daging masak hitam |
Bismillahirrahmanirrahim, As Salam....
entri sekali ini untuk penghujung tahun 2014
ni bunda ingin berkongsi satu lagi resipi untuk kalian semua, jom kita
lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.
Bahan2nya:
* 1 kg daging (potong dadu kecil, cuci dan ditoskan)
* kicap pekat manis lebih kurang 1/2 cawan (bunda suka guna kicap ABC saus manis/boleh ditambah jika perlu)
* kicap masin (agak2lah kemasinannya, so tak payah letak garam lagi)
* 1 cawan kerisek.
* 1 cawan air asam jawa.
* air secukupnya.
* 10 biji bawang kecil (hiris separuh & tumbuk lumat separuh)
* 1 biji bawang besar (dihiris kasar untuk dimasukkan kemudian)
* 1 inci halia (tumbuk lumat)
* 3 batang serai di ketuk.
* sedikit minyak masak.
* 1 s/besar serbuk cili
* 1 s/kecil serbuk jintan putih
* 1 s/kecil serbuk jintan manis
* 1 s/besar gula merah (sekiranya tak nak manis tak payah letak)
* serbuk perasa.(bunda letak serbuk maggi cukup rasa)
Cara2 memasaknya:
@ Daging yang telah dipotong dan dibersihkan diperap dengan bawang tumbuk, halia, serbuk cili dan jintan2, kicap manis dan masin. (perap dalam 30 minit)
@ Panaskan kuali dan sedikit minyak masak, tumis bawang hiris hingga kuning masukkan serai di kacau2 kemudian masukkan daging perap tadi. Kacau2 sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan tambah air secukupnya untuk memasakkan daging hingga empuk.
@ Apabila airnya separuh kering masukkan kerisek, gula merah, garam dan serbuk perasa secukup rasa. Kacau2 selalu takut melekat dibawah.
@ Apabila daging hampir kering masukkan bawang besar hiris.. kacau2 hingga kering dan berminyak. Boleh juga guna ayam, tapi tak payahlah perap lama sangat.
*** Siap untuk di hidangkan.
Bahan2nya:
* 1 kg daging (potong dadu kecil, cuci dan ditoskan)
* kicap pekat manis lebih kurang 1/2 cawan (bunda suka guna kicap ABC saus manis/boleh ditambah jika perlu)
* kicap masin (agak2lah kemasinannya, so tak payah letak garam lagi)
* 1 cawan kerisek.
* 1 cawan air asam jawa.
* air secukupnya.
* 10 biji bawang kecil (hiris separuh & tumbuk lumat separuh)
* 1 biji bawang besar (dihiris kasar untuk dimasukkan kemudian)
* 1 inci halia (tumbuk lumat)
* 3 batang serai di ketuk.
* sedikit minyak masak.
* 1 s/besar serbuk cili
* 1 s/kecil serbuk jintan putih
* 1 s/kecil serbuk jintan manis
* 1 s/besar gula merah (sekiranya tak nak manis tak payah letak)
* serbuk perasa.(bunda letak serbuk maggi cukup rasa)
Cara2 memasaknya:
@ Daging yang telah dipotong dan dibersihkan diperap dengan bawang tumbuk, halia, serbuk cili dan jintan2, kicap manis dan masin. (perap dalam 30 minit)
@ Panaskan kuali dan sedikit minyak masak, tumis bawang hiris hingga kuning masukkan serai di kacau2 kemudian masukkan daging perap tadi. Kacau2 sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan tambah air secukupnya untuk memasakkan daging hingga empuk.
@ Apabila airnya separuh kering masukkan kerisek, gula merah, garam dan serbuk perasa secukup rasa. Kacau2 selalu takut melekat dibawah.
@ Apabila daging hampir kering masukkan bawang besar hiris.. kacau2 hingga kering dan berminyak. Boleh juga guna ayam, tapi tak payahlah perap lama sangat.
*** Siap untuk di hidangkan.
Malam tadi baru jer pekena sup daging, pagi2 ni dah dijamu mata pula dgn daging masak hitam...tersangat2lah menyelerakan. Harap2 tghari ni pergi kenduri adalah lauk ni...hehe.
BalasPadamSaya ni makan buleh le bunda...nak buat, takut yg warna hitam tu je yg menjadi tapi rasanya kelaut...haha!
mudah dan menyelerakan ...budak2 tentu lagi menggemari resepi ni kan bunda.
BalasPadamooooo... kena perap dulu ke... hihi.. sebelum ni saya terus masak gitu je., ok, boleh try yang ni pulak.. :)
BalasPadambunda hantar sepinggan kat yan...yan kalau mak masak daging hitam ni tak payah makan dengan nasi..yan ratah aje
BalasPadam.
DAGING MASAK HITAM NI MMG SEDAP XJEMU MKNNYA...
BalasPadamSedapnya... sesuai sgt buat hidangan hari minggu ni hehee. Kalau tak makan dgn nasi.. makan dgn nasi himpit atau lemang segera pun sedap juga sgt2. Marveles!!...
BalasPadamSalam ceria hari minggu buat Bunda sekeluarga.. :) :)
terima kasih bunda resipi ini, akan cuba beli bahan hehehe..resipi terbaik
BalasPadamMakan dengan nasi minyak pas tu ada acar mentah sikit...wusshhh...sedap...
BalasPadamsaya nak try buat kat ayam lah,, tq bunda sare resepi :-)
BalasPadamselalu makan kt kenduri kahwin...suka kuahnya, gaul dgn nasi panas..huhu..
BalasPadamDalam usia yg semakin senja ini saya dah cuba kurangkan makan daging, tapi bila kenduri bedal juga....
BalasPadamnti nor nk msk jugelh...
BalasPadamjrg juga mkn daging... sesekali hantam juga..
Sedapnya bunda..makan dengan nasi panas..tak pun makan dengan ketupat..terima jasih kongsi resipi..
BalasPadamsedapnya
BalasPadamsedap..dah lama tak masak daging masak hitam..
BalasPadamBunda, kalau daging masak hitam ni memang fevret saya sesangat.
BalasPadamKalau jumpa kat kenduri memang saya sental.
Bilalah nak try ni :D
Padamsedap nyer... all time fav ;)
BalasPadamdaging masak hitam ini, memang menyelerakan terutama untuk majlis kenduri kahwin.
BalasPadamWalaupun rupa hitam berkilat namun menjadi sukaan ramai...yummy..
Padamnampak sangat sedap...pasti rasa pown sedap....cantik hiasanya...
BalasPadamAduyai sedapnya bunda...sygnya saya tpaksa bpantang daging skang ni...huhu...
BalasPadamBoleh jer tukar dgn ayam, bunda pun pernah masak ayam masak hitam...bahan2 dia sama...
PadamHujan-hujan ni masak apa saja sume laju je... Lagi2 kalau anak-anak ramai kat rumah. Saya jamu mata je kat 'umah' KN ni... Nak buat malas kot, pasal sensorang je kat rumah!
BalasPadamnilah dinamakan hitam, mutu, keunggulan bunda..Antara makanan peberet sy juga ni..tp sy selalu buat versi malas..takde jintan2 n kerisik semua.hehe yg bunda ni complete semua..mesti sedap.hiasan pun cantik!
BalasPadamKalau ada kenduri yang menghidangkan daging masak hitam lauk lain kak zai tak ambik dah. Lauk feveret hihi...
BalasPadamBunda, sama la ju pun suka kicap ABC Saus tu...rasa sedap sgt kalau guna dalam masakan...sedap yer daging masakan bunda...aummmmmmm
BalasPadamsalam Bunda,
BalasPadamsaya tumpang lalu dan singgah di sini..
boleh cuba resepi ni Bunda ni nanti... (mintak izin .. ;) .. )
selamat menyambut tahun baru ya Bunda..
saya suka makan daging masak hitam ni
BalasPadammak saya masak sedap daging masak hitam ni
tapi kalau saya yang masak, entah jadi apa...hehe
assalam bunda, sihat !
BalasPadamsedapnya.selalu saya buat guna rempah yg beli dgn izan mama mia tu je.
thanks bunda berkongsi resepi
terima kasih
BalasPadamboleh try utk berbuka nanti
Mcm bes..nk cuba..thanks bunda
BalasPadamMcm bes..nk cuba..thanks bunda
BalasPadam