolih dimakan dengan nasi biasa atau nasi briani. Selamat mencuba.

59 ulasan:

  1. nampak menarik , nak try lah resipi ni dekat rumah sewa nanti . hehhhe :)

    BalasPadam
  2. Nampak sedap dan menarik.......bolehlah dicuba nanti ni....

    BalasPadam
  3. alahai sedapnya.... tapi mia tengah pantang makan seafood ni.... huhuh

    BalasPadam
  4. sedapnya.... nanti boleh cuba bila qayyum balik sebab dia suka kismis

    BalasPadam
  5. fuh memang sodap tuh...tapi PM lebih suka udang masak lomak cili api...:)

    BalasPadam
  6. assalamualaikum bunda...

    nampak sedap bebeno kata org perak...

    BalasPadam
  7. assalamualaikum ... mcm sedap jer la bunda ... tapi saya klu wat sambal udang mesti nak letak petai ... heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu dah namanyer sambal udang petai..bukan kismis lagi...hehe..:)

      Padam
  8. Salam BUNDA....
    nice post bunda...
    PEKABAR BUNDA....?
    TA dari tempat angah tadi nampak komen BUNDA...terus datang sini..
    nice song di blog BUNDA ni...TA suka....damai je dengarkannya..
    Tolong sebarkan: Cara Menegur ketika dalam solat Jumaat- TiranaAduka

    kalau bunda ada kelapangan
    Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam TA, bunda sihat.. Alhamdulillah ...In Syaa Allah..

      Padam
    2. terima kasih BUNDA atas kunjungan bunda ke tempat ta..

      Padam
  9. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. wuah! serius kak! terliur tengok menu tu...hm...nak cube nnt ble ada msa...bookmark!

    BalasPadam
  11. Rasanya tentu masam-masam manis dan pedas... sebab ada mangga dan kismis.

    BalasPadam
  12. yum2, ini kalau ratah sorang2 pon boleh habis sepinggan nih :)

    BalasPadam
  13. nyummy..lme xmkn smbl udang ni..thanks bunda resepi..hee

    BalasPadam
  14. sedapnya..gabungan udang,kismis dan mangga tu...cukup rasa..masam manis semua ada..

    BalasPadam
  15. Mesti sedap ni kan... ada rasa manis2..naikkan rasa udang tu..
    tapi anak2 makchaq tak berapa suka makan udang, makchaq masak udang kalau ada orang datang sebab biasanya orang suka..goreng saja pun laku...

    BalasPadam
  16. mun suka sangat sambal udang ikan bilis :D
    lagi pedas lagi best ! hehe

    BalasPadam
  17. BUND sedap nya sambal udang tu.. buat kiter rasa lapar. nak try la esok.

    BalasPadam
  18. kalau dah beli udang nnt insyaallah nak cuba jg la bunda.hehehe.

    BalasPadam
  19. Terima kasih atas sharenya ya. Good share and good blog. Sangat bermanfaat banget. Ni ada ku kasih info tentang Menghilangkan Bau Mulut Silahkan mampir ke link http://manajemenemosi.blogspot.com/2013/01/Menghilangkan-bau-mulut.html.

    BalasPadam
  20. Sedapnye... Kte tak pernah mkn lg sambal udang tambah kismis. Nanti blh cuba ni kak. Hehehe

    BalasPadam
  21. wah sambal udang letak kismis, nanti boleh cuba.. mana tahu anak2 suka, tapi hubby saya allergik udang

    BalasPadam
  22. sedap tu...bonda nak pula ada kismis lagi tu.....lepas nie boleh cuba...

    BalasPadam
  23. sedapnya.. alahai, terliur dah ni..

    BalasPadam
  24. sedapnyee kak tgk pagi2 nie rasa lapar lak saya nie huhu

    BalasPadam
  25. Wah...sedap nya Bunda.. berliur nengok nya!..hehe..
    TQ share resepi..:)

    BalasPadam
  26. Nampak sedap sambal udang ni. Pedas kah?

    BalasPadam
  27. as-salam.maaf lambt bls jejak.ciksu bercuit.

    sedap ni.tenkiu berkongsi resepi ye bunda ;D
    dan terima kasih juga atas ucapan hari lahir saya :D

    BalasPadam
  28. Salam..
    Mesti sedap rasa masakan ni Bunda, pedas dan masam2 manis dengan mangga dan kismis, bertambah2 selera.

    BalasPadam
  29. boleh gak yerk bubuh kismis.. alahai memang tak pandailer nak menambah2ni.. tapi sedapler kot..

    BalasPadam
  30. hehe.. sedapnya.. masak kismis. ngee~~

    BalasPadam
  31. wahh sedapnyaaaa bunda..thank Q for sharing bunda..kena try neh..heee :D

    BalasPadam
  32. Salam ziarah semanis ukhwah buat Bunda... :D

    BalasPadam
  33. lain dri yg lain la ubuh kismis...

    BalasPadam
  34. salam bunda
    Pekabar bunda? Ta dtg awal pg.

    BalasPadam
  35. nel tuo blog c'è una musica molto dolce e credo che proverò questa ricetta con i gamberetti.
    sembra molto buona
    però non so se riuscirò a trovare tutti gli ingredienti
    Ciao dall'Italia e buona cucina.

    BalasPadam
  36. Ciao (salam) grazie di aver ricambiato la visita e se passi dalle mie parti ti porterò a mangiare gamberi d'acqua dolce
    ciao

    BalasPadam
  37. Wah sedapnye..boleh cuba nanti ni..^^

    BalasPadam
  38. baru tahu ada menu mcm ni...selalunya masak udang petai atau sambal biasa tu jer..boleh la try nnt...tengs sharing bunda...


    salam bunda, tengs drop by my blog n drop ur comment, saya follow sini terus yer...

    BalasPadam
  39. salam bunda. Tak pernah lagi mkn sambal udang taruk kismis ni..

    BalasPadam
  40. Assalamualaikum,, wah udang!! masak apapun saya suka

    BalasPadam
  41. Mesti ada rasa manis manis kismis nikan KN..

    BalasPadam
  42. mesti sedap sebab ada mangga. boleh cuba ni :)

    BalasPadam
  43. wah menarik ni tak pernah try lagi sambal udang yg ada kismis....huhu

    BalasPadam
  44. Bunda try wat entry sambal udang petai....adoiii aiiii...dah melelh air liur nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. sambal udang petai dah biasa dah..sume orang tahu..bunda dan anak2 suke sambal petai ikan bilis..

      Padam