Jumaat, 7 Februari 2014

Asam Pedas Ayam..



Bismillahirrahmanirrahim...As Salam,

Jom cuba resipi  asam pedas ayam bunda. dah selalu sangat kita makan asam pedas ikan kan...  Resipi ni bunda olah ikut cita rasa bunda...

Bahan2nya:

@ Ayam 1/2 ekor ( sebelah ayam potong2 ikut suka )
@ 1 mangkok cili giling/boh  ( lebih sedap cili kering blend atau tumbuk atau giling sendiri )
@ 1 biji bawang besar*
@ 1 inci kunyit hidup*
@ 2 ulas bawang putih*
@ 2 batang serai dititik
@ 2 helai daun limau purut ( tak masuk pun tak pe...nanti confius baunya dengan serai..aroma halba lagi....masuk salah satu jer pun bolih )
@ 1 sudu teh halba.. (wajib)
@ 1 mangkok air asam jawa
@ buah tomato atau bendi kalau suka ( bunda tak masuk pun)
@ minyak masak secukupnya untuk menumis..
@ garam dan gula secukup rasa

Cara2nya:

Semua bahan2 bertanda *  ditumbuk lumat.  Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba dan bahan2 tumbuk tadi kacau-kacau kan dan masuk cili giling / boh.  Masukkan sedikit air jika terlalu kering, goreng hingga wangi dan garing.

Masukkan air asam jawa, serai dan ayam. Jika ingin ditambah kuahnya bolih ditambah air lagi. Masuk garam dan gula secukup rasa...( kalau bunda lebih suka kuahnya  rasa masam2 dan pedas )  Setelah ayam masak bolih tutup api..   Siap..


***Selamat mencuba....




87 ulasan:

  1. salam bunda.. ringkas je resepinye.. sy nk cube tp bahan yg takde, halba.. boleh tak kalau xletak halba??

    BalasPadam
    Balasan
    1. bolih jer tak letak, tapi tak wangi halba lah...itu yg bezanya...

      Padam
    2. terima kasih bunda..inshaALLAH nk cube petang nie.. :)

      Padam
  2. asam pedas ayam...menarik utk dicuba..bubuh sikit lada hitam tumbuk pun boleh jg kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. suka hati ikut sesedap rasa...bunda tak letak...nanti pedas cili dan pedau lada berlaga2 dalam mulut...Papa Joe tak suka...hehe :)

      Padam
  3. Balasan
    1. yup!...ubah sikit.. asam pedas daging pun dah biasa..

      Padam
  4. Sedapnya bunda. Pos sini sket ☺☺

    BalasPadam
  5. salam. waa..ayam pun bole masak ayam pedas rupanya..

    BalasPadam
  6. sedapnyeee..... dah lama x makan asam pedas ayam....

    BalasPadam
  7. bestnya buh halba mesti aroma dia menyelerakan :)

    BalasPadam
  8. bleh cube ne nanti..terima kasih bunda...bahan2 nye pon ringkas dan senang je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu , tak payah nak susah2 seme ada kat dapur..

      Padam
  9. first time saya jumpe resepi asam pedas letak ayam....
    nak cuba, tapi nnt sy je mkn sorang sebab husband tak gemar asam podeh, masak lomak gomar la deh... huhuhu... org nismilan, apo nak buat...

    p.s. kalu x letak halba boleh x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. halba tu aromanyer lain sikit...itu yg membezakan dengan yang biasa..

      Padam
  10. Tak pernah buat lagi asam pedas ayam ni Bunda, selalu saya buat asam pedas ikan dan daging tetel jer... nak juga dirasa asam pedas ayam :)

    BalasPadam
  11. nanti boleh cuba..tak pernah pulak cuba asam pedas ayam ni...:)

    BalasPadam
  12. Dh lma rasanya tk buat asam pds ayam...mcm sedap je hunda pya..

    BalasPadam
  13. Maaf bunda...tersilap plk dh jadi hunda..

    BalasPadam
  14. baru je semalam buat asam pedas ikan pari..
    kalau bunda up entry ni semalam sure saya buat asam pedas ayam.. ;)

    BalasPadam
  15. Wah2...sedapnya.. hehehhe...lapar la pulak

    BalasPadam
  16. assalam sedap asam pedas ayam ..kena ikut resepi bunda tanpa lbh kurang ya...baru real kan

    BalasPadam
  17. sedapnya...tak penah SB cuba masak asam pedas ayam..selalunya SB guna ikan..nak try lepas ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada jer orang masak asam pedas ayam, tapi tak ramai yang biasa makan...bunda pernah makan sekali kat rumah orang buat kenduri tahlil...sedap punya pasal
      balik rumah bunda cuba agak2 dan olah sendiri..
      kira menjadilah jugak ikut tekak bunda..

      Padam
  18. Kalau KN nak tahu rumah kakak ni asam pedas 3-4 hari mesti ada sekali masak. Tak kiralah asam pedas ikan ke ayam ke apa janji asam pedas. Keluarga kakak memang suka asam pedas.

    BalasPadam
  19. sure sedap ni bunda..asam pedas mmg ramai pengemarnya, termasuk saya juga hehe..asam pedas ayam tak penah rasa lagi..mungkin next time boleh cuba resepi bunda..:)

    BalasPadam
  20. kami sekeluarga suke asam pedas..lagi2 daging tetel tapi ayam belum pernah masak try lagi..heheh

    BalasPadam
  21. WAK tenokks pon sodapp mmakk., uHjuu

    BalasPadam
  22. Wah sedapnya asam pedas ni Bunda. Nak rasa juga

    BalasPadam
  23. Balik kerja nanti boleh cuba masak ni juga.

    BalasPadam
  24. sejak saya dok Melaka asam pedas antara menu utama kat rumah.. secara tak langsung saya pun dah jadi penggemar asam pedas..sedap kan kak!

    BalasPadam
  25. Saya suka juga buat asam pedas ayam ni. Sesekali tukar selera, asyik ikan aje memanjang. Nampak sedaplah air tangan Bunda ni. Mujur tak tinggal berdekatan. Kalau tidak nak juga singgah bawa mangkuk kosong sekali :)

    BalasPadam
  26. salam..alooo bunda...jeles nye acu tengok resepi bunda ni...telan air liuq 3,4 kali ni....huhuhu....xpe pendam kan dulu tunggu ari cuti baru roger and out...haahaha..tq bunda...

    BalasPadam
  27. Menarik juga kalau masak asam pedas ayam...tapi mesti xsama sedapnya dengan air tangan bunda...mintak skit...hehe

    BalasPadam
  28. salam bunda...
    cma pernah mkn asam pedas ayam..tp lama dulu..sedapppp..
    tp tak pernah buat sendiri.. ermm...thanks share resepi..nnti nk try :)

    BalasPadam
  29. makcik2 saya mmg selalu masak asam pedas ayam ni...
    mak saya...wife saya aja yg belum try...hihihih

    BalasPadam
  30. tq for the sharing..must try :)

    BalasPadam
  31. Nak try juga nanti, maklumlah selama ini asyik dgn asam pedas ikan aje....

    BalasPadam
  32. Biasa juga mkn,tp resepi mak saya letak serbuk jintan putih sikit.mmg sedap jugak lah.

    BalasPadam
  33. Biasa juga mkn,tp resepi mak saya letak serbuk jintan putih sikit.mmg sedap jugak lah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oo ok..nanti bunda nak try ....

      Padam
  34. boleh suruh wife masak esok..guna resipi ni....hehe

    BalasPadam
  35. Pertama kali dengar asam pedas ayam

    BalasPadam
  36. wua..kembang air liur..dh niesa suka mkn ikan asam pedas..boleh la RQ mak cuba asam pedas ayam versi bonda lak..

    BalasPadam
  37. Wah sedapnya Bunda...Salam Sabtu ya!!!

    BalasPadam
  38. bunda sy dh try resepi bunda.. alhamdulillah menjadi.. :)
    http://adnan-daughter.blogspot.com/2014/02/resepi-bunda-asam-pedas-ayam.html

    BalasPadam
  39. Bunda, resepi memang mudah aje sebenarnya. Mudah dan sedap. Saya pun selalu cuba resepi ini. Tapinya saya selalu cuba yang dah siap masak je la. Hahahaha. Mudah kan?

    BalasPadam
  40. oh tak letak black paper huhu..sedih kejap.menu ringkas mudah nak sediakan

    BalasPadam
  41. Salam...jarang masak asam pedas ayam selalunya masak ikan.

    BalasPadam
  42. wah..sedapnyer .nik suka apa2 saja asalkan ada ayam..hehe

    BalasPadam
  43. ok,tak pernah rasa lagi asam pedas ayam..teringin :'D

    BalasPadam
  44. asalam Bunda...alahaii lambat pulak singgah..sure dah licin asam pedas ni kan...
    takpelah nekcik makan asam pedas sembilang jelah nampaknya!!

    BalasPadam
  45. sedapnya masakan asam pedas ni.kuah pekat dan sedap..umpph!

    BalasPadam
  46. Asam pedas ayam.. mmg takkan menolak ni Bunda.. :)

    BalasPadam
  47. salam bunda..

    saya pernah tanya maak saya..
    ada tak orang masak ayam asam pedas..
    pastu mak saya ketawakan saya..
    cis.. hahaha
    nak cuba lah nanti..
    thanks bunda..^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang ramai yang tak tahu...jarang orang buat asam pedas ayam, biasanya ikan dan daging... tanya orang Johor yang lama2 tu...kat Melaka takder kot..

      Padam
  48. cam saya kan bunda, bab memasak memang kurang sikit
    tapi ayam asam peda memang selalu masak
    tapi versi saya! hehe
    saya taruk bawang merah, bawang putih
    halia, serai, cili kering, asam jawa pastu kiub tomyam!
    hehe...entah apa-apalah kan =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kiub atau paste tom yam tu sendiri kan dah masam , pedas ...ok lah tu...selera masing2...kita yang buat dia bukan dia buat kita kan... ha ha..

      Padam
  49. Assalammualaikum...bunda,

    sedap makan asam pedas nie...hehehhe

    mselim3

    BalasPadam
  50. Assalamualaikum :)
    Ayam Ros tak pernah masak asam pedas lagi. bila tengok resepi, teringin nak mencuba..

    BalasPadam
  51. wow ! sedapnya bonda....dah lah tengah lapa nie...dapat nasi dengan lauk nie pun dah cukup...he3

    BalasPadam
  52. kalau kat johor, daging pun depa buat asam pedas..huhu

    BalasPadam
  53. sedapnya. makan dgn nasi panas panas kan

    BalasPadam
  54. Assalamualaikum...
    Bunda... masuk2 jer dah nampak asam pedas... hehehe...
    nanti bunda buat, hello2 lah yer... anakanda nhhas akan menyusul memberi salam di teratak bunda...
    hehehehe....
    sedappppnyer....

    BalasPadam
  55. sally mmg suka makan asam pedas ayam...! kadang-kadang tukar dgn daging :)

    BalasPadam
  56. wah sedapnya
    nampak pun dah sedap :)

    BalasPadam
  57. buntu gak kdg2 nak msk apa ngan ayam ni
    nti nak try wat asam pedas ayam pulak

    BalasPadam
  58. zam terliur terus tgk masakan pedas2 ni :D

    BalasPadam
  59. wah.. sedap tu bunda.. ada masa boleh aiza mencuba resipi bunda..

    BalasPadam
  60. Assalamualaikum....nampak menarik utk d cuba...

    BalasPadam
  61. 1st time noe rasa asam pedas ayam ni di umah mertua...mula2 pelik...sbb x pernah tengok org masak asam pedas ayam...sedap jugak...

    BalasPadam
  62. Bonda....sedap yer bonda masak...kalo lah bonda nih jadi jiran Umi Qi, byk leh belajar nih...tp nsb baik kenal bonda melalui blog dan intagram...leh cuba nanti bila ada masa...mmg tgk gambar pun tau sedap :D

    BalasPadam
  63. oh..asam pedas ayam~~ menyelerakan..~~hehe..=)

    BalasPadam
  64. Sedapnya asam pedas ayam ni, selalu makan asam pedas ikan ja.

    BalasPadam
  65. Waaaa..boleh cuba resepi nie..t.kasih bonda berkongsi resepi..

    BalasPadam
  66. bonda, tak payah letak daun kesum ea?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak payah....kalau asam pedas ikan sesuailah...

      Padam
  67. bonda, kalau ganti asam jawa dengan asam keping boleh x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bunda tak pernah letak asam keping....cubalah try..

      Padam
  68. feveret suami ena ni.boleh la try resepi bunda pulak

    ena dh follow bunda #1479

    BalasPadam