Khamis, 26 November 2015

Resipi: Pajeri Terung


                               

Bismillahirrahmanirrahim, As Salam....

Semasa bunda di kampung haritu, dah  alang-alang tengok hasil pokok terung bapak banyak buahnya, bunda pun petik buat masak pajeri...

Jom kita ikuti bahan-bahan dan cara memasak pajeri terung versi bunda....

Bahan-bahannya:

@ 3 biji buah terung panjang  (di belah dua tak putus)
@ 1 peket rempah kari daging.(tambah sedikit air jadikan pes)
@ 3-4 biji bawang merah kecil (tumbuk lumat) *
@ 2 ulas bawang putih (tumbuk lumat) *
@ 2 - 3 keping hirisan halia (di potong memanjang) *
@ Setangkai daun kari *
@ 1 sudu besar kerisek
@ Sekepal udang kering (di cuci dan di tumbuk pecah2 jer, ketepikan)
@ 1 sudu kecil  gula merah, (ikut lah sesedap rasa manisnya)
@ garam dan serbuk perasa secukup rasa
@ Sedikit minyak masak untuk menumis.
@ Santan secukup nya untuk melitupi kesemua bahan-bahan.
@ Sedikit rempah tumis 4 sekawan (sebatang kecil kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih, 
1 kuntum bunga lawang dan 2 biji buah pelaga)


Cara-cara memasaknya:

1)  Panaskan minyak dalam kuali atau periuk, tumis rempah 4 sekawan, diikuti
bahan-bahan bertanda *

 2) Setelah garing masukkan rempah kari, di kacau-kacau selalu, kalau kering sangat boleh tambah sedikit air, kacau sehingga pecah minyak kemudian masukkan santan,
udang kering dan kerisek.

 3) Setelah santan mendidih masukkan terung... biar seketika ...masukkan bahan perasa, garam, gula merah dan serbuk perasa ikut sesedap rasa.

4) Setelah sebati dan kuahnya pekat bolehlah di tutup api...
SIAP


*** Keluarga bunda suka pajeri terung yang rasanya agak manis dan pekat. Kepekatan kuah pajeri ini bergantung pada kuantiti bawang tumbuk dan keriseknya...bunda tak letak gula putih, sebaliknya bunda biasa letak gula merah...

Selamat mencuba..




33 ulasan:

  1. Sedap ni bunda ..tapi yan lebih suka pajeri nenas

    BalasPadam
  2. sedap tu bonda..updated blog dengan resipi sedap..

    BalasPadam
  3. Bila kakak baca satu-persatu semua bahan yg KN guna cara kita sama dan kakak selalu buat pajeri terung ini sebab resepi ini salah satu kesukaan anak-anak kakak. Terung masak kicap, masak dalca, masak gulai kari pun sama anak-anak kakak suka terung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak2 KN pulak suka pajeri nenas....kalau KN masak pajeri terung ni dorang hanya kaup kuah nyer je lah...

      Padam
  4. kak mmg suka pajeri terung sedap sgt ni tambh terung dari pokok sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada pulak ikan masin n sambal belacan kan...memang mak mertua lalu pun tak nampak....sebab mak mertua lalu pintu belakang....hehehe...

      Padam
  5. sedapnyeee...saya kalau dapat makan lauk camni dgn nasik panas lauk lain dah tak pandang dah...kikiki...terung masak kurma letak kerisek pekat2 pon saya suka...yum..yum...lapo terus perut :D

    BalasPadam
  6. Kak zai suka pajeri terung ni makan dengan nasi panas berlaukan ikan masin. Yummy...

    BalasPadam
  7. alahaii Pajeri terung ni peberet suami sy kak...
    TQ resepi nya Bunda..:)

    BalasPadam
  8. terung ni pada saya yang bestnya dibuat masak tumis.... silap haribulan, tak payah nasi...

    BalasPadam
  9. mmg favourite pajeri2 ni..nenas, terung...kuah dia makan dgn nasi panas2..huhu..sedapp...

    BalasPadam
  10. Wah sedapnya... saya memang suka makan terung lagi-lagi pajeri terung. Hingga menjilat jari. Yummy

    BalasPadam
  11. Saya suka pajeri terung. Dulu2 masa arwah mak saya masih hidup... setiap bulan ramadan pasti dia buat. Macam satu kemestian pulak... rindu pajeri terung mak saya... nak buat tak pandai... pernah try tapi jadi kari terung.

    BalasPadam
  12. Sedap! saya suka pajeri terung.

    BalasPadam
  13. Thanks for the resepi Bunda. Tak pernah masak pajeri. Tau makan jer ☺

    BalasPadam
  14. sedapnya....telan air liur terus...huhu...

    BalasPadam
  15. saya makan pajeri nenas jer.... hihihihi

    BalasPadam
  16. Pajeri terung mmg favorite saya. Kena pula dgn ikan goreng. Bertambah2 nasi dibuatnya.

    Thanks bunda share resepi

    BalasPadam
  17. sedapnya pajeri...biasanya dapat makan ketika kenduri

    BalasPadam
  18. feveret ni..tambah masa bulan puasa. makan pula dgn telur masin atau ikan kering. Nasi panas2...memang best sangat

    BalasPadam
  19. Assalam .. sedapnya Bunda pajeri terung.. favourite kami ni.. makan nasi bertambah2..

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum bunda,
    Wah, sedapnyer... kalu dekat nak juga minta hantar sikit. Kat kampung dulu di tanah yang sekangkang tu, ada tanam juga sayur termasuk terung. suka tengok buahnya yang panjang bergayutan.

    BalasPadam
  21. Salam... sedap tu, KA mmg suka tapi lebih suka pajeri nenas he3

    BalasPadam
  22. Kegemaran ni, masa anak dara dulu rajin beli lauk untuk berbuka puasa.

    BalasPadam
  23. Sedapnya Bonda...pajeri terung tu...tambah pula isi dalamnya lembut....

    BalasPadam
  24. Ni lauk faveret saya ni KN.....sedapnya makan dgn ikan goreng, tak pun dengan ikan masin....terliur dah ni

    BalasPadam
  25. Zumal suka pajeri nenas sebab tak boleh makan terung ^-^

    BalasPadam
  26. yg terung ni sy kureng sket tp kalu nenas sy mmg suka. boleh bertambah2 nasi ;-)

    BalasPadam
  27. Sdpppp ni bunda nor suka sgttt

    BalasPadam
  28. Sedapnya bunda....diana suka makan terung masak macam ni selain di goreng...hihi

    BalasPadam
  29. Wah.. sedap tu bunda.. mak aiza baru buat pajeri nanas..

    BalasPadam
  30. Wahh sedap ni... mmg best!. Antara feveret saya ni Bunda. Kalau ada depan mata gerenti habis hihii... :)

    BalasPadam
  31. Emmmm... Sedap.. Klo terongnya diganti dengan yang pendek sedak tak ya?

    BalasPadam