Rabu, 17 Julai 2013

WW # Selera Ramadhan..


p/s: Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ada dua kegembiraan :
kegembiraan ketika berbuka dan ketika bertemu tuhannya. " Sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi dari bau kasturi disisi Allah S.W.T "   (Riwayat Bukhari & Muslim)

70 ulasan:

  1. seringkali terjadi...kalau dah ke bazar Ramadhan, rasa macam nak beli semuanya..tapi bila dah beli, makan pun tak habis...huhuu...

    BalasPadam
  2. hurm.. memang bazar ramadhan tempat yang hebat untuk membazir..hahaha

    BalasPadam
  3. baru 2x beli kat bazar. memang niat tak nak membazir

    BalasPadam
  4. ohoh!! jgn bawa duit banyk kat bazaar...cm magnet je duit tu dengan peniaga kat bazaar... =)

    BalasPadam
  5. salam ramadhan bunda..x elok membazir kan..puasa tahun ni m3h belum berkesempatan ke bazar ramadhan lg..

    BalasPadam
  6. Salam Bunda,

    Bukan sekadar ingin bermadah,
    Peringatan walau berkali sudah,
    Ramadhan bulan amal Ibadah,
    Ramadhan bukan pesta juadah...

    BalasPadam
  7. salam bunda
    Berbelanja dgn berhemah..pasti seronok...ta suka jalan2 di bazar. Macam macam ada.

    BalasPadam
  8. Tapi itulah yang selalu berlaku... Bazir jer. Kata mak saya dulu, “nasi menangis bila dia dibuang.”

    BalasPadam
  9. heehe.... betullah bunda...kadang tu membazir tp nasib le tak banyak dalam 2 henggit gitu...huhu

    BalasPadam
  10. kalau masa puasa, semua juadah nak dibeli..tp bila dah part berbuka puasa,baru jer minum air dah terasa kenyang...

    BalasPadam
  11. perbetulkan niat kita berpuasa

    BalasPadam
  12. ermm tahun ni saya cuba elakkan dari pembaziran.. tapi kadang2 tersasar jg huhu =(

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah.. kali ni semuanya masak sendiri.. tu pun ada terculas sedikit.. sebab ada terlebih masak.. tp harap dapat dikurangkan.

    BalasPadam
  14. Salam ramadhan bunda
    Itu yg bahaye pi bazar, napsu tak terkawal kann
    :)

    BalasPadam
  15. dah seminggu posa..saya belum jejak kaki ke pasar ramadahan lagi hehe..masak sendiri ja

    BalasPadam
  16. Terima kaseh bunda. Perbandingan yg baik dan senang difahami oleh org lain. Semoga sama2 berjaga-jaga jgn membazir yer.

    BalasPadam
  17. salam Bunda..peringatan yg cukup baik khususnya di bulan Ramadhan ini.

    BalasPadam
  18. Salam Bonda..

    hihi..dulu pernah jadi mcm ni..
    tp sekrg alhamdulillah... mkn ape yg perlu..bukan berkehendak :)

    BalasPadam
  19. husband yang slalu remind mamilisa jangan ikut nafsu masa membeli juadah kat bazar..hehe..seb baik ada reminder :)

    BalasPadam
  20. 8 hari dah berpuasa kan Bunda....sehari pun belum saya jejak kan kaki ke Bzar Rmadan....

    BalasPadam
  21. kalau ke bazar ramadhan mmg akan membazir. huhuhu..

    salam ramadhan bunda.. ;)

    BalasPadam
  22. Salam Bunda, btul tu..kalau ke bazar mmg membazir..

    BalasPadam
  23. Itulah realitinya kan Bunda, sebab tu ada kempen p Bazar cuma bawa RM5 untuk dibelanjakan untuk elak pembaziran :D

    BalasPadam
  24. Kejap yang tu kejap yang ni last semua masuk tong!!
    Harapnya kita taklah macam tu kan KN. Kakak membeli juga tapi beli yg konfem nak dimakan aje..

    BalasPadam
  25. Ya BUNDA, itulah keistimewaan yang diberikan Allah SWT kepada umatnya yang berpuasa.

    BalasPadam
  26. membeli tu berpada2x, jangan banyak sangat..takyah pg bazar lagi bagus, jimat duit.

    BalasPadam
  27. kalau beli byk2 mmg akan jadi bazir ramadhan...hihihi....

    BalasPadam
  28. Salam bunda,
    Bazir d bazar ramadan tk apa. Duit kita pergi kepenjual tu juga. Dpt la depa tu bajet lebih untuk brhari raya. Tk gitu

    BalasPadam
  29. Salam pagi Bunda...kekadang beli makanan tak habis...tapi biasanya org bujang macam saya yg lebih simpan utk sahur

    BalasPadam
  30. indahanya nikmat bagi org yg berpuasa..

    BalasPadam
  31. Kena elakan pembaziran di bulan yang barokah ini.

    BalasPadam
  32. bw duit ckup2 je g bazar.. klu x selagi tuk nk beli,,,

    BalasPadam
  33. bazar ramadan bukan bazir ramadan..betul2 tu bunda..setuju.

    BalasPadam
  34. membeli untuk keperluan berbuka, bukan untuk keperluan nafsu. #peringatan diri

    BalasPadam
  35. hahahaha rs semua kut pernah rasai mcm lam kartun tu
    nasib lah el ni bukan rajin pergi param tu
    masak je kat rumah lg best leh simpan tuk sahur..jimat satu hal
    even kuih2 pun buat sndiri..jdlah cekodok pun cekodok je lah...nak2 pulak ramai jiran dok berantar berbalas2 pinggan so dah jd byk makanan..smp kdg2 tu xtau mn satu nk mkn..hehe

    BalasPadam
  36. kena muhasabah diri pasni...supaya tak membazir dibulan yang mulia ni...lawak gambar ni bunda...tapi penuh dengan mesej, terima kasih untuk peringatan...ingat mengingati adalah amalan yang mulia dan disarankan oleh rasulullah S.A.W sendiri, wallahualam~

    BalasPadam
  37. salam bunda..

    SubhanaAllah..mmg btul tu..

    BalasPadam
  38. assalamualaikum, betul tu bunda :) inilah reality sebenar bulan puasa

    BalasPadam
  39. Salam,
    Rasanya kalau dapatlah mengawal nafsu dari membazir dan berbelanja berlebihan, itulah hikmah Ramadhan yg paling besar...

    BalasPadam
  40. Bunda.. Sy ke Bazar Ramadhan beli murtabak saja.. Yang kain tu tak berapa nak kena tekak sangat.. MyIsteri hari2 masak lepas balik keja..

    BalasPadam
  41. Timekasih ats peringatan. Tahun ni dah makin pandai kontrol nafsu membeli di bazar,syukur...hehe...

    BalasPadam
  42. bersederhana dalam setiap perkara..jangan smpai mmbazir..selamat berpuasa bunda..=)

    BalasPadam
  43. beli untuk buang dlam tong sampah je..kan??betul2 membazir..

    BalasPadam
  44. itu yang selalu terjadi kan.

    BalasPadam
  45. Salam bunda, terima kasih meninggalkan jejak. Saya bertandang pula ke laman bunda.

    Puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, tapi menahan dan melawan hawa nafsu. Makin diturutkan, makin ia berkeliaran..

    BalasPadam
  46. salam bunda
    Lawatan pg jumaat di tempat bunda..pekabar bunda?

    BalasPadam
  47. cuba untuk tak membazir..kawal nafsu dan beli hanya yang perlu :)

    BalasPadam
  48. tarikan byk sgt di bazar ramadan :)
    kalau x beringat masa beli mmg bazir )

    BalasPadam
  49. salam jumaat bunda..& salam ramadhan # 10

    BalasPadam
  50. Seleok-eloknya, try untuk tak membazir. Beli sikit2 je. Jangan la borong macam beli kuih raya pulak. Hehe~

    BalasPadam
  51. Alhamdulillah hari ini dah masuk hari ke-10 Ramadan, bermakna kita dah lalui 1/3 dari Ramadan. Cepatnya masa berlalu.....

    BalasPadam
  52. semoga kita menajdi orang yang bersyukur.. masak atau beli secukupnya untuk dimakan sahaja, usah membazir..

    BalasPadam
  53. membazar sambil membazir amat tidak digalakkan.......
    kan bunda....

    BalasPadam
  54. assalam bunda, salam singgah ramadhan..bg pcl rasanyabthn ni.lbh beringat dan berjimat. ke bazar baru sekali..isteri masak simple tak mahu membazir..setakat ni alhamdulillah.

    BalasPadam
  55. Nur singgah sini bunda....
    setakat ni nur belum pernah ke pasar ramadhan lagi....
    kueh semua buat sendiri.... :)

    BalasPadam
  56. Cuba masak sendiri setiap hari. Tapi semalam dah tewas sebab keluar tengah bazar.. lagi pun badan rasa letih bebeno jadi beli je la.. akhirnya separuh akan ke tong sampah sebentar lagi.. Astaghfirullah!

    BalasPadam
  57. Selera diorg besar tu...sbb tu diorg beli byk... Husnuzon je..tpi hakikatnya bosan g bazar... Huhu

    BalasPadam
  58. Mmg berharap sangat dapat elakkan pembaziran di bulan Ramadhan ni...

    BalasPadam
  59. alhamdulillah..tak jejak lagi kaki ke bazar ramadhan..jadi dapat elakkan pembaziran..

    BalasPadam
  60. hmm realiti kehidupan dibulan ramadhan

    BalasPadam
  61. cr belum pernah lagi jejak kaki ke bazar huhuhu...hubby jer yang pergi..

    BalasPadam
  62. nasib baik la Allah bagi ni rasa tak ada mood nak beli byk2 kat bazar ramadhan. so tak membazir mknan ramadahn kali ni.
    beli skit2 jea. tak cukup tak apa. asal jgn lebih.

    BalasPadam