lempeng pisang berinti kelapa |
Bismillahirrahmanirrahim, Assalam...
dah lama bunda tak share resipi dengan kalian kan... hari ni meh kita pekena lempeng pisang berbalut daun pisang. Jangan pandang pada rupa, rupa memang tak menarik, sebab menu orang dulu-dulu. Cuma nya orang dulu-dulu masak atas dapur kayu atau dapur arang.... dalam kuali leper yang orang masak roti canai tu. Bunda masak dalam kuali biasa atau non stick pan atas dapur gas jer. Tapi bau semerbak dari daun pisang nya tetap menusuk hidung.
Jom kita lihat resipinya....
Bahan-bahannya:
* 6 - 7 biji pisang emas/atau apa saja pisang yang biasa orang buat cokodok
* gula pasir secukup rasa
* secubit garam
* kelapa parut putih (gaul dengan sedikit garam & gula, ketepikan)
* tepung gandum secukupnya.
* sedikit minyak masak/majrin
* daun pisang (untuk membalut adunan)
* sedikit b/powder (jika perlu)
Cara-cara memasaknya:
* Lenyek pisang dan adun bersama gula, garam dan tepung macam kita membuat cokodok pisang tu...bunda letak sedikit baking powder (tak nak pun takpe)
* Panaskan kuali, calit sedikit minyak, letak daun pisang dan senduk adunan tadi atas daun pisang...ratakan.
* Taburkan sedikit kelapa parut tadi atasnya, tekan2 sedikit dalam adunan tadi....biar sekejap.
* Lipat/tutup adunan tadi dengan daun pisang yang selebihnya.
* Apabila sebelah dah masak bolehlah terbalikkan sebelah lagi....begitulah seterusnya...
* Siap...Bolehlah diangkat dan dihidangkan...
* Sekiranya nak terus masak dalam kuali tanpa daun pisang pun boleh jugak...cuma campurkan sedikit kelapa parut dengan adunan tadi sesenduk demi sesenduk... Tapi takderlah aroma daun pisangnya....Bunda masak dalam non stick pan ajer.
Jom cuba try buat...
jangan dinilai dari rupanya tapi rasanya...he he |
*** Teringat bunda zaman kecik-kecik dulu bila balik kampung , arwah opah selalu masak lempeng ni. Kalau ada pisang yang masak ranum yang berbaki , kalau opah tak buat cokodok opah buat lempeng......maklum cucu ramai...berebut-berebut makan... sedap, suka sangat sebab ada inti kelapa parut.....tiba2 teringat arwah opah, huhu..
Salam bunda..
BalasPadamlama tak jenguk sini.. mcm sedap jerrr.. terus lapar tengok lempeng tu.. huhu..
sedapnya..ditambah pulak aroma daun pisang tu...
BalasPadamsedap nya BUNDA lempeng pisang..rasa manis je...mak JM suka buat lempeng kelapa...mkn ketia panas dengna kopi O...niknatnya lah hai
BalasPadamsalam pagi bunda, sedapnya kalau bole makan pagi ni :)
BalasPadamLempeng pisang inti kelapa ni sedap juga klu buat sarapan... mmg sgt menyelerakan...
BalasPadamSalam ceria selalu Bunda.. :)
Alahai KN pada kakak rupa pun dah menarik sangat. Terkenang zaman kakak kanak-kanak dulu inilah salah satu resepi sarapan pagi dan bekal kami ke sekolah. Ini dah dikira special benar. Anak-anak sekarang rasanya tak pernah rasa sebab kakak sendiri yg dah 20 tahun kawen ni pun tak pernah buat tau KN. Terlihat resepi ini rasanya nak buatlah satu hari nak bagi anak-anak merasa resepi special zaman mama mereka kanak-kanak dulu. Terima kasih membawa kakak mengimbau kenangan zaman dedulu:)
BalasPadamAnak2 sy mmg suka mkn lempeng pisang Bunda...tp sy malas nk buat gini...main tebar atas pan je...hehe...
BalasPadamtp mcm ni lg sedap kan...arwah abah sy klau nk mkn lempeng pisang...dia buat gaya gini la...wangi katanya...
kalau arwah mak acik dulu..dia tak letak kelapa macam tu Bunda..tapi masak dah leneyk pisang tu..letak gula sikit dan letak santan..memang sedap lempeng pisang kan Bunda..acik pun suka
BalasPadamSalam Bunda,
BalasPadamWanginya bau daun pisang tu! Sampai ke sini baunya.. lepas masak lempeng tu terus ngap! Alahai sedap dan wanginyaaaaaaa
KN! nak sekeping.... nostalgia ni, walaupun tak 'glamer' tapi sedap.
BalasPadamapa saja psl pisang nor suka bunda...klu dpt air tgn bunda....adusss tak ckup tu..
BalasPadamla n nkmkn lempeng pisang gini kena ke kuala selangor ada yg jual..
BalasPadamresepi nostalgia ni memang sedap sangat bunda//
BalasPadamlama tak makan lempeng macam ni bunda.
BalasPadammakanan org lama memang sedap bunda..org sekarang rupa je cantik,rasa belum tentu.yg bunda ni dah tau dah mesti sedap!
BalasPadamlempeng pisang mmg sedap..dulu masak pakai dapur kayu..rasa macm dibakar...sedap
BalasPadamooo...camni buatnya...
BalasPadamhusband sy suka makan time hujan-hujan...
boleh try ni
~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com
Feveret saya masa kecik tu, Bunda.... Apa lagi aroma daun pisang dibakar, memang menusuk kalbu dan merangsang selera!
BalasPadamNAIK LAPAU PERUT..
BalasPadamsalams bunda, sedapnyaaaa..teringat zaman kecik selalu makan lempeng pisang:)
BalasPadamTeringat kat arwah mak kalau tengok lempek pisang ni...
BalasPadamsuka saya...best
BalasPadamWah bilalah pisang dekat pokok tu nak masak.
BalasPadamTeringin juga nak buat macam resepi Bunda ni teruja.
pisang mcm2 boleh buat ...sedap pula tengok lempeng bonda ni
BalasPadamsedapnya bunda
BalasPadamdah lama saya tak makan lempeng pisang kelapa ni :)
salam Bunda..nekcik ni pun suka sangat lempeng pisang ..nekcik tak suka cekodok sbb berminyak..kalau lempeng takpe..cuma kami kat johor tak ada inti kelapa..gaul jerdalam pisang..hmmmm sodaap
BalasPadamSamalah NekCik...campur jer skali kelapanya...
PadamCuma yang balut daun pisang tu letak kemudian...terasalah kelapanya ..
salam,,bunda,,,wah resepi best niii,,,,,,senang pun senang,,thankz sebab sharee,,
BalasPadamsalam Bunda...
BalasPadamArwah Nenek dulu memang suka buatkn untuk kami...
salam bunda ..
BalasPadamia lah .. masa kecil2 dulu lempeng memang juadah utama ..
tk kira la lempeng pisang , ubi atau tepong ..
mesti sedap lempeng yg bunda buat tu ..
bunda mcm tau2 je esok sy nk wat lempeng pisang ;-)
BalasPadamBunda....Nak sikit ☺☺
BalasPadamwah, nampak mcm sedap aje..sy pulak mmg suka pisang hihi
BalasPadamLempeng pisang! Faveret saya.
BalasPadamBlogwalking. Selamat berkenalan bunda
Assalamualaikum bunda,
BalasPadamWah lempeng pisang dalam daun pisang. Lama sudah ia terlupa dalam ingatan saya. Sedangkan ianya sering dibuat oleh arwah bonda saya di kampung semasa saya budak-budak dulu. Membaca entry ini mengingatkan kembali akan kewujudannya. "Rupa-rupanya sudah lama saya tinggalkan zaman itu..." Allahu rabbi...
Suami ngan pak mertua okje suka lempeng pisang ni KN, tp tak pernah buh kelapa parut. Itu pun dah licin hihi..
BalasPadamAssalamualaikum Bunda,
BalasPadamnampak sedaplah lempeng tu..:)
Pastinya enak...lama tak makan lempeng. Mesti cuba
BalasPadamDapat bayangkan..betapa semerbaknya aroma daun pisang...Mesti akan lebih menambat selera..
BalasPadamthanks Bunda
mesti sedap...
BalasPadamsedapnya bunda,,, lama dah tak merasa abah saya buat lempeng pisang macam ni,, berbelas tahun juga lah ,,
BalasPadamaritu mak mentua saya baru buat
BalasPadamanak-anak saya suka sangat makan =)
sedapnya...
BalasPadamDi kampung saya, ini namanya 'kue wolak walik' sangat lezat. Hidangan tradisional yang sudah sangat jarang ditemui.
BalasPadamnmpak macam sedap...
BalasPadamtengok gambar pun dah tau sedapnya,bunda.aroma pisang tu yang best tu.teringin nak buat la.
BalasPadammy bonda rajin buat lempeng pisang ni . kuali leper roti canai tu pun ada . tebal dan berat kuali tu ... sekarang ni lak dok bandar , daun pisang tu ada je pokok kat luar pagar , cumanya klu ada pisang , x de lak kelapa parut tapikan selalunya klu dah ada pisang masak buah tgn dr kg tu , ngap gitu je lah , dah tak ingat dah nak buat yg lain ... heheheeee
BalasPadammmg sedap ni saya suka sgt
BalasPadamAssalamualaikum bonda.. sye Ana. Nk taw leh x letak semua kelapa parut ke dlm adunan klu gune non stick pan??
BalasPadamwsalam....boleh jer sayang...tapi agak2lah kelapa tu jgn banyak sangat..
Padam