Selasa, 17 Mac 2015

Telefon Bimbit Dulu Dan Sekarang...

dari google



Bismillahirrahmanirrahim...As Salam...


Kalian ingat tak lagi jenama henfon pertama yang pernah kalian pakai?

Kalau tak salah bunda pada awal tahun 90 an telefon bimbit/henfon  baru saja masuk dan diperkenalkan di negara kita. Semasa itu telefon yang jenis gedabak besar macam walkie talkie dan bertanduk macam dalam gambar di atas tu. Arwah suami bunda ada  pakai jenis ni urusan kerja jenama motorola.

Tak lama pada itu dalam sekitar pertengahan tahun 90an semakin ramai yang menggunakan telefon bimbit/henfon. Kebanyakannya dalam golongan mereka yang bekerja dan ahli perniagaan.  Jenama yang paling popular masa tu adalah Nokia dan Motorola.

Masuk pula tahun 2000 penggunaan telefon bimbit semakin berleluasa dengan model yang agak moden dan kecil. Bukan saja dikalangan pekerja dan korporat....malah anak-anak sekolah menengah dan pelajar IPT juga sudah ramai yang pakai.  Masa itu anak-anak bunda yang berdua itu pun tergedik-gedik nak pakai. Tapi kami tak mampu. Cuma mampu tengok saja anak-anak lain pakai. Lagi pun rasanya tak perlu lagi pelajar sekolah menengah mengguna telefon bimbit, tak berkepentingan lagi pun....ketika itu.


henfon pertama (Nokia 2300) dan terkini bunda (Samsung Galaxy Y Duos)


Lewat tahun 2007, kemasukkan telefon bimbit berbagai jenama dan model semakin banyak di pasaran...bukan telefon bimbit saja malah gadjet lain seperti komputer riba dan alat-alat permainan juga semakin bertambah. Bukan di kalangan pekerja sahaja yang mengguna , ibu-ibu dan suri rumah juga  atok nenek yang kat kampung pun sudah ramai menggunakan telefon bimbit. Begitu juga dengan anak-anak bunda...lagi pun masa tu mereka pun dah di peringkat IPT. Sorang kat Perak sorang kat Shah Alam.

Bukan anak-anak saja, bunda pun tak ketinggalan juga, gambar yang dua di atas tu henfon pertama dan terkini bunda. Satu Nokia dan satu lagi Samsung Galaxy Y Duos yang kecil cinonet. Ada satu lagi selepas yang pertama tu bunda trade in untuk beli yang baru tetapi tak lama...bunda beri anak ketiga semasa dia masuk asrama. Jenama Nokia juga.


antara koleksi keluarga bunda

Ini adalah koleksi telefon bimbit keluarga bunda sehingga kini yang masih ada, ada beberapa buah lagi dalam simpanan anak-anak. Lepas jenama Nokia ketika itu jenama Blackberry dan Sonny Ericsson pula mendapat tempat. Sama lah bunda juga tak ketinggalan...yang warna pink kat atas yang jenis lipat bukak katup tu bunda punya (Sony Ericsson Z750)....satu lagi yang hitam anak punya (Sony Ericsson Z558). 

Bunda suka pakai dan sayang sangat 'Si Pinky' ni. Lama juga bunda guna sehinggalah rosak baru pakai Samsung. Lagi pun 'Si Pinky ' pemberian/hadiah  terakhir dari orang yang tersayang... Walau pun dah rosak tetapi masih baik dalam simpanan bunda sebagai kenangan.

Kini bunda dan anak-anak pakai bermacam-macam jenama henfon..Samsung, Lenovo, iPhone, Blakberry dan Oneplus One... tapi bunda sendiri masih dengan Samsung comel tu.

 Walaupun Samsung bunda yang kecil cinonet dan tak secanggih mana pun tapi dah banyak jasanya sejak bunda menceburkan diri dalam dunia blogging ni. 'Cinonet' itulah bunda guna untuk ambil gambar dan blog walking...sampai berpinau mata bunda... halus sangat. Cuma sejak kebelakangan ni henfon bunda tu selalu meragam jugak, selalu  'hang'.. bila snap gambar dah tak cantik...blur...Anak bunda kata dah kena virus.

Dahlah pc bunda yang bunda pakai ni dah 'nyawa-nyawa ikan'... menanti masa jer nak KO terus...setakat nak update entri bolehlah...untuk blogwalking bunda selesa guna henfon jer... boleh bawa kemana saja kan...

Pernah juga bunda berangan-angan nak tukar pakai yang lebih canggih dan besar sikit...tapi 'Cinonet' bunda tu masih ok lagi. So pakai jer lah...buat apa nak membazir ye tak?

 Sedang bunda update entri ini untuk simpan draft, dan dok berangan-angan henfon canggih ......Abang Long kol bunda dari Mc Donald siap tanya "mak nak kirim makan apa?...orang kat Mc D ni?".. bunda pesan burger jer lah.... tak lama pastu Abang Long balik...pastu kan....

                                                                     v

                                                                     v

                                                                     v

                                                                     v

                                                                     v                                      

                                                                     v

                                                                     v

                                                                     v

                                                                     v

                                                                     v



                                           


Tetiba Abang Long keluakan benda alah ni letak atas meja bersama burger...  "untuk mak....kan mak cakap pc mak dah 'nyawa ikan'...tapi untuk buat panggilan mungkin mak tak selesa, besar sangat...untuk update FB atau bayar bills online boleh lah"..(abang long tak tahu mak dia blogger)



*** Alhamdulillah...ibarat angan-angan, menjadi kenyataan...tq abang.



45 ulasan:

  1. he he pndai u buat suspen na...mata kami turun turun turun .aik hdphone baru ropanya..

    BalasPadam
  2. Wah bestnya bunda dapat handphone baru. Hehe... Jgn2 abg long tahu ibunya blogger... Tu yg bg handphone tu. Hehe... Lama tak jengok blog bunda.

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah tahniah Bunda.. mudah2an bertambah lagi berkat & rezeki abg long.. aamiin.
    Bertambah seronoklah berblogging lepas ni Bunda hehee... :)

    BalasPadam
  4. wah bunda dah dapat handphone baru ya....ialah bunda satu ketika dulu handphone besar kadang macam botol air rupanya.handphone pertama bunda tu macam handphone pertama anak sulong sya masa sekolah rendah dulu dibelinya guna duit yg dikumpul sendiri.,skg di IPTmasih digunakan lagi buat spare wlpun dh ada hphone yg lebih canggih..

    BalasPadam
  5. assalam Bunda..Tahniah dapat hadiah dari abang long..

    BalasPadam
  6. assalamualaikum bunda...insha Allah sy doakan rezeki bunda bertambah2 lagi mase akan datang....sy baru follow bunda....:) jom singgah blog sy pulak bunda...hehe

    BalasPadam
  7. wah dpt galaxy tab tu..xder mslh lg nk blogging...along anak yg fhm mslh ibundanya...

    BalasPadam
  8. Seronoknya dapat hadiah. Moga murah rezeki selalu.

    BalasPadam
  9. Bestnya hadiah! Entah2 si abang long dah jadi silent reader blog KN...saja je dia buat donno.

    BalasPadam
  10. Handphone hat macam walkie talkie tu berat Yarabbi..hehe

    BalasPadam
  11. baiknya abang long....tahniah kak...selamat
    berblog dengan jayanya

    BalasPadam
  12. wahhhh thumbs up abg long! mak senyum smpi blkg telinga ;-)

    BalasPadam
  13. Bagusnya abg long. Cam paham je mak dia nak fon baru ye.

    Akk sy pun bw dgn fon je. Cam nak terkeluar biji mata ni ha. Tp senang. Boleh bw di mana mana saja. Lgpun senang nak update blog.

    BalasPadam
  14. HP pertama sy dulu Nokia bunda 3360 kot klu tak salah,lupa dah..

    Alhamdulillah rezeki bunda.bagus Abang long Gembira kan hati bunda.

    BalasPadam
  15. alhamdulilah....sejuk perut ngandung kan anak macam abg long ni kan kak...

    hp pertama yan alcatel..tukar nokia..last sekali samsung

    BalasPadam
  16. wah abng long belikan tab tu! senyum lebar bunda lepas ni ye =)
    saya dulu pkai nokia 3310, yang pertama dimiliki sebelum berubah kepada yang ada sekarang
    itupun mychintahati beri sebagai hadiah anniversary, alhamdulillah
    janji boleh digunakan

    BalasPadam
  17. Salam. Hee untunglah mak dapat telefon besar gedabak hadiah dari abang long. Siapalah tak sayang emak, tapi ada kan makk, kanns ;D

    BalasPadam
  18. Henfon pertama saya Nokia 3350, isteri pula Alcatel. Sekarang di rumah ada bermacam-macam model yg dipakai oleh saya, isteri dan anak-anak, dari iPhone, Lenovo, Samsung, Sony, Xiaomi hingga ke Asus...

    BalasPadam
  19. Henpon Pertama NOKIA lupa dah model...pas tu pakai 3310..syg sgt dgn 3310 ni...la ni pakai Samsung...besar sikit mata dah rabun...untunglah Bunda dah ada anak yg bekerja..dapat hadiah TAB3 lagi..

    BalasPadam
  20. Wah,, dapat hp baru senyum sampai ke telinga la pasni. haha

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah...anak yang prihatin keperluan ibunya. Lepas ini boleh buat n3 lebih dari satu dalam sehari hehe...

    BalasPadam
  22. alhamdulillah..untung ada anak yg perihatin dapat tab baru

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum bunda,
    Oh, rupa-rupanya nak bagitau ada henfon baru (maaf bunda gurau je..hehe) Baca n3 ini teringat henfon yang kat atas sekali, besor gedabak. Tapi masa tu, kira paling canggih dah. Jalan pun melenggok je.

    BalasPadam
  24. Alhamdulillah. Rezeki....

    BalasPadam
  25. Baguih Along....bagi bunda dia up to date dgn teknology terkini..alhamdulilah..kna ghajiin bloghing lah camni bunda

    BalasPadam
  26. alhamdulillah, rezeki tu,bunda.

    teringat zaman sekolah dulu.pernah guna jenama sagem.hehe.

    BalasPadam
  27. wah, lucky betul bunda nie..ang long pon mcm tau2 aje mak dia perlukan apa..hihi

    BalasPadam
  28. haha hana pun pernah memliki hampir kesemua koleksi ini.

    BalasPadam
  29. Tahniah dapat tab baru...lepas ni nak berblog dah tak hang lagi lah harap2 ya...Kita kat sini kan masih dengan nokia peshen lama juga...anak2 selalu cakap.."mak tak yah pakai yang canggih punya, sebab yang duk ada tu pun mak tak tau guna habis lagi pun.."....mmmm...memang pun. Untuk berblog lebih selesa guna PC.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu untuk update entry lebih selesa guna PC...tab n henfon sekadar blogwalking boleh lah...boleh bawa kemana2 pun..

      Padam
  30. dari dulu sampai sekarang jenama Nokia menjadi pilihan..

    BalasPadam
  31. saya dari dulu suka talipon jenis flip atau slide.

    cuma sekarang terpaksa ikut zamanlah guna touch screen. tu pun dok serabut lagi memakainya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu IM...Bunda pun dulu pernah guna n suka guna hak yg flip n slide tu...

      Cumanya sekarang ni nk jugak merasa hak yg terkini...tupun ikut kemampuan jer...

      Padam
  32. Alhamdulillah KN. Berkat kasih dicurah pada anak inilah sebahagian ganjarannya, bang long pun nak mak merasa gadjet yg canggih-canggih. Kalau boleh abang long nak mak menikmati apa yg dia nikmati sama. Syukurlah... kakak ni nak tunggu anak kakak besar rasa lamanya hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah KZ....pejam celik2x...besarlah nanti...rezeki masing2...time anak2 KZ nnt ntah banyak lagi gadjet yg lebih canggih pulak...

      Padam
  33. Alhamdulillah...bestnya dapat hadiah dari anak2

    BalasPadam
  34. Saya mula guna henpon Nokia 3310 tu Bonda.. memang sayang sangat dengan henpon tu :)

    BalasPadam
  35. wahh..masih tersimpan lagi hp2 yg lama..dulu yg famous ..sekrg dah byk pilihan android n smartphones...

    burger dapat, tab pun dapat..Alhamdulillah..

    BalasPadam
  36. assalam BUNDA... sejuk perut ibu mengandung... sebut je dah dapat pengganti... hp saya pun dah berganda... peninggalan arwah .. berat handbag je..tapi,,, akan sudi kendong bag tu ke mana2 insyaaAllah

    BalasPadam
  37. hahaha... hp botol air tu pernah ada kat rumah time sek ren. my brother balik ari uni indiana bawa balik satu :)

    bila masuk uni, hp 1st yg diguna nokia 3310. campak pun tak rosak tau :)

    BalasPadam
  38. henfon pertama saya nokia 3310 . saya juga pernah guna blackberry . sekarang ni saya masih lagi guna nokia yg sejenis tu tapi lain model wpun ada henfone canggih . 2 nomborlah senang citer . klu pi shopping , saya bawak je yg nokia tu , senang ... rezeki bergolek tu . adakalnya saya pun mcm tu bunda . baru je tergerak kat hati , tetiba org bagi depan mata ... alhamdulillah . camna lah klu along tau bunda blogger ya ... maunya dia baca setiap hari kat henfone !

    BalasPadam
  39. Mesti KN terharu kan.....kalau okje dah nangis tu hihi.... Untung ada anak yg menghargai ibu KN.....
    Wahhhh senang le nak berblog lepas ni ye...

    BalasPadam
  40. assalam bunda..
    penuh tersirat entry ni..
    rejeki..
    makin semangat beblog nanti..

    phone pertama saya 3310 hihi

    BalasPadam
  41. Saya sempat merasa pakai HP besar.

    Bestnya bunda dapat surprise dari anak.

    BalasPadam