Rabu, 24 Februari 2016

Berbaloi ke Astro NJOI ni?



Bismillahirrahmanirrahim, As Salam....

Baru-baru ni bapak bunda call bunda, dia cakap tv dia rosak...dia nak pergi kedai tv nak ganti aerial baru.  Sebenarnya bapak masih pakai tv lama, juga aerial lama... yang dia tengok pun selalu nya tv1 dan tv3 jer. Tv pun letak kat bilik tidur dia.  Senang bapak nak tengok rancangan kegemarannya, berita, talk show dan drama...tak nak campur dengan budak-budak punya rancangan tv kegemaran mereka.

Kat tengah rumah ada tv LED adik bunda punya, dah tentu ada akses Astronyer sekali, tapi adik bunda ambil yang basic jer...budak-budak nak tengok channel Ceria.

Bapak cakap taukeh kedai tu cadangkan bapak bertukar ke tv satelit ..tv NJOI.  Ada banyak channel...termasuk tv Astro...dan tak perlu bayar bulanan... sekali jer bayar RM300 lebih...tak kisah bapak pakai tv pesen lama pun...asalkan tukar aerial NJOI bapak dah boleh enjoy tengok tv macam-macam channel...

Bapak teruja juga... tapi bapak tak cukup duit masa tu...nanti-nantilah katanya... kot dapat BRIM ni bolehlah bapak bertukar kepada Astro NJOI...bapak tak boleh tak der tv ...sakit bapak nanti... katanyer... samalah bunda pun... sekurang-kurangnya dapat tengok berita... Apa-apa jerlah bapak, asalkan bapak bahgia...duit pencen bapak pun ada, cukup untuk makan pakai bapak sorang... kalau BRIM nanti nak masukkan Astro NJOI pun berbaloi jugak, masa ni lah nampak keperluan BRIM tu.. selain dari sebelom-sebelom ni BRIM bapak tambah dalam akaun Tabung Haji bapak kan...

Sebenarnya bunda pun tak berapa tahu menahu sangat pasal Astro NJOI ni... pernah dengar... tapi bila terbaca brosur NJOI yang bapak tunjukkan hari tu macam teruja jugak... rasanya bunda pun nak bertukar ke Astro NJOI jugaklah... kat rumah bunda memang dah ada akses Astro...tentu tak banyak lagi kosnya kalau bertukar ke NJOI kan...selama ni tiap bulan bunda kena bayar RM100 lebih bill Astro.



***Tapi tulah kan... bunda nak tanya pendapat kalian... berbaloi ke dan enjoy ke kalau bertukar ke Astro NJOI ni?



34 ulasan:

  1. saya dah lama offkan Astro..gantikn dgn Hypptv yg streamyx punya..

    BalasPadam
  2. Saya tak pernah langgan Astro bunda sebab kat tpt saya ni siaran dari Spore pun boleh dapat beberapa channel walaupun guna aireal indoor je.Kalau nasib baik RCTV Indon pun boleh dpt.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betullah SI rumah kakak pun tak langgan. Channel dari negara sebelah pun dah tak terlayan..

      Padam
  3. Maaflah KN rumah kakak Astro yg biasa tu pun kakak tak langgan dari mula hingga kini. Dulu bimbang anak lalai dgn TV. Sekarang anak-anak dah besar pun kami masih tak install lagi. Jadi memang tak dpt bagi pendapatlah kakak ni..

    BalasPadam
  4. Ok lah Njoi ni sebab dia sekali bayar je. Tak ada bayaran bulanan. Cuma macam astro juga bila hujan takde siaran. Cuma cannel dia tu terhad lah dapat Prima, Oasis, Maya, 732 (Asean pelbagai jenis, travel serata asea, JJCM serata asean bergantung pada penerbit samada Indo ke thai ke siangapore tapi best juga) dapat 114 aswani, 180 dan 118 (Go shop cannel beli belah dalam talian) Campur dengan rtm1 rtm 2 tv3 tv7 tv8 tv 9 rasanya ok lah. Bukannya boleh tenguk semua. Saya dulu macam tu juga aeriel rosak rupanya dah takde dah yang fesyen lama. Tu yang terpaksa beli njoi tapi ok lah sebab cannel oasis tu kadang ada UStaz Kazim. Cannel 106 tu bagus banyak pelbagai ilmu agama di persembahkan. Yang penting tiada bayaran bulanan.

    BalasPadam
  5. hypptv ni saya dapat free masa upgrade streamyx dari 4 ke 8 mbps..rm150 sebulan
    kalau nak tgk semua channel kena tambah la sikit bayarannya..
    cuma kalau hujan ke tak ganggu siaran..

    BalasPadam
  6. hmm..ntahla..tak pernah langgan Astro..Njoi pun tak..

    BalasPadam
  7. Macam "notie" tulis tu. Jika tak nak bayar bulanan boleh guna yang ni. Cuma kena bayar yang pertama kali tu. Jika rasa tak tengok sangat tv. Stop terus pun boleh juga astro tu. Tengok tv biasa aje akak.

    BalasPadam
  8. Saya tak guna astro. Jarang-jarang layan tv.

    BalasPadam
  9. bunda boleh tgk kt sini channelnya
    http://www.hypptv.info/channels/
    setakat ni saya cuma tgk yg depa dok bg free ja...

    BalasPadam
  10. Acik pun dah dengar lama pasal NJOI ni tapi tak ambil tahu pun. Hihiii

    BalasPadam
  11. untung la sapa2 yg duk kat johor...cam mak mentua saya tv dia pon bole dapat siaran singapure dan indonesia...cerita hantu dari indon best wooo...serammm...kikiki...bestnye kalau bayo sekali je pastu bulanan dapat tengok siaran secara percuma....kalau gini saya pon nak ajak cik boss tukar...zaman2 gawat gini semua pon kene jimat

    BalasPadam
  12. maklieya pakai ni bunda kat kampung...bile ade rancangan nak tgk baru topup...tak mahal pun....dari mcm lieya ni byr bulan astro rm128 tapi ari keje mane tgk pun, tak sempat...weekend je harap tgk tv pun...nak terminate srakng dah payah astro ni mcm2 prosedur kene buat...agaknye dah ramai terminate astro kot tu dieorg ketatkan prosedurnyer.....

    BalasPadam
  13. Saya rasa kalau utk penggunaan bapak bunda tu, cukup bagus dah Njoi tu...dan berbaloi.

    BalasPadam
  14. Salam Bunda, bagi saya berbaloi atau tidak sebenarnya terletak pada individu tersebut...ada yang tak kisah dgn bayaran....

    Contoh macm orang yg dah biasa beli barang berharga rm100 dia tak kisah semua tu....tapi bagi yg tak pernah beli mgkn dia rasa membazir walaupun dia ada duit....juz my 2 cent

    BalasPadam
  15. berbaloi la bunda utk org tua macam bapak bunda..sebab tak rasa terbeban nk bayar bulanan..nk tgok citer apa topup je..macam sy memang amik basic astro..nk terminate kesian ke anak2 la depa yg dok tgok tv..sblom ni memang langgan yg sukan..skang ni amik warna saja..

    BalasPadam
  16. Berbaloi Bunda... cuma satu je hal Astro ni. Bila hujan mulalah tersangkut2... time baring2 sedap2 tengok tv waktu hujan, channel tak kluar huhu.. :D

    BalasPadam
  17. MV nak habis temph kontrak..lepas ni nak sambung njoi

    BalasPadam
  18. nak tahu gak ok ke tak njoy ni.. hehhe

    BalasPadam
  19. kalau utk ayah bunda tu ok kot.. :)

    BalasPadam
  20. Bolehlah..itu pun tak tertengok juga...kat rumah kami pakai njoy saja. Tu pun baru 3 tahun. Sebab utama pakai cuma nak dapat siaran TV clear sikit. Masa tak masuk dulu siaran TV asyik kelabu ja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kami pun dulu orang lain dah puas pakai n tengok astro...tapi kami masih pakai tv lama macam bapak...masa tu anak2 tengah sekolah... depa pun jarang tengok tv... rasanyer tak penting kot nak buang2 duit...

      Bila masuk tahun 2008 arwah suami pun dah takder... tv pun KO jgk. masuk tahun 2009...anak2 pun dah besar, dua orang dah kerja... alang2 beli tv LCD... tv dah canggih...tapi gambaq pulak teruk... so terpaksa ambil astro yg basic..masa tu dalam RM40+ jaa...

      Start tu lah kami baru tengok astro...

      Padam
  21. Salam Puan,

    Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
    laman web kami. Kami sangat hargai jika Puan boleh review laman web kami.
    Puan boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

    Terima Kasih.

    Syahmi
    syahmiruhaizat@gmail.com
    +6011-15359165

    BalasPadam
  22. Yang penting bapaknya njoy jugak..

    BalasPadam
  23. Njoi bagus bunda tak perlu bayar apa-apa memang percuma cuma ada 22 siran percuma sahaja kalau tak silap....tiada siaran astro ceria

    BalasPadam
  24. Cik.mah pkai dah dekat 3 tahun lebih..best je..jimat bnyk sngt. Skali byr je rm300 mcm tu .siaran biasa2 je..tp okeylah..cik.mah buka kaki tgok tv sgt pun.

    BalasPadam
  25. sy pakai dua-dua...kat ruangg tamu guna astro..kat dapur guna njoi...sambil mkn leh tgok TV,

    BalasPadam
  26. Oklah Bunda, sekali pelaburan. Puan cik mah pun dah rekomen. Best katanya...

    BalasPadam
  27. Baru nak masukkan njoi.. sebelum raya insyaaaAllah

    BalasPadam
  28. saya tak pakai astro sebab tak suka siaran ulangan tu. pastu ada anak ni tak boleh ada channel kartun je takut nanti otak dia tak berkembang dan terikut benda yang tak elok. tv pun simpan dalam bilik stor tu je. takde orang nak tengok huuu

    BalasPadam
  29. mummy cari astro yang bole rakam je.. sebab jarang dapat tgk tv... sibuk pung pang pung pang kat dapur.. so bole cover balik mana yg terlepas bila tiba hujung mggu.. hehhehe teringin gak buat NJOI ni.. tapi sama jugak takde masa tgk tv , tu hanya tuk anak2 layan tv.. hehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmmmmm ye betul tu....saya pn sama la jugak....selalu rakam liga Inggeris sbb masa game tu jam 1 pagi ada yg 3 pagi..dh lena hehehhe

      Padam
    2. Mmmmmm ye betul tu....saya pn sama la jugak....selalu rakam liga Inggeris sbb masa game tu jam 1 pagi ada yg 3 pagi..dh lena hehehhe

      Padam