Rabu, 5 Februari 2014

WW # Siapa Kita Untuk Menghukum.....





66 ulasan:

  1. Hidayah ALLAH maha luas...siapalah kita utk menilai dan menghukum..

    BalasPadam
  2. Betul tu Bunda... dosa mereka dengan Allah telah diampuni bila mereka bertaubat... bagaimana pula dosa yg menghina itu utk meminta maaf pada yg dihina tu kan Bunda... bersama-samalah kita muhasabah diri :)

    BalasPadam
  3. Betul tu Bunda. Kita tak tahu hidayah Allah macam mana.

    BalasPadam
  4. Semoga Allah bimbing kita semua jadi baik.

    BalasPadam
  5. betul tu
    pengakhiran kita yang lebih penting
    moga berakhir dalam husnul khotimah

    BalasPadam
  6. Betul tu Bunda. Peringatan buat diri sendiri juga.

    BalasPadam
  7. kalaulah semua mampu berfikir seperti ini....

    peringatan yang baik, bunda. :)

    BalasPadam
  8. semoga hidayah menjemput..
    apa2 pun kita kena istiqomah diri kita sendiri..
    terima kasih atas peringatan ini Bunda =)

    BalasPadam
  9. alhamdulillah... bagus perkongsian ni bunda~ moga dapat membuka mana2 hati diluar sana yang berperangai seperti itu. Bagus untuk renungan dan peringatan kita bersama. Khususnya kpd diri ini... tq bunda~

    BalasPadam
  10. mintak izin share di fb saya yer bunda.. :)

    BalasPadam
  11. betul tu. ada org boleh berubah jauh lebih baik dr kita sangka.

    BalasPadam
  12. salam pagi...betullah siapalah kita utk menghukum seseorang sbb kita juga tidak sempurna n sering berbuat dosa tanpa sedar...hanya Allah yg mengenali setiap hambanya n berhak memberi hidayahnya pada tika mana yg dimahukannya samada esok lusa tahun depan abad depan ...kan

    BalasPadam
  13. Salam pagi Rabu,..
    sangat setuju dgn semua kata2 di atas Bunda... bukan tugas kita utk menghukum:)

    BalasPadam
  14. betul tu Bunda..sebaiknya kita galakkan dan berikan sokongan ; fenomena terkini ramai dikalangan org seni sudah berhijrah..mereka ini adalah public figure, ramai pengikut...dan moga bermula jadi ikutan akan terus mengamalkannya dgn keikhlasan yg datang dengan sendirinya...berubah dari baik kepada yg lebih baik untuk mengisi kehidupan..

    BalasPadam
  15. ya betul. jgn menghukum tapi menegur. kes yg mcm ni la kekadang rasa mcm kita tak layak untuk menegur. siapa tahu kita sendiri pun akan berubah ke arah yang mcm mana kan..

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum bunda, benar. sekadar menegur tiada salahnya tapi bukan dengan kejian. Semoga dipermudahkan urusan untuk sahabat2 kita semua dalam urusan penghijrahan ke arah lebih baik. in shaa Allah. terima kasih untuk perkongsian ini (",)

    BalasPadam
  17. Salam Bunda... kita ni bukan siapa2 dan tiada hak untuk menghukum makhluk lain... Allah saja.. Dont Forget Allah swt...

    BalasPadam
  18. sentiasa bersangka baik dengan orang lain..kita sendiri pun tidak tahu pengakhiran kita nanti bagaimana. semoga hidayah Allah itu milik kita semua.

    BalasPadam
  19. Betul tu... idah setuju sangat...! selagi belum 'tutup mata' setiap insan diberikan peluang yang sama untuk bertaubat...

    BalasPadam
  20. betul tu bunda.....siapalah kita untuk menghukum...

    BalasPadam
  21. setuju dengan apa yg bunda kongsikan..siapa kita untuk menghukum..dunia berputar ibarat roda..siapa tau terjadi sebaliknya :)

    BalasPadam
  22. yup betul tu setuju sgt tu bunda

    BalasPadam
  23. nice job bunda
    kita mencari penghormatan di sisi Allah, siapalah manusia lain utk menghukum kita
    BW & followed here

    BalasPadam
  24. Betul sangat tu Bunda... siapa kita nak menghukum sesama manusia...

    BalasPadam
  25. Subhanallah.. Allah jua yg berhak atas segalanya.. semoga kita semua ttp berada diatas jlnNya yg lurus... aamiin.. Salam Rabu bunda.. :)

    BalasPadam
  26. Saya belajar untuk tidak judge orang, sama ada dari segi dalam hati atau terangan. Daddy Ziyyad yang sedarkan saya tentang itu.

    BalasPadam
  27. Islam juga mengajar kita utk brsangka baik. :)

    BalasPadam
  28. Allahu Akbar..
    Sesama berdoa untuk kesejahteraan kita.
    Amin

    BalasPadam
  29. Setuju dengan Bunda...Kita tak berhak menghukum seseorang dan tak berhak menambah sesuatu hukuman yang telah diputuskan oleh Allah tapi sebagai rakan yang menyayanginya kita berhak menegur orang itu bagi mengelakkan hukuman Allah kepadanya. Seperti hadis Nabi SAW (riwayat Muslim) kita boleh menegurnya sama ada dengan tangan, mulut atau cuma berdoa dalam hati (ia selemah2 iman)...wallahualam...

    BalasPadam
  30. Betul tu. Macam kawan IM masa belajar dulu, kaki perempuan dan rokok. Sekarang ini berubah menjadi YDP satu pertubuhan Islam.

    BalasPadam
  31. Apa apapun, terima kasih kerana selalu dan masih kunjungi blog IM!

    BalasPadam
  32. Benar. Masa menghukum kita terlupa syurga neraka.....sb perasan holier than thou

    BalasPadam
  33. Pengakhiran hidup kita yang Allah tengok, bukan permulaan hidup..
    Muhasabah diri..

    BalasPadam
  34. Betu tu Bunda..siapalah kita nak menghukum ya..nasib kita sendiri pun belum tentu maacmmamna..

    BalasPadam
  35. setuju dengan kata-kata akak ni, harus di jandikan panduan

    BalasPadam
  36. Assalamualikum Bonda ku sayang,
    Lama umi Qi x jenguk bonda disini...bonda betul sgt2 kata2 ini, biar lah Allah yg bukakan hati mereka...siapalah kita nak judge...kita nih pun belum tentu amal ibadah diterima Allah....SubhanaAllah

    BalasPadam
  37. Betul tu Bunda... siapalah kita untuk menghukum... sedangkan diri kita sendiri x tentu cukup amal ibadat, sama2 kita berdoa untuk jadi yang lebih baik... Peringatan yang baik buat diri sendiri & semua ^__^

    BalasPadam
  38. jgn lah x menegur kalo nampak kemungkaran depan mata tp jgn sampai menghina..

    yak terang terang wat salah jgn la rasa diri tu suci bila ada org menegur atau org menghina.. sbb mmg layak la.. jgn pk esok esok baru nk insaf sbb Allah leh cabut nyawa tu x kira masa.. kot x sempat taubat apa pon x dpt..

    BalasPadam
  39. Setuju..sbb tu kita tak boleh judge org kan Bonda..Allah lebih mengetahui...lama betul JM tak singgah sini

    BalasPadam
  40. hidayah Allah boleh dapatkan oleh sesiapa sahaja.. jangan kita mudah menghukum orang lain

    Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

    BalasPadam
  41. terima kasih kerana sudi follow saya bunda. nice sharing :)

    BalasPadam
  42. salam bunda..
    huhu..betul tu.. terima kasih atas peringatan

    BalasPadam
  43. betul tu bunda...kesilapan lah yg mengajar kite erti kehidupan....


    ape yg terjadi mase silam adalah proses pembelajaran kite dahulu.....

    BalasPadam
  44. Muasabah buat diri sendiri juga.

    BalasPadam
  45. Betul tu bunda, sentiasa bersangka baik, ingatan untuk diri, tq bunda

    BalasPadam
  46. Benar belaka, Bunda. Siapalah kita untuk menghukum sesama manusia. Mungkin hari ni dia paling teruk mana tahu esok lusa bertukar menjadi yang terbaik.

    BalasPadam
  47. Hidayah milik Allah..kita mmg tak ada hak nk menghukum org..entah2 org yg teruk tu lebih baik dan lebih mulia dari kita kan bunda?

    BalasPadam
  48. siapa kita untuk menghukum seseorang tu kan bunda
    syurga dan neraka adalah kerja ALLAH
    meh kita sama-sama bermuhasabah diri

    BalasPadam
  49. betul;tu bunda... yg menghukum Allah je... kita ni hamba layak ke nak hukum hamba yg lain...

    BalasPadam
  50. Kita tidak layak menghukum... Allah yang Maha mengetahui. Berdoa dan bersangka baiklah...kerana diri sendiri pun belum cukup sempurna.

    BalasPadam
  51. assalamualaikum...bunda
    dgn hidayah Allah..insya Allah setiap org boleh berubah asalkn ada keinginan utk berubah.

    BalasPadam
  52. Betul tu,mungkin dia boleh jadi lebih baik dari kita.

    BalasPadam
  53. salam jumaat bunda ituuu.,uhUUu

    BalasPadam
  54. siapalah kita kan..hamba juga

    BalasPadam
  55. conclusion nya, jgn kite pndang rendah pd org kan bunda

    BalasPadam
  56. salam bunda..

    betul tu, jgn pernah bersangka buruk dgn org, jgn sskali mghina,
    semua org xsempurna, mgkin kita lihat sdikit kelemahan seseorng tpi sbnrnya klmhn dri kita lebh bnyk..

    BalasPadam
  57. In Shaa Allah..segalanya diserahkan kpada yg lebih berhak

    BalasPadam
  58. suka sgt kata2 ni. kita tak layak judge org lain kan.

    BalasPadam
  59. peringatan buat diri sendiri juga

    BalasPadam
  60. sangat betul bunda...
    doakan saya juga.. dapat jadi baik hari ke hari...
    huhhuhu... masalah betul bila graf turun naik... tak konsisten / tak istiqamah...
    huhhhu...

    BalasPadam
  61. terima kasih kerana mengingatkan aiza.. betul tu bunda, siapalah kita untuk menghukum mereka.. doakan untuk mereka supaya berubah menjadi lebih baik dan semestinya perbaiki juga kelemahan serta kekurangan diri kita sendiri..

    BalasPadam