Ahad, 24 November 2013

Kek Red Velvet..



Bismillahirrahmanirrahim..

As Salam,

Harini bunda nak berkongsi cara membuat kek red velvet pula. Resipi ini dari anak dara bunda dia  belajar dari you tube.



Bahan-bahannya...

@ 400 gm tepung red velvet mix.
@ 100 ml minyak masak (minyak jagung)
@ 150 ml air...
@ 1 biji telur (aisey takder pulak telur kat situ)




1) Masukkan air kedalam tepung dikacau rata diikuti minyak jagung, dikaup sebati.
2) Kemudian masukkan telur dan dikacau lagi.




3) Alaskan tin pembakar dan gris dengan sedikit majrin kelilingnya. Masukkan adunan tadi dan bakar dengan api 180'C, selama 25 - 30 minit.






 Untuk toppingnya:

1) 200gm butter.
2) 250gm creme cheese (bunda guna yang Philadelphia)
3) 200gm gula ising.



@ Gaul butter dan creme cheese, tambah sikit-sikit gula ising. Dikacau kaupkan hingga rata dan lembut.  Biarkan sebentar dalam suhu bilik.




@ Kemudian bolehlah disapu rata keatas kek yang telah sejuk tadi. Sejukan dalam peti ais.
Dah siap.



p/s:

Kalau rajin, dibelah 2 kek tu kemudian sapu creme ratakan, dan tangkup lagi selapis kek tadi diatasnya macam buat roti sandwish tu dan sapu creme lagi.

Lebih cantik rupanya bila dipotong. Berlapis-lapis. Macam jual kat kedai tu.

Selamat Mencuba.



40 ulasan:

  1. assalamualaikum bunda
    wah sangat menjadi nampaknya kek valvet itu
    sedap pula nampaknya

    BalasPadam
  2. salam bunda..sedapnye..senang kan nak buat kalo guna tepung segera..m3h pun rajin gak buat..tp m3h kukus..pasai oven xde..

    BalasPadam
  3. amboi merah dia menyelerakan la kak...
    tak pernah merasa lagi red velvet ni...

    BalasPadam
  4. sedapnya..plus topping butter cream cheese..

    BalasPadam
  5. Mengancamnya bonda. Hehhee. Nasib baik tak ngidam :)

    BalasPadam
  6. cantik nyer red velvet, merah ang ang. Oh nak kena pakai tepung red velvet yer, tak dapek ler saya.

    BalasPadam
  7. salam bunda.. nampak sedap. nanti ada masa boleh cuba buat

    BalasPadam
  8. wah.. sedapnya... owh..dh siap tepungnya ea.. sng la gtu.. :)

    BalasPadam
  9. sedapnya Bunda...so yummy....

    BalasPadam
  10. Comelnya kek tu, rasa sayang pula nak makan!!

    BalasPadam
  11. Sedapnya kek red velvet walau xpernah rasa.

    BalasPadam
  12. pandai anak dara buat red velvet.. kat sini takde premix utk cake red velvet yg halal.. pernah juga cuba buat, tapi tak jadi.. sob sob...

    BalasPadam
  13. ohoi...sedapnya nampak kek tu...

    BalasPadam
  14. tudiaaa BUNDA...teruih rasa lapaq aihh

    BalasPadam
  15. Rajin yer anak bunda buat kek velvet....pastu guna cream cheese Philadelphia mmg sedap sgt2...wpun mahal cream cheese tu tp berbaloi.....bunda nak satu slice boleh hehhehe

    p/s Bunda sihat? Maa sgt2 lama x berblogwalking blog bunda sbb Umi Qi bz gan kerja...maafkan anak ye bunda heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, Bunda sihat anakanda..

      Padam
  16. Kakak tak pernah buat lagi tau. Tengok ni aduhai sedapnya... cantik lagi:)

    BalasPadam
  17. takut lak tgok merah ang ang sgt . hehe

    BalasPadam
  18. salam..=)

    wah red velvet pula..mmg tgh femes skrng kan bunda.. =D
    thanks share resepi..bleh try..cm senang je tu ^,^

    BalasPadam
  19. hadooii sedap nye kek yg sejuk2 ni...

    BalasPadam
  20. merahnya ,menarik hati :) nyum nyum

    BalasPadam
  21. nampak sedap.. :)
    nanti bila2 boleh cuba.. :)

    BalasPadam
  22. salam bunda...

    oh sibaldu merah... peberet cmaaaaaa...
    tak bleh nk buat coz kt umah takde oven.. setakat ni klu nk merasa sgt tunjuk kat kodai je... huhu..

    thanks share resepi bunda...
    sedapnyaaaa..nyam2...

    BalasPadam
  23. red valvet mmg terbaik...sedapppp

    BalasPadam
  24. assalam bunda.. wah.. sedapnya kek velvet.. :D

    BalasPadam
  25. Simple dan mudah, yang penting sedap.

    BalasPadam
  26. nampak sedap n menjadi. :) pakai tepung premix best..tak payah nak buat buttermilk bagai mcm dlm resepi kan. saya pun beli yg premix je kalau nak buat kek :p tapi sy tak pandai nak buat toping yg menepati citarasa. beli je senang..kikiki.

    BalasPadam
  27. yummy.....rietta pernah makan sekali...tpi kurang berkenan dengan coloring dia...

    BalasPadam
  28. Assalamualaikum.

    Bunda..semoga sihat hendaknya.. :)

    Kek tu bunda.. nampak menyelerakan,hehehe

    BalasPadam
  29. Sy suka makan kek ni tp lain org buat,lain plak rasanya wpun namanya sama,rupapun x sama,maybe diorg buat ikut citarasa n ubah resepi asal kot..saya beli je bunda...x pernah buat....

    BalasPadam
  30. makkk aiii... sedapnya bunda..

    BalasPadam
  31. bunda..

    nampak sedapnyaaaa.. aii..aii..tgh lapar ni.. T_T
    makin lapar pulak rasanya..

    BalasPadam
  32. Naik gebuu la kek bunda tu...

    Tapi idah tak berapa suka la red velvet cake... ermm carrot cake ok boleh layan lagi kot...

    BalasPadam
  33. sy buat hari tu guna tepung segera.hihi
    pastu kukus

    BalasPadam
  34. Buat sendiri puas hati makan kan :)

    BalasPadam