Sabtu, 16 Ogos 2014

Acar @ Jelatah style bunda



Bismillahirrahmanirrahim,

As Salam...

Salam Syawal  1435H....entri bunda yang lepas-lepas bunda dah up resipi  Nasi Tomato  dan  Ayam Masak Merah  . Harini bunda masak lagi nasi tomato sebab anak-anak bunda jemput kawan-kawan beraya ke rumah.  Jadi bunda nak upkan cara-cara buat acar@jelatah style bunda pulak. 

Kebiasaannya kalau makan nasi minyak atau nasi tomato dan seumpamanya mesti ada disajikan  jelatah atau acar nenas atau acar rampai sebagai menu sampingan. Di kampung bunda biasanya jelatah inilah yang di sajikan bersama lauk pauk lain. Tapi yang ini bunda olah sikit cara bunda sendiri.




gambar yang sedia ada..


Bahan2nya:

* 1/2 biji nenas yang besar dan masak ranum.  ( buang mata macam biasa dan juga buang empulur tengah, di potong kecil2 jangan terlalu nipis)

* 1 biji timun  ( di belah dua dan di buang isi/biji  tengah dan di potong serong2  jangan terlalu nipis)

* 1 - 2 biji buah tomato . ( belah dan di buang bijinya, hiris panjang2)

* 1 biji cili merah yang besar . ( di belah dua buang bijinya dan hiris serong2 memanjang)

* 3 ulas bawang kecil . ( dihiris )

* garam & gula secukup rasa.

* 1 biji air limau nipis  (kalau suka, bunda tak letak)


Cara2nya :

 Semasa hampir menghidangkan nya baru lah di campurkan kesemua bahan-bahan tadi ...gaul rata dan tambah garam dan gula sesedap rasa. Kemudian di perah limau nipis (kalau suka) kemudian di gaul rata. 

Setengan orang masukkan cili sos, kacang tanah dan udang kering juga, tapi bunda ni nak cepat dan simple, cukup dengan cili potong dan bawang hiris sahaja. Jangan campur terlalu awal, nanti cepat berair. (Bunda buang bahgian tengah/biji  untuk kurangkan bahan2 tadi cepat berair.)



** Kemudian bolehlah di hidangkan bersama nasi atau lauk pauk lain.

                               

                                         ~~ SIAP...Selamat Mencuba ~~


36 ulasan:

  1. wahh sedapnya tengok gambar ni bunda
    terus lapar subuh2 ni :)

    BalasPadam
  2. nenyelerakannya bunda..segar ja nampak bahannya..

    BalasPadam
  3. acar ni pembuka selera. ayam merah tu nmpk sedaplah bunda..

    BalasPadam
  4. sedapnye acar..boleh mkn nng ppe jenis hidangan ponn :)

    BalasPadam
  5. wah bunda... sedapnya la hai... terus rasa lapar pepagi ni...

    BalasPadam
  6. jelatah ni xmasuk cuka yer..sedap tu..kak ni xboleh makan cuka tali perut dh nipis..ngilu jer rasanya.

    BalasPadam
  7. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/2014/08/kenapa-ada-kata-perumpamaan-kacang.html
    bunda dijemput ikut segmen give away dekat Blog Pesona ya..mana tau dapat hadiah..ala cuba ya...)
    bunda masak hummmm nyam sedap sangat nampak

    BalasPadam
  8. wah..nasi tomato...dapnya...terliur tgk..hihihi

    BalasPadam
  9. Jelatah Style Bunda nampak mudah lah..;)

    BalasPadam
  10. sedapnya bunda. lama tak makan jelatah ni.

    BalasPadam
  11. favourite suami saya ni, tapi saya buat style kelantan letak cuka sikit.

    BalasPadam
  12. Saya biasanya cuba elakkan makan acar banyak2 kerana walaupun suka acar tapi perut saya alah dengan cuka - makan terlebih sikit datanglah encik gastrik merasuk perut. Tapi acar resepi Bunda tak ada cuka, itu yg best tu....

    BalasPadam
  13. Jelatah memang wajib baru sedap makan. Nampak jelatah bunda mudah untuk disediakan.

    BalasPadam
  14. As Salam bunda,
    nmpk sedapnyer...resipi pun simple, memang sesuai dgn nasi tomato...

    BalasPadam
  15. IM tak gemar sangat makan ayam. Tengah cari resipi masak ikan untuk dicuba bila dah berhenti kerja nanti. IM tak pandai masak tapi pengalaman masak rendang memberi keyakinan pada IM bahawa jika ikut resipi dengan betul insyaAllah akan menjadi juga masakan tu.

    IM nak cadangkan supaya TB letakkan label 'resipi' kat sisi blog ini. Senang IM nak cari bila teringin nak cuba.

    Raya baru ni cuba resipi rendang ayam... memang ok...

    BalasPadam
  16. assalam..wah nampak sedap la bunda.. heheh

    BalasPadam
  17. Saya suka acar ni.. Mak saya pun biasa buat..

    BalasPadam
  18. memang tak sah kalau tak ada acar
    mesti kena ada kan bunda =)

    BalasPadam
  19. suka jelatah..makan dgn nasi putih pun sedap..pembuka selera..

    BalasPadam
  20. Acar nih memang penambah selera yang baik kan~
    kalo dpt makan dengan nasi minyak.. memang bertambah makannye..

    BalasPadam
  21. Jelatah/acar ni memang wajib ada kalau nak makan nasi minyak/tomato.

    BalasPadam
  22. KN masak apa pun di mata kakak semuanya nampak sedap
    Kalau dipadankan dgn nasi putih pun sedap inikan pula set nasi menggoda aduhai:)

    BalasPadam
  23. wah, nampak mcm sedap..len kali boleh ler try..hihi

    BalasPadam
  24. Salam bunda,

    Salad ala malaysia. :)

    Sedap juga kalau gatah gitu aje.

    Tapi first time tau letak tomato. Dan mak saya biasanya letak cuka bunda.

    BalasPadam
  25. Tak pernah lagi buat acar jelatah ni. Tau makan jer...hehehe...

    BalasPadam
  26. Yang ni surrenderlah, Bunda. Saya memang tak makan jelatah ni. Tengah dok fikir camna nak buat paceri nenas yang sekali buat je terus nak tambah makan berkali-kali. Hah, punyalah dahsyat perangai. Nak masuk dapur pun bercinta, ada hati sekali buat terus nak sedap jek!

    BalasPadam
  27. Alahai kecur air liur tgk acar bunda tu...

    BalasPadam
  28. Fuhh mmg best.. klu tak de tu, makan nasi tomatu mcm tak lengkap je kan Bunda... :)

    BalasPadam
  29. kalu mkn nasi tomato x de acar ni mmg x kick kata org ....

    BalasPadam
  30. Senang je rupanya, jm ni tahu mkn je ish ish ish

    BalasPadam
  31. Simple dan sedap. Saya suka buat dressing guna yogurt-garam-gula-limau/lemon dan olive oil. Stail omputih sket kononnya. Tapi jelatah macam ni pun suka jugak. Cuma ye lah kalau kat kenduri/kedai ada orang letak cuka. Tu yg buat perut tak tahan tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat tempat bunda jelatah bodoh/kosong camni jerlah kebiasaannya.... xder cuka...asam limau atau lain2...gula n garam jer....

      ..ikutlah selera masing2 kan...daerah masing2 kan...

      Padam
  32. salam bunda..
    cma suka mkn acar ni time kenduri je.. feeling katenye..
    thanks share resepi..

    BalasPadam
  33. jelatah versi mama husna selalunya gaul dgn sos..:)
    waaa lama plak rasanya tak mkn jelatah..sobss~

    BalasPadam
  34. yaya suka makan..
    lau dpt ni mau nya 1 pinggan licin..huhu ;p

    BalasPadam