Khamis, 4 Ogos 2016

Resipi: Rendang Tok


Bismillahirrahmanirrahim, As Salam.....

Nampak macam sama jer entri bunda dengan yang lepas kan, tentang rendang tok juga.  Oleh kerana ada permintaan untuk bunda kasi resipinya sekali, so disini bunda updatekan resipi rendang tok pula untuk share dengan kalian.

Tapi resipi bunda ni bunda dah olah sikit mengikut cara bunda... mudah lagi lah dari yang asal dulu-dulu punya resipi rendang tok yang sedikit renyah.  Kalau yang asalnya ada tambah isi kelapa, yang dikikis keping-keping, taroh dalamnya sekali dan bahan rempah ratusnya pun orang dulu-dulu guna yang fresh dan digiling sendiri.

Resipi bunda ni telah diolah cara bunda dan memudahkan prosesnya, tapi bunda tanya arwah mak bunda...okay tak?...   okay lah,  tak lari sangat pun rasanya dari yang asal.
Masa bunda kawen dulu, awal 80an... rendang tok ni lah menu utama.

So, yang ini lah yang selalu bunda buat... cubalah...
                     
                               ..................         ......................        ..................                                                         

Resipi: Rendang Tok

Bahan2nya:

1 kg daging,  2 kotak kecil santan kelapa,   2 sudu besar kerisek,  2 sudu besar cili giling/boh,  2 sudu besar rempah kari daging,  rempah tumis 4 sekawan,

*5 biji bawang merah kecil,  *3 ulas bawang putih,  *halia sebesar ibu jari,  *lengkuas 1/2 ibu jari,{bahan2 bertanda * ditumbuk/blend lumat}, 

2 batang serai dititik,  2 helai daun kunyit dicarik2 jer....sekeping asam keping/air asam jawa... sedikit gula merah/gula melaka, garam dan perasa.
rendang tok dalam proses mengeringkan

Cara memasak:

1) Daging dipotong kiub dan di rebus 1/2 empok.... simpan stok daging jika ada lebih. 
2)  Panaskan  sedikit minyak dan tumis rempah 4 sekawan...diikuti dengan bahan2 tumbuk dan serai titik tadi. Kacau2 biar agak garing dan wangi.

3)  Masuk rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air, kacau2 lepas tu masuk pula cili giling, boleh tambah sedikit air jika kering sangat....biar hingga ramuan sedikit  garing.

4) Masukkan santan, daging  dan lebihan stok daging tadi.  5) Biar daging masak dengan api sederhana sambil dikacau2 selalu.  6) Bila dah hampir kering, daging dah cukup empok, masukkan air asam, kerisek, garam, perasa, gula merah juga daun kunyit.

7) Dikacau2 selalu hinggalah betul2 kering dan berwarna gelap.

SIAP...

rendang tok sedia untuk dimakan


*** Biasanya rendang tok memang warna gelapkan, macam masak hitam juga..


20 ulasan:

  1. raya baru2 ni..besan bagi rendang tok..masyaallah sedapnya sampai sayang nk mkn. mkn sikit2 nak menghayati keenakkannya..:)

    BalasPadam
  2. sedap sangat rendang tok n ada tambahan rempah kari daging ya.

    BalasPadam
  3. Anak-anak kakak suka rendang tok ini KN
    Yg eloknya ia tahan dua-tiga hari panaskan pun sedap lagi..

    BalasPadam
  4. mesti sedap ni, nanti nak cubalah

    BalasPadam
  5. sejak dah besar ni, saya belum lagi jumpa rendang tok yang sesedap saya pernah makan semasa di kampung dulu...

    BalasPadam
  6. alahai sedapnya! saya biasa beli je dari kawan suami, tak pernah try buat pun. hihiii

    BalasPadam
  7. sedap tu bonda...el belum lg cuba masak rendang tok ni

    BalasPadam
  8. Terima kasih bunda..
    Tunaikan hajat saya nak kan resepi rendang tok ni..
    InsyaAllah raya haji nak cuba pulak..

    BalasPadam
  9. Sedapnya rendang tok. Pekena dengan lemang memang sedap.

    BalasPadam
  10. Terima kasih kongsi resepi ni bunda. Boleh nak cuba buat juga.

    BalasPadam
  11. tq bunda untuk resepinya..dah selamat disave dah..

    BalasPadam
  12. Huwaa huwaa cicah ngan burasaak Bunda

    BalasPadam
  13. assalamualaikum bunda..
    baru dapat jalan sini. nanti ada peluang, nak rasa dari airtangan bunda sendiri..hihi

    BalasPadam
  14. assalamualaikum bunda..
    baru dapat jalan sini. nanti ada peluang, nak rasa dari airtangan bunda sendiri..hihi

    BalasPadam
  15. sedap ...makan.nasi panas 2 terangkat.tak payah tambah lauk lain dah

    BalasPadam
  16. seumur hidup sy, br sekali je sy mkn rendang tok ni..tu pon org kasi ;-)

    BalasPadam
  17. Sedapnya KN tengok rendang malam malam ni..... nak buat daging pulak tak de....
    Tapi makan daging banyak pun takut jugak....maklumlah umur pun bukan muda lagi hihi

    BalasPadam