Isnin, 15 Disember 2014

Susu Basi



Bismillahirrahmanirrahim, As Salam....

Ingat tak lagi dengan Zarif budak keletah umo 4 tahun tu?... harini bunda nak cerita tentang dia lah ni...sejak dah 4 tahun ni mommy zarif cuba pisahkan dia dengan botol susu...nak minum susu ke apa ke minum dalam cawan jer...kata dah basar...

Tapi budak ni memang payah sikit , banyak songelnyerr......banyak sangat alasannye....ntahlah agaknyer dia rasa tak puas kot minum dalam cawan. Satu hari tu mommy zarif  hantar zarif ke rumah bunda macam biasa dan ada susu sedia dah bancuh dalam botol...mommy pesan   " zarif nanti abiskan susu tu..dah lama dah mommy buat"..... tapi dia tak nak minum......biasa nye berbotol-botol sehari dia langgah susu botol...bila bunda suruh minum dia cakap "tak nak, susu basi"..mungkin jugak, sebab mommy cakap dah lama dah dia buat.  Last-last bunda buang jer...seharian dia kat rumah bunda hari tu tak minum susu... minum air kotak dan vitagen jer.

Besok nyer bila dia datang rumah bunda seperti biasa.. macam tu jugak...susu tu sampai terbiar jer situ....nak suruh masuk dalam cawan minum.. memang tak nak lah dia....Bunda tanya dia..."kenapa zarif tak nak minum susu ?..dah lama dah ..dah sejuk dah" dia jawab "tak nak lah.. tak sedap,  susu basi"..." basii?..ok, nanti mak buat yang baru yer..."  Pun dia tak nak minum jugak...masih dia cakap susu tu susu basi... sampai sudah, buang jer.

Petang tu masa mommy zarif datang jemput...bunda bagitahu yang zarif dah dua hari ni tak nak minum susu ...dia cakap susu basi.  Rupa-rupanyer mommy cakap dia dah tukar susu yang perisa biasa dia minum tu ke perisa 'Honey'... sebab tu lah kot dia tak nak minum......susu basi lah konon..rupanya dia tak suka perisa 'honey' tu...ada-ada jer budak ni..



Bunda ngan mommy  ingatkan okay lah jugak tu...kot dia terus berhenti minum botol...bagus lah tu, rupanyer tak jugak..  Sebaliknya, dia mengajar kita orang balik.....

"masuk ribena dalam botol... pastu, minum ribena botol jer lah....zarif tak nak minum susu botol dah...susu basi...

Sejak hari tu seharian dia minum ribena jer....berbotol-botol pulak ganti susu... tak nak masuk dalam cawan.. Kalau paksa nanti,  mengamuk pulak dia satu taman tu nanti... ikut kan ajer lah...janji aman dunia ni.. Itu lah kisahnyer Si zarif dengan susu basi ...





*** Belanje sekeping gambar terkini budak pintar banyak songel ni...hihi



49 ulasan:

  1. Haha.. gitu pulak ya Zarif. Kalau susu jadi basi, ribena takpe.. akal budak2 ya.. kelakar kadang2 dan pastinya memghiburkan .. kena slow2 la kot proses pisahkan ni.. saya tak buat lagi utk anak saya, ingatkan takpe kot tunggu dulu lagi sikit masa..

    BalasPadam
  2. Tengah sedap minum pakai botol lagi tu hehee.. nanti dah bosan berhentilah dia... :D :D

    BalasPadam
  3. alala zarif masuk jendela maya lagi..semakin besar sihat. tak apa bunda layan ja budak2 kena beri limpahan kasih sayang tanamkan agar membesar jiwa murni..anak yang baik nanti..

    BalasPadam
  4. terlalu kerap minum air dari botol susu.. boleh menyebabkan botol susu caries..
    seeloknya anak2 digalakkan minum guna cawan seawal usia setahun..(sekadar pandangan .. :))

    BalasPadam
  5. bagus dah tukar honey..bagus untuk kuatkan antibody tak mudah jangkitan penyakit...tapi minum dalam cawan ya zarif

    BalasPadam
  6. manyak songel manyak ragam n banyak akak kan bunda.. same la itu si twin..cucu bunda tu, heee~ amboi zarif rambut curly laaa... aunty suke tgkkk... kalo tgk ni mane tau baby kuar nnt pun rambut curl, heeee~

    BalasPadam
  7. satu tips yg bagus... saya rasa honey yg diguna tu jenis yg original tak.. yg original memang ada rasa masam sikit...

    dulu pernah orang ajar kat kakak saya, nak suruh anak cerai susu, letak sikit hempedu kat puting biar budak tak suka... kalau tak nanti sampai besar nak menetek jer...

    BalasPadam
  8. HEH..HEH...MCM2 RAGAM ZARIF NI..MAKIN BESAR MAKIN BIJAK...

    BalasPadam
  9. Macam ni jadinya. Harap nanti tak ada dah kes 'susu basi'

    BalasPadam
  10. Suka tgk rambut zarif ☺

    Sama mcm anak dara saya. Susah nak soh minum dlm cawan. Nak botol jugak. Thn depan nak skolah dah ni. Tak tau mcm mana nak cerai botol ni bunda.

    BalasPadam
  11. beberapa peringkat dari baby sampai dah berjalan alhamdulillah dah dihadapi.

    tetapi proses nak pisahkan dari botol belum dihadapi. ada tips tak bunda?

    BalasPadam
  12. Hihi... boleh pulak dia reka cerita susu basi.
    Budak dah cerdik dia rasa tak sedap itu yg dikatanya basi.
    Nak pisah botol memang payah KN..

    BalasPadam
  13. mestilah nak ribena..baru ada class kat zarif...

    BalasPadam
  14. hahahahahaha.. sabor jer lah.. nak jugak dia pakai botol.
    anak zura masa kecik pon x suka minum pakai cawan.
    kalo suh minum jugak.. dia minum sikit jer.
    tapi kalo pakai botol.. elok plak dia habeskan sebotol susu tuh.

    BalasPadam
  15. Budak cerdik mesti ada jawapannya...

    BalasPadam
  16. Haha. . Rupanya disebabkan bertukar susu dia kata susu basi.

    BalasPadam
  17. Sampai masa dia akan berhenti.

    Anak2 kak zai minum susu dalam botol sampai umur 10 tahun. Kalau guna cawan mereka tak minum sebab itu biarkan aje minum dalam botol.

    BalasPadam
  18. Susah jugak nk ajar anak mnm susu guna cawan.. diorg tak puas agaknye.. klau kai botol blh baring2..

    BalasPadam
  19. Anak saya yang last tu, ibunya sedang usaha nak ceraikan susu badan.. Dah mula minum dalam botol, tapi dia tak suka juga..

    BalasPadam
  20. Comeinya la zarif ni... anak saya pun sama la bunda.. kalau tukar susu... confirm tak minum... lastnya terbuang je...

    BalasPadam
  21. Baru nak tulis panjang akalnya, Puan Kamsiah pula dah tulis.

    Heheheeeee......

    BalasPadam
  22. susahnya nak berhentikan budak menyusu botol. kalau org dulu2 boh jadam..hehe

    BalasPadam
  23. comel je..minum susu basi ya zarif..he..he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana ada minum susu basi, minim ribena lah...

      Padam
  24. x leh minum susu guna botol lg...boy kan dah besar!

    BalasPadam
  25. Salam Bunda,

    Macam-macam hal ya Zarif ni! Kelakar betul. Dia pulak yang ngajar kita ya!

    BalasPadam
  26. cute zarif ni, saya suka rambut dia
    lepas tu dia dah tak minum susu dah la bunda ya
    kesian dia hehe

    BalasPadam
  27. Teringat kat anak saya yang akan naik tahun 1 pada tahun hadapan. Lagi teruk umur 5 tahun pun masih tak berhenti susu botol. Tapi Alhamdulillah bila masuk prasekolah, pandai berhenti sendiri. Dia cakap dah sekolah tak payah minum susu. Saya gelak aje. Pandai dia buat keputusan sendiri.

    BalasPadam
  28. lohhh igt mati2 xmau mnm susu botol dah
    lagi cerdik pulak suh buatkan ribena dlm botol hahaha

    BalasPadam
  29. Bukan mudah nak paksa budak-budak cerai susu. Anak-anak saya dulu, saya buat macam-macam nak beri mereka benci kepada susu tapi tak berkesan. Bila puting botol diletak benda pelik, ada saja idea mereka untuk membasuhnya...

    BalasPadam
  30. Dia tetap nak minum dalam botol... Memang sukar nak dipisahkan, tapi nanti akan cerai sendirilah tu. Alahai, bunda kan banyak pengalaman ni... :)

    BalasPadam
  31. tahu pulak dia eh 'susu basi'...agaknya dia tahu tak mcm mana rasa susu basi tu...Zariff dah besar yg syg..tak perlu isap botol lagi wlaupun hana minum ribena...

    BalasPadam
  32. comelnya zarif,keletah sungguh dengan susu basi..budak klu dh biasa dengan botol mmg susah nk berenti.anak sy aiman baya zarif ni dulu klu susu mesti nk dlm botol.peliknya air lain dia pandai minum pakai cawan..klu susu sanggup tak minum klu letak dlm cawan..lama2 stopkan terus susu..tu pun ambik masa jugak

    BalasPadam
  33. budak zaman sekarangni macam2kan m,... masa bunda jaga anak2 dulu der tak perangai laguni...
    tapi tuler sebab diaorangni bijak2 belaka kita yang dewasa kena lebih bijakkan...

    BalasPadam
  34. kite nk kene kan dia tp kite yg kene balik hehhehe.... bijak2

    BalasPadam
  35. budak2 sekarang bijak sangat. sampai tak terlayan soklan dorang tu -_- geram pun ada dalam sayang, hehehee

    BalasPadam
  36. salam bunda ..
    mula2 susu, lps tu ribena..
    nanti besar sket lg .. air2 botol pula ..
    minuman ngikut umo budak2

    BalasPadam
  37. Salam bunda...

    Har3 mcm2 perangai bbudak ni kan...byk songel...?yela tuh...

    BalasPadam
  38. Salam Bunda,

    Baru sampai ke sini hari ni ^_^

    Comellah Zarif ni. Baguslah Bunda dia sendiri berhenti menyusu. Jadi sekarang ni hisap ribena dalam botol jelah ya.

    BalasPadam
  39. asalam Bunda..apa khbar Bunda hr ini..hrp Bunda siha2 sj hari ini..
    sy pn tengah berusaha nak biasakn nak minum guna gelas..prnh sekali ank nak lepas tu dia tak nak..nak botol jg..aduhh...

    BalasPadam
  40. Hi Zarif,
    Lepas ni boleh la Zarif minum susu dalam cawan macam anak aunty tau.. Setahun lebih dah tak minum botol. HEHE

    BalasPadam
  41. syok sangat dia minum dalam botol ye.. tak tau la anak saya nanti macam mana.. hehehe tapi anak saya lak x nak minum dalam botol nak dalam gelass... aihhh

    BalasPadam
  42. hihi.janji kena masukkan dalam botol juga kan.sabaq je la..
    bijak bijak

    ppsstt: bunda.. betul tu, saay suka siapkan kerja awal awal pastu dpt gomol.baby puas puas. hihi

    BalasPadam
  43. Amboi dia yang ajar mama pulak ye.
    Ermmm..samalah anak saya dah 5 tahun lebih pun xmo lekang dari botol susu.

    BalasPadam
  44. comel jer erk muka jawab susu basi..huhuhu..anak ti bunda 5 tahun ni hisap botol..xtau dah nak buat macamana..huhuhu

    BalasPadam