Isnin, 30 Jun 2014

Juadah Berbuka Bunda..




Bismillahirrahmanirrahim...

As Salam,

Selamat bertemu lagi dan selamat menjalani ibadah puasa, hari ini hari kedua kita berpuasa di bulan Ramadhan 2014 / 1435 hijrah.

Apa agaknya juadah bersahur dan berbuka kalian semalam yer? Tentu bermacam-macam juadah dan mungkin ada yang sudah mula berkunjung membeli  di bazaar ramadhan kan...  dan mungkin ada juga yang berbuka diluar....di restoren-restoren atau hotel-hotel ternama.

Pada petang puasa pertama semalam bunda tak kemana-mana. Bunda masak untuk juadah berbuka, apa lagi anak-anak semua ada berkumpul.

Dari jam 4 petang bunda dah mula masuk dapur di bantu anak-anak perempuan bunda. Bunda masak  tempe goreng berlada campur udang dan petai, ikan masak kicap, gereng kubis dan sup ayam.

Abang Long tanya " mak nak beli apa-apa ke?... kuih ke lauk ke?"... bunda cakap "tak payah, mak dah masak semua, jangan membazir"..

Bunda juga ada buat puding roti sikit dan pan kek untuk manisan berbuka. Jam 6 .30 petang masak nasi, siap masak semuanya dengan air oren dan kurma untuk berbuka maka mulalah berhidang....ngam-ngam selesai semuanya, azan maghrib pun berkumandang.

Walaupun semua juadah terhidang tapi bunda tak berselera untuk makan nasi. Bunda hanya ambil beberapa keping roti cicah sup, buah kuma dan sekeping pan kek....

Melihat anak-anak berselera makan berbuka .. itu sudah cukup bagi bunda. Perut yang lapar menjadi kenyang , badan yang penat tak terasa langsung.  Yang penting dapat berkumpul dengan anak-anak makan bersama-sama...yang mana jarang -jarang kami dapat rasakan. Begitulah naluri hati seorang ibu. Syukur Alhamdulillah..


*** Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Dan Selamat Berbuka Buat Kalian Semua...

37 ulasan:

  1. kan bunda.. kalau membeli kat param tu rasanya kalau bawak RM50 sure habis..
    tak menahan napsu tak boleh nak kawal.. semua nampak semua nak..

    BalasPadam
  2. Terbayang tempe. My feveret tu bunda.

    Klo boleh tak nak gi param ☺

    BalasPadam
  3. Salam bunda.
    Zura pon teringin jugak nak berbuka bersama mak ngan ayah.
    apakan daya.. x dapat nak balik. jumpa raya ini jer lah.. :)

    Selamat berpuasa buat bunda.

    BalasPadam
  4. iyalah bunda. dapat makan dan berkumpul bersama anak., kenyang kita dibuatnya..

    p/s eheemmm..saya top5 pengomen yer..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye anim top5..selamat datang...terima kasih...

      Padam
  5. lebih enak dibuat sendiri..
    tambahan air tangan ibu memng lazat

    BalasPadam
  6. Air tangan mak lah yg paling Sedap bunda.. Selamat berbuka bunda..

    BalasPadam
  7. kat bazar belum tentu sedap..tambahan pulak dia org masak seawal pagi lagi..kalua kerabu tu rasa dah lain mcm dah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dah kata mak nak masak semua juadah....memang tak bagilah anak2 membazir lagi membeli...takut tak abis.nanti membazir..
      Kecuali time2 kemalasan memasak tu sekali2 pergi kugak membeli serba sedikit di PARAM...biasanya kuih muih lah...

      Padam
  8. Salam Ramadhan Bunda........
    Air tangan ibu memang sedap

    BalasPadam
  9. sedapnya masakan bunda,
    kenapa takde selera bunda
    take care yea :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bulan2 puasa ni bunda memang kurang makan nasi...
      bersahur lagi lah...

      Padam
  10. Salam Bunda. Saya setuju bab naluri seorang ibu tu. Penat cemana pun, saya lebih suka masak sendiri mana benda yang saya boleh. Anak-anak pun lebih puas makan menu yang kita masak berbanding yang beli.

    Selamat menjalani ibadah puasa, Bunda.

    BalasPadam
  11. betul tu, masak sendiri lebih sedap dan jimat.

    BalasPadam
  12. wlpn simple tp msk sendiri lagi puas hati..

    BalasPadam
  13. sihat menu berbuka bonda. salam ramadhan

    BalasPadam
  14. Salam Ramadhan bunda.
    Semoga ada keberkatan puasa kita tahun ni.

    Dah dua hari puasa belum ada kesempatan untuk berbuka di rumah sendiri lagi sebab dulukan umah mentua dan mak.

    Hari ni start open kitchen, berketuntang di dapo. Hihi :)

    BalasPadam
  15. Sedapkan kak makan roti cicah sup. Nak buat jugak la.

    BalasPadam
  16. PUASA PERTAMA SAYA BERBUKA DI RUMAH MERTUA, PUASA HARI KEDUA PULA BERBUKA DI RUMAH EMAK SAYA.. :)

    BalasPadam
  17. Salam tiga Ramadhan Bunda...

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum bunda, Salam Ramadhan buat bunda sekeluarga.. makan masakan air tangan ibu adalah terbaik ~~~

    BalasPadam
  19. Salam Ramadhan buat Bunda sekeluarga... slmt menjalani ibadah puasa.. :)

    BalasPadam
  20. alhamdulillah.
    sama la mcm saya bunda.
    itu sbb saya selang seli kan menu. bihun, nasi, bihun, nasi, spagethi, nasi.. haa giteww

    selamat berbuka..
    masak apa hri ni bunda?

    BalasPadam
  21. Kalau rajin dan pandai memang bestlah banyak boleh dibuat
    Kakak ni banyak membeli aje KN

    Apa pun selamat berpuasa kakak ucapkan walau dah 3 hari...
    Moga ibadah kita diterima Allah hendaknya.

    BalasPadam
  22. selamat menjalani ibadah puasa buat Bunda sekeluarga...

    suami idah... kalau kita masak la pun banyak mana... dia tetap nak pergi bazar ramadhan jugak... walaupun 1 jenis kuih ker... mesti dia nak beli... dia suka kemeriahan bazar tu yang di bulan lain tak dapat camtu... :D kadang2 jadi merajuk pun aderr... hik3x...

    BalasPadam
  23. Selamat berpuasa Bunda...masuk hari ke 4 ni...noe x pergi lagi ke pasar ramadhan...bila anak2 berselera makan...kita yg masak ni rasa puas hati...

    BalasPadam
  24. Selamat berpuasa bunda... masakan arwah ibu la yg paling saya rindukan... tgk menu bunda ni, teringat kat arwah ibu saya...

    BalasPadam
  25. juadah berbuka CN pun simple jer, mmg tak heran sangat makanan, yang paling penting adalah air big glass ! hehe

    BalasPadam
  26. saya rasa nak menangis pula bila bunda kata kenyang dok tengok anak-anak makan
    tulah sifat ibu, bulan posa ni asyik teringat kat mak
    walhal tinggal dekat aje

    BalasPadam
  27. salam bunda,..
    sedapnye..cma pun dah rasa tak nak mkn nasi..nk mkn yg ringan2 je..
    alhamdulillah..selamat berbuka bunda..masak ape hari ni?

    BalasPadam
  28. Betul tu, Bunda. Jadi mak ni cukup gembira kalau dapat memenuhi keperluan keluarga. Saya belum teringin nak ke pasar Ramadhan. Setakat ni takda apa yang nak dicari. Semua pun masak sendiri. Pandai-pandailah bertungkus lumus sendirian di dapur mengejar waktu berbuka.

    BalasPadam
  29. Salam bunda, bg Jm lebih puas hati masak sendiri d umah

    BalasPadam
  30. Fahamnya bunda......kalau dah namanya ibu. Penat dan happy bercampur tu yg jadi tak berselera tu Bunda

    BalasPadam
  31. Bazar bukan sedap pun. Ayu pun jarang ke bazar..

    BalasPadam