Rabu, 1 April 2015

Resipi: Kari Ikan Siakap



Bismillahirrahmanirrahim,  As Salam....

Resipi lagi...masak-masak lagi... bunda tengah rajin ni nak kongsi masak-masak dengan kalian.  Sekali ni bunda ingin berkongsi resipi kari ikan ala orang utara/perak pulak.  Rasanya tak banyak bezanya, cuma kari orang utara ni tidak begitu lemak. Tapi lebih rasa rempah dan sedikit masam. Kalau sebelah Penang sana yang bunda diberitahu (adik ipar bunda orang Penang) sesetengah tempat... mereka tak guna santan langsung (kebanyakkan yang berketurunan peranakan/mamak) cuma air asam jawa dan sudah semestinya rempah kari.

Sekarang jom kita lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.


Bahan2nya:

* seekor ikan siakap. (boleh jer guna ikan apa pun yang sesuai buat kari)
* bawang merah kecil dan bawang putih...agak2lah (dimayang)
* sedikit halba campur.(tak der dalam gambar, terlupa...im sorry)
* sepeket rempah kari ikan.(boleh tambah kalu saiz ikan besar, campur sedikit air dijadikan pes)
* cili hijau, cili merah (dibelah dua tak putus) kacang bendi dan tomato yang dipotong empat untuk tambahan.
* semangkuk air asam jawa (ikut kemasamannya)
* semangkuk santan cair...(agak2lah untuk banyak mana kuahnya nanti)
* sedikit minyak masak
* garam dan perasa dan setangkai daun kari.


Cara2 memasaknya:

* Panaskan sedikit minyak, tumis bawang2 dan halba campur tadi.  Bila dah agak kuning masukan rempah...kacau2 sampai garing dan berminyak kemudian masukan daun kari.

* Masukkan santan dan air asam jawa secukup rasa kemasamannya....masukan ikan dan bila dah mendidih masukkan sayur2 tadi diikuti garam dan perasa...bila dah masak sedia dihidangkan.

* Selamat mencuba...



61 ulasan:

  1. ASSALAM...SEDAPNYA MNGGULAI IKAN SIAKAP NI..ELOK KURANGKN LEMAK SANTAN KOLESTROL TINGGI TU..

    BalasPadam
  2. kari memang selalu jadi pilihan kat umah ni bila2 masa pun ok je bunda, tambahan kari ikan fav sngt depa ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak nooriah siapa yang tak sukakan gulai kan? Memang rugila

      Padam
  3. saya dah lama mengkari tanpa santan hehe....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pernah juga makan kari baru ni tanpa santan tetap sedap

      Padam
    2. Klw kari ikan sy buat style mamak..pkai air asam..ta pakai santan..sedap gak.

      Padam
    3. Betul tu coco alep...sedap kari mamak.

      Padam
  4. cicah lempeng pun sedap ni bunda...

    BalasPadam
  5. lau masak kari kan
    lau ada baki2 tu
    esoknya sure buat lempeng atau cicah ngan roti fuhyoooooo sedap ekeke

    BalasPadam
  6. cicah roti canai sedap juga bonda :-))

    BalasPadam
  7. Nor suka ikn siakap msk apa pun bunda....

    BalasPadam
  8. Ikan siakap selain stim kalau dikari memang sedap sebab isi dia lembut.
    Kakak kalau kari ikan macam ini dapat kacang bendi dan tomato dia pun dah suka.
    Kuah dia lebihkan lagi bila ada baki buat cecah dgn roti sedap:)

    BalasPadam
  9. ohh kami sekeluarga bukan peminat Kari.tapi sesekali kena memang Sedap bunda.sy klu masak Kari tak boh Santan juga.bukan sebab resepi mamak sebab kadang asam jawa pun tak letak.Kira macam sambal Kari ja..

    BalasPadam
  10. lapar wana tengok lauk tu lahai..

    BalasPadam
  11. Sape kata masak tu susah.. hehehe.. tapi masalahnya saya memang tak minat nak masak.. yang jadi mangsa adalah en. suami.. hehehe..

    BalasPadam
  12. Favorite saya ni bunda, memang best.

    BalasPadam
  13. Eh sama pulak menu kita Bunda...ikan berbeza..nekcik tadi jumpa kepala ikan salmon dalam fridge...ingat nak buat kari sefood terus tukar tajuk..he..he...kari utara sedap Bunda..nekcik ni versi selatan..lemak berkrim!!

    BalasPadam
  14. masakan arwah ibu saya yang paling saya gemar adalah kari ikan macam ni..
    kami panggil gulai..
    rrindu masakannya.. :)

    BalasPadam
  15. sejak dok utara, kari saya tanpa santan, bunda
    tak pernah cuba kari siakap...tomyam siakap pernah juga

    BalasPadam
  16. Terbuka selera tengok pagi2 ni Bunda.. sedap sungguh ni. Ikan siakap masak kari mmg confirm sedap ni.. :)

    BalasPadam
  17. kari tanpa santan..mcm kari nasi kandar..perghh..nikmat..

    BalasPadam
  18. Mst cuba ni...mmg elok gak kurang santan or xde terus bunda...lebih sihat kan...

    BalasPadam
  19. Suami kak zai cukup suka makan gulai kari.Tak kira ikan apa pun makan bertambah2.

    BalasPadam
  20. Siakap ni feveret saya...masak apa pun saya suka..

    BalasPadam
  21. Nyum2 sedapnya. Lapar pulak rasa petang2 ni..hehe
    Kalau saya masak kari, mesti ada santan....
    Terima kasih resipinya Bunda.

    BalasPadam
  22. kat umah ni masak kari x letak santan pun bunda ...

    BalasPadam
  23. Salam KN! masak kari kite ari ni ye..

    BalasPadam
  24. JM suka mkn kari tapi biasa masak x letak santan..letak air asam jawa je..perrhhhggg...terangkat!

    BalasPadam
    Balasan
    1. terangkat ke mana JM?? saje carik pasal kan hik hik hik

      Padam
    2. kalau Deanna mkn kari yg JM masak...mesti habis nasik se piyuk!

      Padam
  25. Nampak simple je bunda...boleh la SA buat ni

    BalasPadam
  26. CT singgah sini Bunda =D selamat hari ahad..
    tak pernah lagi makan ikan siakap masak kari..
    slalunya ikan tenggiri tu pun tok yang masak sebab mak tak makan kari hihi..

    BalasPadam
  27. Bunda.....kari tak bersantan org panggil kari mamak. Sedap juga cicak roti canai atau peknga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu lah...yang tak bersantan langsung tu "kari mamak"...tapi yang bersantan cair ni, "kari bunda"...hehehe...

      Padam
  28. sedapnya..
    makan dgn ayam goreng ada sambal belacan..yummmmm..

    saya belah utara/ kedah panggil gulai..

    BalasPadam
  29. Salam. Hee sedapnya siakap bunda ;p

    BalasPadam
  30. Sedapnya Bunda. Esok kuahnya cicah lempeng pun sedap..

    BalasPadam
  31. pergh.. ikan siakap buat gulai.. mesti sedap nih...

    BalasPadam
  32. sejak arwah mak meninggal dah tak rasa gulai kari yang sama.

    Kari / gulai ikan memang best kalau makan panas2

    BalasPadam
  33. wah sedapnya bunda, tak pernah masak siakap masak kari ni, selalu goreng atau sweet sour jek hehe

    BalasPadam
  34. Emmmm tengok pun dah tahu rasanya sedap,,, saya punya febret ni bunda hihihi,,, nanti teringin boleh buat seperti yang bunda syorkan ni,, tq for sharing ,,

    BalasPadam
  35. MACAM SEDAP JE.. MACAM SEDAP JE.. :)

    BalasPadam
  36. Bunda, jomlah join segmen Zue :)
    http://melaedah.blogspot.com/2015/04/1st-bloglist-segment-by-zuezulaikha.html

    BalasPadam
  37. tukar ikan jadi ketam agak2 sedap x ek bunda? hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh jer...cuma tuka rempah ikan ke rempah daging.....tambah sedikit halia tumbuk atau halia yg dihiris memanjang...

      Padam
  38. ooo 1st time tau ikan siakap bleh masak kari ;) biasanya masak 3 rasa, steam or sweet sour je

    BalasPadam
  39. ya Allah sedapnye bunda...lieya mmg peminat kari...

    kebetulan arini nak buat kari sotong....leh la try resepi bunda nieh....

    BalasPadam
  40. Mama tukang kebun dulu ajar masak kari tak pakai santan.
    Herba hanya biji sawi dan halba.
    Siakap lama tak makan, terasa pula nak makan.

    BalasPadam
  41. bunda... sedapnya.

    nak sikit pleaseeee

    BalasPadam
  42. karii???? oh myyyy....ni peberet sy nih...hari2 kari pon xpe...gerenti sedappp hhehehehe

    BalasPadam
  43. Okje masak kari selalunya tak bubuh pun cilipotong tu KN....sebab mmg tak makan pun akhirnya...sayang!

    BalasPadam
  44. macam best je . ikan siakap tu . .

    BalasPadam
  45. Waa.. sedapnya.. sy baru je semlm masak siakap.. buat siakap stim halia je. Senang..hihi..

    BalasPadam
  46. Sedapnya. Dah lah tak kluar lunach nih,.

    BalasPadam
  47. Dah lama tak masak ikan,,asik ayam jeeee

    BalasPadam
  48. Kalau ada baki makan dengan roti sedap bunda

    BalasPadam
  49. Nampak sedap,bunda.tapi sayangnya IbuNoey tak berapa gemar makan kari ikan.kalau kari ayam,kari daging, atau kari telur,suka sangat.tapi in shaa Allah boleh cuba masak kat rumah mertua nanti.hehe.

    BalasPadam
  50. Lately banyak Bunda tengok kat tv..ramai pakar diet n chef2 dah mula mengaku bahawa santan kelapa tu baik untuk kesihatan.

    Santan or minyak kelapa ni ada khasiatnya yang tersendiri, kan datuk nenek moyang kita dulu pun guna santan n minyak kelapa dalam masakan. Siap kukur n sagat sendiri lagi kelapanya, beza sekarang ni semua instant...tu yang kurang khasiatnya agaknya.

    So dah tau jangan tolak atau abaikan terus penggunaan santan n minyak kelapa dalam masakkan melayu kita. Tuhan dah beri sesuatu tu dengan kebaikkan tertentu untuk kita.

    Cumanya jangan berlebih2.. apa2 pun kalau berlebihan akan mendatangkan kemudaratan.

    Wallahu 'alam..

    BalasPadam