rendang pedas warisan bonda |
Bismillahirrahmanirrahim.. As Salam,
Hari ini bermulalah umat islam meraikan Hari Raya Aidil Fitri 2013 . Sudah tentu ramai yang sedang sibuk melayan tetamu dan sanak saudara setelah semalaman bertungkus lumus menyiapkan berbagai juadah.
Bagi bunda pula simple aje persiapan dihari raya ini , juga juadahnya. Dipagi raya tadi bunda cuma menyediakan juadah nasi beriani, daging masak hitam, rendang pedas ayam dan ketupat pulut segera. Anak bunda pula beli lemang. Disamping biskut-biskut raya.
Nak dikatakan Rendang Perak tak jugak...setahu bunda macam-macam cara resipi rendang yang ada warisan orang Perak ni...tetapi ini adalah rendang pedas warisan dari mak bunda sendiri.
Oleh kerana ini lah satu-satunya rendang warisan dari mak bunda sejak bunda kecil lagi, so bunda namakan Rendang Pedas Mak Bonda.
Sesiapa yang ingin nak mencuba bolihlah ambil resipi ni.
antara bahan2nya |
Bahan2 nya..(agak2, lebih kurang ajer)
@ Seekor ayam dipotong ikut suka...
@ 2 inci halia dipotong memanjang...
@ 4 batang serai dihiris nipis...
@ 10 biji bawang kecil dihiris halus...
@ 2 helai daun kunyit dihiris halus....
@ 10 tangkai cili kering di rendam air panas dulu..(kalau nak pedas letak lebih dan di tumbuk lumat/ kemudian dikeluarkan dari lesung)....
@ 1 mangkuk kelapa parut (ditumbuk jangan terlalu lumat didalam lesung yang sama tumbuk cili tadi.. bolih tambah kalau suka) hasilnya seperti gambar diatas...
@ Santan pekat secukupnya untuk memasak ayam.
@ Garam dan perasa (bunda guna serbuk maggi secukup rasa atau cube ayam)
masuk jer semua tanpa ditumis |
Kemudian kesemua bahan-bahan tadi dan ayam juga santan disatukan dalam kuali, kecuali daun kunyit masuk akhir sekali...
Masak dengan api sederhana, sesekali di kacau. Apabila kuah hampir kering masukkan garam dan perasa.
last sekali masuk daun kunyit |
Apabila kering dan berminyak masukkan daun kunyit tadi , kacau-kacau dan tutup api..Dah siap...
Lihat hasilnya seperti gambar paling atas.
Terpulang samada nak berkuah sikit atau kering. Bunda suka kering, sebab bahan2 termasuk kelapa tumbuk tadi kering dan menjadi seperti serunding dan sedap dimakan dengan lemang.
Mudah jerkan. tak perlu kerisik atau minyak untuk menumis...lebuh je semua dalam kuali. Kelapa parut tadi tu sebagai ganti kerisik seperti kebanyakkan rendang-rendang lain yang ada...rasa pun lebih manis ..
***kalau sedap bagitahu semua...kalau tak sedap bagitahu bunda...
.......SELAMAT MENCUBA.....
Salam Aidilfitri bunda...mohon maaf zahir dan batin...nak sikit rendang hehehe
BalasPadamSalam Aidil Fitri. .sedapnya rendang Bunda.
BalasPadamselamat hariraya dari wak yee.,ehHHee
BalasPadamSelamat Hari Raya KN. Raya-raya ni kalau berziarah ke rumah jiran-jiran dan kawan-kawan paling best dapat merasa macam-macam stail rendang.
BalasPadamresepi rendang pedas
BalasPadamselamat hari raya!!
rendang pedas, fuh masyuk tu, baru makan tadi pagi..pebuh da perut nie.
BalasPadamrendang, juadah popular bila raya.. kat rumah saya pagi tadi masak 2 jenis rendang. 1 ayam, 1 daging. jenuh makan.. hehehe
BalasPadamselamat hari raya aidilfitri!!!!
BalasPadamIM pun sempat buat rendang semalam. IM salin resipi dari Dapur Tanpa sempadan. Memenag berbaloi. Mendapat pujian segenap keluarga.
BalasPadamWalaupun kos membuat rendang itu sekitar RM70 untuk kuantiti 2 ekor ayam, tapi puas hati. Berbanding tahun-tahun lepas, rendang kali ini paling berjaya sebab ada rupa dan rasa rendangnya.
Catatan IM pasal masak rendang boleh baca di sini: http://hujan-petang.blogspot.com/2013/08/rendang-ayam.html
Tapi lemang, IM terpaksa beli kat sini: http://hujan-petang.blogspot.com/2013/08/lemang-pak-teh.html
..he..he..
assalam bunda..selamat hari raya ,aaf zahir dan batin
BalasPadamsalam aidilfitri maaf zahir dan batrin bunda :-)
BalasPadamsalam bunda ..
BalasPadamselamat hari raya dan maaf zahir batin ..
bagus klu ada resepi sendiri ..
hidangan juadan jadi special sket ..
kami, rendang tempah jer ..
hu..hu..
mcm sedap je..slmt hari raya
BalasPadamsalam..
BalasPadamselmt hri raya bunda..
maaf lau ada slh silp ye bunda
sempt kongsi resepi rendang ye?hehe mmg nmpk sedap tu..
lg sedap lau mkn ngn lemang kan bunda ^,^
Isteri saya juga buat rendang ayam utk Raya baru2 ni. Buat bukan main banyak, ingat tahan seminggu, tapi Raya kedua dah habis tinggal tulang aje....
BalasPadamselamat hari raya kak.. sedap tu rendang!
BalasPadamNice
BalasPadamselamat hari raya bunda.. sedapnya rendang tu.. :)
BalasPadamBunda, myra ambik resepi ni ye, cuma nk buat bila tu tak tahu lg..hehee
BalasPadamSalam Syawal bunda =) sedap je nmpak masakan bunda ni..xbksmpatan lg sy nk merasa rendang raya ni
BalasPadamsalam..
BalasPadamsedapnya bunda :)
wah.. special betul rendang pedas tu bunda.. mesti sedap rasanya.. :D
BalasPadamwah nanti saya nak try masak rendang ayam style bunda,lah ^^
BalasPadamSalam aidilfitri dr m3h..kalo mak m3h tiap kali raya wajib ade rendang tok..
BalasPadamSalam Bunda..
BalasPadammmg btl2 warisan ni..
x pernah lg tgk resepi rendang ade cili+kelapaparut..klu cili je ade..
rendang ni mmg style tak berkuah ye bunda?
nnti blh cuba.. tenkiu share resepi..
ye tak berkuah...lagi kering lagi sedap...berseredak ngn kelapa dan bahan2 lain tadi tu..
Padamnak ambik la resepi bunda ni..nak sruh wife masakkan..hehe
BalasPadamblh??
boleh jer anakanda...
PadamSy gunakan resepi ni tahun ni. Terima kasih, KN. Salam perkenalan. Maaf zahir batin.
BalasPadam